Vuurwerkoverlast Berg en Dal neemt toe, geen grote maatregelen

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal zal het beleid omtrent het afsteken van vuurwerk niet veel veranderen ten opzichte van voorgaande jaren.

Dat wil zeggen dat er geen vuurwerkvrije zones en centraal vuurwerk komen.

Toename klachten

Sinds 2012 is het aantal meldingen met betrekking tot vuurwerkoverlast in de gemeente Berg en Dal wel wat toegenomen. Het zijn meldingen die binnen zijn gekomen bij de politie. Voor de kern Groesbeek waren dit er in 2012 nog 15, maar vorig jaar lag dat aantal op 40. Ooij is in diezelfde periode van 3 naar 13 gegaan en Beek van 3 naar 11. Vanuit dorpen als Kekerdom, Ubbergen en Heilig Landstichting komen er doorgaans geen klachten.

Tolerantie neemt af

Voor de hele gemeente Berg en Dal is de stijging 60% (van 50 naar 80) in vijf jaar tijd*. Dit jaar staat de teller op 31, waarvan 14 uit Groesbeek. De gemeente laat weten dat de stijging waarschijnlijk te maken heeft met de afsteektijd, die sinds enkele jaren korter is geworden. Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Maar ook de afnemende tolerantie als het gaat om knalvuurwerk en de aanwezigheid van een actieve groep jongeren in een dorpskern zouden de oorzaak zijn. Tot rigoureuze wijzigingen in het beleid zal het in ieder geval niet leiden.

Gerichte werkwijze

Dat wil niet zeggen dat er helemaal niets wordt ondernomen. “Meldingen die bij de politie binnenkomen worden nu direct ook per mail doorgezet naar de gemeentelijke BOA’s”, laat de gemeente weten op vragen van PvdA Berg en Dal over vuurwerkoverlast. De BOA’s kunnen nu samen met de wijkagenten wat gerichter op pad gaan. Punt blijft wel dat er “heterdaadjes” nodig zijn en dat is in het geval van vuurwerkoverlast doorgaans knap lastig. En als er dan mensen worden gepakt: “Handhaving bestaat veelal uit inbeslagname van vuurwerk, een boete of bij jongeren onder 18 jaar een Halt-verwijzing (leerstraf met evt. schaderegeling)”.

Vuurwerkschade 2016/2017

De vuurwerkschade rondom de jaarwisseling 2016/2017 bedroeg voor de gemeente Berg en Dal zo`n € 12.000,-, exclusief het opruimen van de puinhoop. Ooij was “koploper”, vanwege het opblazen van een bushalte. De bushaltes zijn onlangs, één maand voor de jaarwisseling, vervangen. “Die moesten echt vervangen worden en we willen dat de mensen juist nu met guur weer droog en beschut staan”, zegt de gemeente over de timing daarvan.

*Hoewel de gemeente Berg en Dal pas sinds 2015 bestaat, zijn de cijfers van de voormalige gemeenten Millingen, Ubbergen en Groesbeek in de periode 2012-2014 bij elkaar opgeteld.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 december, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 12 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Ik lees het al weer. Afschuif sijsteem van politie naar de Boa’s en beide doen er geen flinker aan. Verschrikkelijk die bomaanslagen die trouwens bijna het hele jaar wel afgaan. En op sommige plekken durven de politie en Boa’s gaan actie te ondernemen. Wordt weer ergeren. Je ben ook jong geweest met rotjes maar niet met bommen.

Patje P.

Geen grote maatregelen. Jammer, gemiste kans.

Niet zo aanstellen allemaal.

Slade
Beoordeling :
     
Wanneer doet deze gemeente eens “echt” iets in plaats van alleen maar bekend maken van hetgeen ze NIET doen??? Bij overlastmeldingen gaat de politie mailen met de BOA’s!!!!! WAUH, dat is nog eens doortastend optreden van de gemeente. Terwijl uit alle onderzoeken en berichten blijkt dat de tolerantie voor het knalvuurwerk afneemt. Snap dat de politie ook niet overal kan zijn en niet zelf de regels maakt, maar alleen handhaafd. Gemeente maakt beleid, althans dat is de bedoeling. Blijkbaar niet in Berg en Dal. En wie draaien voor de kosten van alle schade op, één keer raden?? WIJ….DE (gemeentelijke) BELASTINGBETALER… Lees meer »

Als er eentje rond zou fietsen in burger werden er al veel gepakt met die rommel . Dood ziek van dat geknal

zo is het
van de week een discussie gevoerd met drie pubers nadat zij in het centrum knalvuurwerk afstaken. Mensen lopen daar met hun hond en je wil niet weten wat zoiets met een dier kan doen. Die beestjes schrikken zich de pleuris, zijn continu bang, willen niet meer wandelen en in huis veranderen ze in hoopjes ellende. Voor dieren is knalvuurwerk een groot trauma, er zijn honden die er tegen kunnen maar dit zijn echt uitzonderingen. De pubers zien het puur als geintje en leedvermaak en staan niet stil bij de gevolgen voor andere mensen. Een bang dier verzorgen is echt tijdrovend… Lees meer »
Miep

Al weken lang wordt er zwaar knalvuurwerk afgestoken op de Horst, allemaal door dezelfde groep jongens van ca. 13 jaar. En de ouders hoef je er niet op aan te spreken, die vinden dit gedrag normaal. Schandalig. En de politie zie je er niet

Inderdaad Miep laat de politie `savonds maar eens op de Horst gaan kijken met name bij de voetbalvelden,daar wonen ook mensen,en zeker baldadige jeugd,maar hier zie je ze niet,werk genoeg,waar blijft de belofte meer blauw op straat?

Stekkenbergse

Afschaffen die hele vuurwerkhandel.. Iedereen heeft er last van.. Paar weken voor oud/nieuw horen we weer geknal tot vervelends toe.. De jeugd mag onder de 18 niet roken of drinken, maar wel met zwaar vuurwerk over straat…

pedro

wanneer doet die gemeente er iets AAAAAAAAAN KOM OP LUISTER NAAR JE INWONERS

stom

Afschaffen hoef niet.Maar vuurwerk verkoop vanaf 31-12.Dit schild misschien ook een hoop

De Stoker

De mooiste tijd komt er weer aan! Lekker knallen met de knalpiraat! BOEM!!! BOEM!!

wpDiscuz