Elektronische WOB- en WHO-verzoeken niet mogelijk

GEMEENTE BERG EN DAL – Het is in de gemeente Berg en Dal niet meer mogelijk om via de digitale weg een verzoek in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) of de Wet Hergebruik van Overheidsinformatie (WHO) in te dienen.


Afbeelding: gemeente Berg en Dal.

Dat was voor wat betreft de WOB in de voormalige gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek sinds 2014 al niet meer mogelijk, maar nu geldt dat ook voor de in 2015 in werking getreden WHO en de nieuwe gemeente Berg en Dal.

Misbruik

Burgemeester en wethouders hebben dat besluit genomen omdat er nog steeds zogeheten “oneigenlijke verzoeken” binnen komen. Dat wil zeggen dat iemand niet echt uit is op informatie, maar op dwangsommen voor het geval de gemeente te laat reageert op een verzoek. Vanaf oktober 2016 is de wet dusdanig gewijzigd dat men geen aanspraak meer kan maken op een dwangsom bij niet tijdig beslissen.

Dwangsommen

De gemeente Berg en Dal heeft in 2015 en 2016 (tot 1 oktober) in totaal € 700,- aan dwangsommen moeten betalen in verband met het niet tijdig beslissen op een bezwaarschrift gericht tegen een Wob-besluit. Dat liet de gemeente deze zomer nog weten na vragen van DeGroesbeek.nl daarover. Alle boetes die Berg en Dal heeft moeten betalen dateren overigens uit 2016. In 2015 zijn géén dwangsommen betaald naar aanleiding van WOB-verzoeken.

Nog steeds lucratief

“Het blijft echter wel mogelijk om een vergoeding van gemaakte proceskosten te verkrijgen indien een aangevochten besluit wordt herroepen”, legt het college uit. Het is dus nog steeds lucratief om op die manier alsnog wat geld te verdienen, terwijl het voor de betrokken afdelingen binnen de gemeente onnodig veel capaciteit vergt. Maar, zo geeft het college aan, het WOB-misbruik is de laatste jaren door het afsluiten van de elektronische weg wel afgenomen. Door die positieve ervaring is er voor gekozen het huidige beleid voor WOB-verzoeken voort te zetten en de verzoeken op grond van de WHO ook alleen nog maar schriftelijk toe te staan.

Toch een verzoek indienen?

Wilt u bij een gemeente een verzoek op grond van de WHO of WOB indienen? Dan moet u dat dus schriftelijk per post doen of afgeven bij de balie van het gemeentehuis. Het is niet mogelijk om zo’n verzoek via e-mail, fax, sms of een andere elektronische weg te doen.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 november, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Elektronische WOB- en WHO-verzoeken niet mogelijk

Reageren is niet toegestaan.