Oorzaak stankoverlast De Tuier lijkt bekend

GROESBEEK – De bron van de stankoverlast in de wijk De Tuier in Groesbeek lijkt gevonden.


Wijk De Tuier in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De gemeente Berg en Dal heeft aanwonenden hierover geïnformeerd.

Rioollucht

Enkele buurtbewoners van de wijk De Tuier in Groesbeek ervaren al jarenlang, met name in de zomermaanden, stankoverlast. Het gaat om een misselijkmakende en doordringende stank: rioollucht. De buurtbewoners vroegen de gemeente nogmaals aandacht te schenken aan de problematiek. Aanvankelijk konden beleidsmedewerkers niet achter de oorzaak komen, maar twee weken geleden was er een doorbraak.

Veldbezoek

Een beleidsmedewerker en een bewoner hebben toen een veldbezoek aan de wadi (infiltratievoorziening) uitgevoerd. Tijdens dit veldbezoek werd er bij de put van het transportriool van het Waterschap rioollucht onder druk langs de putdeksel naar buiten geblazen. De bewoner kon bevestigen dat dat de geur is die hij en andere aanwonenden ruiken.

De oorzaak

“De oorzaak van het probleem betreft het ophopen van lucht in deze leiding. De put maakt onderdeel uit van een vrijvervalriool dat vuilwater afvoert van de kern Groesbeek naar de afvalwaterzuivering op de Bruuk. Op deze leiding zijn zogenaamde persleidingen aangesloten, die het water onder druk lozen op deze leiding. Wanneer de luchtdruk dusdanig hoog is, wordt deze langs de putdeksel naar buiten geblazen”, aldus de gemeente. Er zijn geen vaste tijden hiervoor (dat is namelijk afhankelijk van het aanbod van vuilwater) waardoor het dus te verklaren is dat bij een eerder bezoek vanuit de gemeente niets werd waargenomen.

Waterschap Rivierenland is inmiddels ingelicht en gevraagd actie te ondernemen.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 december, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Thieu

Fijn dat de oorzaak nu eindelijk is gevonden en de bewoners ook worden geloofd! Dus ook een oplossing!
Gerrie proficiat!

wpDiscuz