Grofvuil-plan Sociaal Groesbeek krijgt tweede kans

GEMEENTE BERG EN DAL – Sociaal Groesbeek mag nogmaals proberen een degelijk voorstel te bouwen zodat inwoners éénmaal per jaar het grofvuil kunnen laten ophalen, zonder dat daar kosten aan verbonden zijn.

Dat is het resultaat van het debat in de carrouselvergadering van donderdag.

De motie

De gemeenteraad van Berg en Dal stemde eerder deze maand in met een motie van Sociaal Groesbeek om het grofvuil éénmaal per jaar gratis te laten ophalen. Dit om mensen die niet zo makkelijk naar de milieustraat kunnen, tegemoet te komen. Het laten ophalen van grofvuil kost nu € 37,50 aan voorrijkosten plus € 0,14 per kilo afval. De voorrijkosten zouden dan vervallen.

Duurste scenario

Het college heeft de motie van SG bekeken en is tot de conclusie gekomen dat deze niet echt haalbaar is. De kosten voor de gemeente zouden in het meest dure geval (alle huishoudens die er gebruik van maken) € 579.000,- per jaar bedragen. In een voorstel aan de raad vroegen burgemeester en wethouders om de motie te schrappen.

Boos

Dat viel niet goed bij Sociaal Groesbeek. De partij stelde vragen over het aantal alternatieven dat is bekeken en hoe het gratis ophalen van grofvuil voorheen in de voormalige gemeente Ubbergen ging. Uit de beantwoording blijkt dat in Ubbergen slechts 12% daar gebruik van maakte. “Vind u het juist om een motie die door de raad is aangenomen te weerleggen en daarbij een beroep te doen op het meest dure (negatieve) scenario zonder met alternatieven te komen? Pas na onze aanvullende raadsvragen zijn er berekeningen gekomen, die zaken in een ander daglicht plaatsen”, zei Sociaal Groesbeek-raadslid Wiebo Kersten donderdagavond.

Fleuren: “Niet onze bedoeling”

“Wij merkten aan de formulering van de raadsvragen dat ons voorstel u koud op het dak is gevallen. Dat was geenszins onze bedoeling als college. Wij hebben op een serieuze manier naar de motie gekeken. Als wij alles zouden doen wat u in uw motie vraagt kost ons dat bakken met geld: € 600.000,-, structureel”, reageerde wethouder Sylvia Fleuren. “U heeft ondertussen veel gegevens waarmee u een alternatief kunt bieden. Ik snap uw beweegredenen voor het gratis laten ophalen van grofvuil en kan me voorstellen dat we daar iets op gaan verzinnen. Alleen dat wat u nu vraagt in de motie is teveel van het goede en structureel”. Een alternatief dat voor 2018 een goede geste zou zijn ziet Fleuren wél zitten.

Samen werken aan een voorstel

Sociaal Groesbeek kan nu aan de slag om een wat beter uitgewerkte motie of amendement te maken die een structurele oplossing biedt. De partij krijgt daarbij wat hulp van een beleidsmedewerker voor de expertise, het college, maar ook van andere politieke partijen. VOLG denkt aan de inzet van Forte Welzijn en D66 Berg en Dal zet in op het gratis laten ophalen van grofvuil alleen voor de mensen die het niet of moeilijk kunnen betalen. “We gaan er samen wat moois van bakken”, besloot Fleuren.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 december, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Misschien moet de wethouder eens langs de rijlaan rijden 3 vuilniszakken, bij de boys worden bedden gedumpt en zo zijn er meer plekken. Maarja als je alleen maar lintjes of zit te lummelen op dorpsplein 1 zie je dat niet.

Thetje

Nog steeds een goed plan, de volhouder wint.

Hallo zeg
Degenen die met hun grof vuil naar het bos rijden om het daar te dumpen, zijn ook in staat om gewoon net als iedereen naar de milieustraat te rijden. Kennelijk vinden die asociale lieden de inleverkosten (14 cent per kilo) te hoog. Dat probleem los je niet op met het voorstel van Sociaal Groesbeek, want dat ging alleen om het ophalen zelf: omdat niet iedereen in staat is om zijn grof vuil naar de milieustraat te brengen. Dus mensen die geen auto of karretje achter de auto hebben (en blijkbaar ook niet van iemand kunnen lenen of iemand om hulp… Lees meer »
Name

@ Hallo zeg: Het siert de politiek als het zou luisteren naar wat inwoners graag willen. Sociaal Groesbeek luistert hier naar. Zij laten zich niet afschepen door het college met het smoesje dat het veel te duur zou zijn. Het roept grote vraagtekens op om uit te gaan van het duurste scenario, zo kun je alle plannen wel van tafel vegen. Misschien moet de PvdA eens stoppen met schoppen tegen dit voorstel en zich wat socialer opstellen.

Joop

@ Name: Je feiten wel eerst op een rijtje hebben. PvdA heeft zelf aangegeven mee te willen denken aan een BETER overdacht plan. Net als de meeste andere partijen overigens. De burgers zogenaamd blij maken met een cadeautje die ze zelf dik betalen is toch niet iets om over te juichen. Zes ton per jaar gaat het wel even over! En meebetalen of je nou grofvuil hebt of niet. Dat is pas asociaal! Dien gewoon een goed plan in, zonder dat het ons tonnen kost.

Sterretje

Moet de werkende het weer bezuren…..
Hoezo zgn (sociaal) Groesbeek.

Joop, zullen we dan maar vergeten hoeveel tonnen een fietspad gekost heeft die een PVDA er door moest drukken.
Sterretje er zijn ook heel veel mensen die gewerkt hebben of om een andere reden thuis zijn komen zitten die de broek op moeten houden.

Sterretje

Als je werkt wil niet zeggen dat je het altijd beter hebt,en niet je broek op hoeft te houden,er zijn er genoeg die net boven het minimum zitten ,en nergens recht op hebben ,geen subsidie enz.Die hebben het vaak nog zwaarder.Je kunt niet altijd beperkt blijven om zo te denken.

wpDiscuz