Minder vaak besloten vergaderen in gemeente Berg en Dal

GEMEENTE BERG EN DAL – De maandelijkse vergaderingen van de fractievoorzitters worden weer in zijn geheel openbaar.


De vergaderkamer in het gemeentehuis met de naam “Millingen aan de Rijn”. Daar is de vergadering van het presidium. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De fractievoorzitters van Sociaal Groesbeek, CDA Berg en Dal, D66 Berg en Dal en VVD Berg en Dal hebben aangegeven het besloten gedeelte anders te verlaten. Alleen indien er zaken écht vertrouwelijk besproken moeten worden, zal dat achter gesloten deuren gebeuren.

Presidium

Tijdens de maandelijkse vergadering van het presidium (vaak ook wel agendacommissie genoemd) worden de agenda’s van de eerstvolgende carrousel- en raadsvergadering door de 11 fractievoorzitters vastgesteld. Ook wordt er gesproken over de organisatie van de raad. Tot slot volgen er tijdens de rondvraag vaak vragen over actuele kwesties. De vergaderingen zijn openbaar, maar buiten wat beleidsmedewerkers en niet meer dan drie lokale media zit er verder niemand op de publieke tribune.

Fractievoorzitter stapt op

In februari dit jaar werd bekend dat het laatste gedeelte van het zogeheten presidium niet meer openbaar was. Tijdens het besloten gedeelte kwamen onder andere de rondvraag en een evaluatie van eerdere vergaderingen aan bod. En eventueel nog wat andere vertrouwelijke zaken. Sociaal Groesbeek-fractievoorzitter Hans Peters verliet uit protest de vergadering toen het besloten gedeelte aan de orde kwam. “De raad is een openbaar bestuur en aan die openbaarheid wordt nu getornd” zei hij.

Bijval

Peters bleef weggaan en heeft de laatste weken bijval gekregen van Rob Verheijen (CDA), Tessa Vorderman (D66) en Mechteld ten Doesschate (VVD). Deze fractievoorzitters hebben het even aangekeken, vonden dat het besloten gedeelte geen succes was en tevens gebruikt werd voor onderwerpen die niet vertrouwelijk behandeld hoeven te worden. Ook zij zouden voornemens zijn in het vervolg samen met Peters de vergaderkamer te verlaten. In een besloten vergadering is onlangs een einde gemaakt aan de besloten vergaderingen.

Nieuwsberichten na vergadering

Reden van de besloten vergaderingen was onder andere de aanwezigheid van pers, liet Peters zondag nog weten in het radioprogramma “Dorpsplein”. Dat ligt niet bij iedereen even goed. “De pers zou smullen van presidiumvergaderingen”, aldus Peters. Er volgen, zo vindt men, op basis van presidium-vergaderingen (die zijn soms wat informeler van aard) teveel nieuwsberichten, al dan niet van discutabele kwaliteit.

Wij voelen ons met 6 “presidiumberichten” in de 1,5 jaar dat wij bij deze vergaderingen aanwezig zijn (1, 2, 3, 4, 5 en 6) in ieder geval niet aangesproken 😉

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 november, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Om het met de woorden van Thorbecke (o.a. auteur van de gemeentewet) te zeggen:

“Tot hoe lagen stand het in gesloten vergaderingen soms daalt, stelt niemand, dan die erin zat, zich voor.”

Thieu

Bij mijn weten is er niets veranderd, slechts de naam,

Johanna

Er is inderdaad helemaal niks verandert, een hoop gedoe om niks. Alleen de naam is anders.

wpDiscuz