Sociaal Groesbeek verbaasd over raadsvoorstel grofvuilmotie

GROESBEEK – Sociaal Groesbeek is niet blij met het voorstel van burgemeester en wethouders om de aangenomen grofvuilmotie weer in te trekken.


Tijdens het begrotingsdebat werd de grofvuilmotie aangenomen. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De partij heeft daarom raadsvragen gesteld.

Grofvuil éénmaal per jaar gratis ophalen

Tijdens de begrotingsdebatten nam de gemeenteraad in meerderheid (12-10) een motie van Sociaal Groesbeek aan om éénmaal per jaar het grofvuil gratis te laten ophalen. De motie werd ingediend omdat de milieustraat volgens de Groesbeekse lokale partij niet voor iedereen even goed te bereiken is. Het aan huis laten ophalen van grofvuil kost geld en door het jaarlijks gratis op te halen worden de inwoners een handje geholpen.

Motie kan niet: “Te duur”

Het college stond hier al niet positief tegenover, maar moet de motie toch uitvoeren omdat de raad het laatste woord heeft. In een nieuw voorstel, na wat onderzoek, vraagt B&W de raad om de motie alsnog in te trekken. Reden: te duur (maximaal € 579.000,- per jaar), niet goed werkbaar (slechts één afvalstroom per huishouden) en de afvalstoffenheffing zou op termijn met liefst € 37,50 omhoog moeten. Dat laatste komt omdat de afvalstoffenheffing kostendekkend moet zijn. Over de motie leek dus niet goed te zijn nagedacht.

Vragen Sociaal Groesbeek

Dit nieuwe voorstel is Sociaal Groesbeek in het verkeerde keelgat geschoten. De partij zegt hier verbaasd over te zijn en vraagt hoeveel offertes er zijn aangevraagd, welke alternatieven er zijn onderzocht en wat de huidige kosten zijn van het opruimen van illegaal gedumpt afval. Verder haalt de fractie de situatie in de voormalige gemeente Ubbergen aan: “Daar was ook een dergelijke grofvuil inzameling. Voor zover wij weten was dit tweemaal per jaar. Hoe hoog was het daadwerkelijke percentage van huishoudens dat gebruik gemaakt heeft van deze mogelijkheid en wat waren de kosten?”, aldus Sociaal Groesbeek.

Tot slot steekt het de partij dat er is uitgegaan van het worst-case scenario. “De wijze waarop een en ander is gegaan wekt bij ons de schijn dat ons voorstel hoe dan ook van de agenda moet.”

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 november, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 12 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Ismail Erdjuc

Ik ken plaatsen waar grof vuil word opgehaald maar waar desondanks dat het word opgehaald er toch afval gedumpt word. SG, het is GEEN garantie als het grofvuil eenmaal per jaar word opgehaald er niets meer gedumpt word. Er is gewoon slecht nagedacht door de partij van Hans.

Democratie

@Ismail: Deze motie is aangenomen door de raad van de gemeente Berg en Dal met een meerderheid aan stemmen. Een democratisch genomen besluit. “Slecht nagedacht door de partij van Hans” is dus een vreemde en onterechte opmerking, waar gewoon slecht is over nagedacht.

Gabrielle

Gemeente Berg en Dal heeft wel vaker een wat apart beeld van hoe democratie behoort te werken. Normaal gesproken is de Raad het hoogste orgaan en hoort dan ook het laatste woord te hebben in iedere kwestie. In deze Gemeente zie je vaker dat B&W eigenzinnig de democratische regels aan haar laars lapt, rechtelijke uitspraken naast zich neerlegt en kennelijk meent het altijd beter te weten. Nu wordt het interessant om te bezien of de andere politieke partijen dit weer laten gebeuren en daarmee waterdragers van B&W zijn of dat zij hun verantwoordelijkheid nemen

Gruusbeksu

Zo ongeveer ging het ook met de gemeentenaam.

Realist

@Ismail. Als jij garanties zoekt in het leven wens ik je veel succes. SG heeft nergens beweert dat er een 1 op 1 verband bestaat tussen het gratis ophalen en het volledig verdwijnen van dumpafval. Het gaat er hier om dat het college zichzelf boven de raad vindt staan en dat het college de raad wil overtuigen met cijfers welke uit de lucht gegrepen zijn. Het college baseert zich op het meest ongunstige/dure scenario zonder enige onderbouwing hoe het daar op komt. Wellicht kun jij even beter nadenken voordat je een reactie plaatst. Verdiepen in inhoud kan geen kwaad.

hent

Van kesteren rekent een lekker hoog tarief door naar de Gemeente, zodat ze die miljoenen welke ze aan Achilles verloren zijn weer terug kunnen verdienen en ome Jan toch nog een mooi pensioentje overhoud. En daar zijn de Groesbeekse inwoners weer de dupe van…..

theo p

Werkt die Ismail soms ook bij de gemeente?

Kiezer 2014
Het raadsvoorstel van SG vond ik ook wel sympathiek. Maar als de afvalstoffenheffing hierdoor met 37,50Euro (of iets minder) verhoogt gaat worden is voor mij de glans er af. Voor mij geld; de vervuiler betaald. Inwoners met voldoende inkomen kunnen dat ook prima zelf organiseren en betalen. Moet ik dokken voor die jup met een pandje van tich ton die in het voorjaar een nieuwe inboedel aanschaft? Voor mij mag het voorstel versoberd worden tot de doelgroep minder draagkrachtigen. Ik laat die omschrijving graag over aan de partijen met een sociale inslag. Als mij dat dan een paar Euro per… Lees meer »
Allesweter

Theo p, wat heb jij tegen de gemeente? Ik zie jou nergens meer werken! Hebben ze je een poot uitgedraaid?

Hent ik weet niet wat achilles hier nou weer mee te maken heeft belangenverstrengeling is bij een andere vereniging wat meer aan de orde en NEE ik ben van alle 2 geen lid

hent
hoi Leo, Achilles niks, maar van kesteren wel. Moet je eens zien wat je moet betalen om grof vuil te storten. bij vele omliggende gemeente is het gratis of veel goedkoper. Ook weer zoiets raars is dat je niet met een trekker de milieu straat in mag rijden. Als redden geven ze dan dat je geen particulier bent. Sinds wanneer morgen particulieren geen trekker meer rijden. Dit zeggen ze bij van kesteren alleen maar omdat ze bang zijn dat je dan iets te veel afval brengt en ze er dan niks meer aan kunnen verdienen. Officieel mogen ze je niet… Lees meer »
Peter

Deze procedure geeft wel aan hoe slecht de raad zijn huiswerk doet. Als de raadsleden een beetje hadden opgelet hadden ze deze hoge kosten zelf kunnen uitrekenen.

wpDiscuz