Gratis ophalen grofvuil gaat mogelijk toch niet door

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeenteraad van Berg en Dal stemde eerder deze maand nog in met een motie van Sociaal Groesbeek om het grofvuil éénmaal per jaar gratis te laten ophalen.

Burgemeester en wethouders zien dat mede om financiële reden niet zitten en vragen de raad dit besluit weer in te trekken.

Begrotingsdebat: 1 miljoen euro aan plannen

Donderdag 2 november zijn er 18 moties en twee amendementen aangenomen. Tien van die moties hebben nog geen directe financiële gevolgen, de overige acht wel. Het gaat om een bedrag van iets meer dan 1 miljoen euro. Gezien het overschot is dit geen probleem. Daar is de uitvoering van de grofvuil-motie echter nog niet in meegerekend, omdat het college dit plan niet ziet zitten.

Hoe werkt het op dit moment?

Inwoners kunnen op afspraak het grofvuil laten ophalen. Dit geldt voor drie afvalstromen: grof restafval, groot wit- en bruingoed en grof snoeiafval. Hiervoor worden drie aparte inzamelvoertuigen ingezet. De kosten bedragen per inzamelvoertuig € 37,50 aan voorrijkosten en vervolgens een tarief van € 0,14/kg aan afval. Op de milieustraat zelf kan het afval in 21 stromen worden aangeboden, veelal gratis en anders tegen het tarief van € 0,14/kg. De mate van afvalscheiding is daar dus veel groter.

Gevolgen motie Sociaal Groesbeek

Het college heeft de motie van SG bekeken en is tot de conclusie gekomen dat deze niet echt haalbaar is. Het gratis aanbieden betekent dat de € 37,50 aan kosten vervalt en er per huishouden maar één afvalstroom kan worden aangeboden. Als er vooraf geen aanmelding bij Dar gedaan hoeft te worden is vooraf niet te bepalen hoeveel capaciteit op de verschillende stromen ingezet moet worden. De kosten voor de gemeente Berg en Dal zullen jaarlijks maximaal € 579.000,- worden.

Structureel grofvuil gratis ophalen = afvalstoffenheffing omhoog

De gemeente Berg en Dal heeft het beleid dat de afvalstoffenheffing kostendekkend moet zijn. In dat geval zou deze heffing op termijn dus met € 37,50 moeten worden verhoogd, wanneer de motie van SG structureel wordt uitgevoerd. De partij diende de motie in omdat het niet voor iedereen even makkelijk is het afval naar de milieustraat te brengen. Eenmalige uitvoering helpt die mensen niet op lange termijn, vandaar dat het college uitgaat van een structurele uitvoering en de gevolgen daarvan.

“Met het uitvoeren van de motie wordt het principe ‘de vervuiler betaalt’ losgelaten”, aldus B&W. De raad moet op 14 december aangeven of ze het besluit terugdraait.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 november, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 11 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Juustem

Ordinaire aanval van dit College op SG. Tja verkiezingen komen eraan, dan krijg je dit.

Hans Peters
Het is een College voorstel, hetzelfde College heeft de raad tijdens de begrotingsdebatten geadviseerd de motie niet te steunen. Wij hebben de motie in stand gehouden en deze is met 12 tegen 10 stemmen aangenomen, door het hoogste orgaan binnen de gemeente, te weten de gemeenteraad. Een hele vreemde gang van zaken om hier op terug te komen. Ik roep in herinnering een motie van ons betreffende de aanschaf van 2 AED’s voor het buitengebied. Deze motie werd aangenomen maar op advies van toenmalig burgemeester Prick een vergadering later afgewezen. Ik hoop dat deze gemeenteraad de poot nu wel stijf… Lees meer »
Ismail Erdjuc

SG had de nadelen van het eigen plan natuurlijk aan kunnen voelen. Vond het van begin af aan niet doordacht.

pedro

daar heb je het weer blij maken met een dooie mus

Henk

Ik denk dat we de raad af kunnen schaffen hier in Berg en Dal. Het college bepaalt hier alles zelf. Tijdens het afgelopen begrotingsdebat waren verschillende raadsleden nog verbaasd dat de raad beleid vast stelt op hoofdlijnen en niet het college. Het college moet uitvoeren wat de raad bepaalt en niet andersom.
En waarom zou alleen de Dar dit kunnen? Voorrijkosten van € 37,50 kom op zeg! Wanneer wordt er eens in het belang van de burger gedacht?

Dit was te voorzien. Voordat je een voorstel indient eerst nadenken over de consequenties. Moet heel berg en dal krom gaan liggen voor dit.. Nee

Flitser.

Zwerfafval is dus toch goedkoper voor de gemeente.

Zo maken de mensen weer van alles wijs daar op dat gemeente huis als het op stemmen aan komt

splinter

Komt er nog meer afval te liggen elke dag op de oude kleefsebaan en maar opruimen dat kost niks elke keer

Philip

@flitser, het gaat om GROF VUIL en dus niet om ZWERF AFVAL. Beter lezen!

Fred van Os
Beoordeling :
     

Misschien betere optie ?
Gratis ophalen is te duur en misschien overdreven ?
Maar je kan gemakkelijk op de DAR-PAS aangeven dat je 1-2 x per jaar Gratis per huishouden grofvuil mag Brengen !
Dan vallen de kosten mee .

wpDiscuz