Zorgen om leegstand in Groesbeek-centrum

GROESBEEK – Er zijn zorgen om de mate van leegstand in het winkelcentrum Bellevue.


Bellevue (archieffoto 2015). Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

“Een situatie die zeker op middellange tot lange termijn het succes van dit winkelproject in gevaar kan brengen”, zeggen burgemeester en wethouders daarover. De verhuizing van de Hema kan dan ook een versterking voor Bellevue genoemd worden.

Wijziging plan Spoorlaan

De gemeenteraad van Berg en Dal wordt in december gevraagd de gewijzigde plannen voor Spoorlaan fase 2 vast te stellen. Aanvankelijk zouden de huidige gebouwen van Hema en Scapino gesloopt en weer teruggebouwd worden, inclusief een uitbreiding van 250 m2 BVO. Nu is besloten om op de begane grond 950m2 aan winkelruimte te laten vervallen (blijft nog 400m2 over) en daarboven twee woonlagen voor de bouw van rond de 20 woningen te realiseren.

15% leegstand, 10 procentpunt meer dan normaal

Dat is nodig omdat er zorgen zijn voor wat betreft de leegstand en ook omdat de woningbehoefte juist groter wordt. Het leegstandspercentage in Groesbeek is 15%, waar tussen de 4% en 6% als gezond kan worden beschouwd. Het gaat om 10 van de 67 winkelunits in het dorp, waarvan er zes in Bellevue zijn. Die zes hebben een totale oppervlakte van 1150m2. “In dit licht bekeken zou het een goede zaak zijn als publiekstrekkende winkels, zoals bijvoorbeeld de Hema, zich in Bellevue zouden vestigen”, aldus het college.

Dat gaat nu dus ook gebeuren. Scapino wil ook in Groesbeek blijven, maar het is nog niet bekend waar de keten zich gaat vestigen.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 november, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 13 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Hans Peters

Daar hebben wij drie jaar geleden al vragen over gesteld. Bouwen voor leegstand hebben we gevraagd. Dit College werkt met een forse vertraging, ik noem in deze dan ook maar de aanschaf van de VRI verkeerslichten. Soms kan je op je klompen aanvoelen dat het niet gaat werken. Wie bouwt er nou midden in een economische crisis, drie jaar geleden een winkelcentrum?

Philip

Heer Hans Peters, achteraf heb jij de wijsheid weer eens in pacht. Het is een prachtig winkelcentrum met een moderne uitstraling. En als de Hema zich hier gaat vestigen (kans is 99,5%) neemt de leegstand ook aanzienlijk af. Koppes hoorzorg heeft zich hier ook pas gevestigd. Het komt best allemaal goed. Zwartkijker dat je er bent. Wees juist trots op ons mooie centrum. In fase 2 worden de plannen bovendien bijgeschaafd.

Nu nog het centrum auto luw maken en je weet zeker dat het gebeurt is met winkelen in het prachtige Groesbeeks centrum 😞

owja
@Phillip: Hoorzorg is dan wel in het winkelcentrum gekomen! maar net als de Etos en de Primera hebben zij de winkelruimtes aan de dorpstraat verlaten. Hierdoor is het straatbeeld van wat eigenlijk de hoofdstraat is van Groesbeek toch wel verminderd door de leeg staande panden. Dus al met al is het er niet beter op geworden, en ieder onbekend persoon wie vanuit Nijmegen, Groesbeek binnenkomt, ziet voornamelijk een groot gebouw met woningen en niet een uitdagend winkelcentrum. Tenzij ze in de achteruitkijk spiegel kijken zien ze wat als ze bij het gemeentehuis rijden, maar meestal kan dat niet omdat ze… Lees meer »
Henk
De mensen willen nu eenmaal een goede bereikbaarheid Parkeren het liefst aan de kassa .. Alle supermarkten in groesbeek kampen met een net niet parkeermogelijkheid.. lidl is chaos ah slecht uitrijden De jan en aldi hebben een pakeergargage waar je buitenom moet met je karretje. Boven is plek genoeg alleen iedereeb wil vooraan staan. Wanneer je een leuk centrum wilt moet je zorgen dat je centraal kunt pakeren , en alles op loop afstand hebt . Graaf het marktplein uit . Maak een parkeergarage aansluitend op de winkels en creëer kroegen en restaurants met een fatsoenlijk terras . Dit kan… Lees meer »
Hyballa

Inderdaad het centrum dient autovrij te worden gemaakt, PPlaatsen creëeren en binnen een mum van tijd is er geen leegstand meer.
NEEN eens een voorbeeld aan Gennep, Malden en Wijchen deze Winkelcentra doen het goed.
En de projectontwikkelaar van Bellevue wil de winkelruimtes alleen maar verhuren, terwijl er kopers voor zijn !!!
Doe daar ook iets aan Sjaak Thijssen !!! En B &W.

Voor dat ze gingen bouwen kon je toch al aan zien komen dat die leegstand eraan zat te komen,zowel in de nieuwbouw als ook in de oude panden.

Hans Peters

Beste Philip. Kijk even naar de volgende link en datum http://www.degroesbeek.nl/lokaal-nieuws/44665/vragen-vanuit-politiek-bouwen-voor-leegstand/ Ik ben geen zwartkijker maar realist. Overigens komt er gelukkig geen autoluw centrum.

Gerrit

Beste Philip, geen nep nieuws verspreiden. Hans Peters had en heeft gewoon gelijk. Niets achteraf.

Albert-jan
Beoordeling :
     
Ja als alles naar Winkelcentrum Bellevue verhuisd, staan er heel veel winkelpanden leeg. en alle winkels uit het straatbeeld zijn opeens verdwenen. En nog iets, bij de Jan Linders en Aldi. Er is daar bij Montessori College helemaal geen stoep waardoor iedereen met zijn of haar hond(en) over straat gaan lopen! Daar ligt alleen een beetje groen. En zeker als daar allemaal taxi’s staan, dan is het allemaal chaotisch. Ja daar staat wel een trapje maar daar hangt weer dom draad boven. En bij EP Heinz van Benthum moet je zo lang wachten voordat je kunt oversteken richting Burgemeester Ottenhofstraat.… Lees meer »
Realist

@Philip. Voortaan jezelf eerst laten informeren voordat je dergelijke mispelen plaatst. Dan loop je zo’n blauwtje niet meer op. Een gratis adviesje, doe er je voordeel mee.

Realist

Misperen uiteraard…

Jannie

De projectontwikkelaar wilde destijds alleen bouwen als de gemeente garant stond omdat hij het risico te groot vond.
Sjaak Thijssen heeft die garanties afgegeven omdat hij dit prestigeobject wilde doordrukken.
Alleen voor de parkeergarage moeten wij als belastingbetaler al € 75.000,- per jaar betalen voor een periode van 10 jaar (dus € 750.000,-).
Niet alleen Hans Peters, maar deskundigenrapporten hebben destijds voor dit fiasco gewaarschuwd.

wpDiscuz