Project “Berg en Dal Werkt!” verdient zichzelf al snel terug

GEMEENTE BERG EN DAL – Het project Berg en Dal Werkt! heeft tot op heden goede resultaten opgeleverd.

Volgens verwachting

In drie jaar tijd is er vanuit de gemeente Berg en Dal ondanks dat er 1 miljoen euro begroot is, uiteindelijk een investering van € 250.000,- nodig geweest. Daar staat een besparing van € 420.000,- op de uitkeringslasten tegenover. “De investering is binnen 3 jaar al terug verdiend”, aldus het college van burgemeester en wethouders (B&W). Dat het project zich mogelijk terug zou verdienen verwachtte het college twee jaar terug al.

Wat houdt het project in?

Berg en Dal Werkt! wordt uitgevoerd door het WerkBedrijf. Het project is in 2015 in het leven geroepen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via een traject weer aan het werk te krijgen. Zo kunnen zij uiteindelijk zelfstandig leven. Dat begon in oktober 2015 met een actiecentrum in Millingen aan de Rijn en sinds 2017 is er ook een in Groesbeek. Planning is dat er in 2018 ook in Beek wordt gestart.

21 inwoners aan het werk

Sinds de start van het project hebben 19 mensen (15 uit Millingen en 4 uit Groesbeek) met een grote afstand tot de arbeidsmarkt werk gevonden en zij zijn daarmee niet meer afhankelijk van een uitkering. Ook hebben nog twee kandidaten uit Millingen aan de Rijn dit jaar een parttime baan gekregen. “Uit monitoring blijkt dat er binnen dit project geen sprake is van draaideurklanten”, zegt het college.

Inwoners voelen zich gewaardeerd

Niet alleen uit financieel oogpunt is dit gunstig, maar voor de inwoners zelf ook om wat meer structuur te krijgen, er bij te horen en daarmee niet meer in een isolement te leven. “Inwoners voelen zich weer gezonder. Ze doen mee, voelen dat ze er toe doen en gewaardeerd worden”. Hoewel het resultaat positief is, zijn er nog wel wat verbeterslagen te maken. 48 inwoners uit Millingen aan de Rijn en Groesbeek zitten namelijk nog in de bemiddeling. “Uiteraard moeten we ons zorgen maken over de steeds grotere populatie waarbij de reguliere bemiddeling niet het gewenst effect heeft”, aldus het college.

€ 68.400,- per locatie

Het project Berg en Dal Werkt! kost jaarlijks € 68.400,- voor iedere kern waar een actiecentrum zit. In 2018 komt er een nieuwe locatie bij: Beek. “Juist door Berg en Dal werkt! locatie Millingen, Groesbeek en Beek in te richten investeren we in inwoners van onze gemeente. Wij laten inwoners niet “achter de geraniums zitten”, zeggen burgemeester en wethouders.

De gemeenteraad van Berg en Dal wordt gevraagd om in december in ieder geval 3x € 68.400,- uit te trekken voor dit project, zodat Groesbeek en Millingen in 2018 een vervolg krijgen en er tevens in Beek gestart kan worden.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 november, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Thieu

Inderdaad een heel goed resultaat! En dit ondanks de bedenkingen van heel wat raadsleden! Heel goed om het project uit te rollen over de hele gemeente!

Jacobus

Prachtig resultaat. Ben benieuwd (nieuwsgierig) waar deze mensen een nieuwe baan hebben gevonden. Fullime of parttime banen. Gesubsidieerd of niet.

wpDiscuz