Rapport fietspad: college Berg en Dal handelde in strijd met WOB

GROESBEEK/BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Berg en Dal heeft in 2015 ten onrechte stukken achter gehouden na een WOB-verzoek van Werkgroep Milieubeheer Groesbeek met betrekking tot het fietspad door de spoorkuil.

Ook is er in een hoorzitting gelogen over het bestaan van de stukken.

Plots aangelegd

De Rekenkamercommissie (RKC) van de gemeente Berg en Dal heeft onderzoek gedaan naar de aanleg van het fietspad door de spoorkuil. Dat fietspad werd in november 2014 in de vroege ochtend aangelegd. Het college van B&W Groesbeek heeft op 11 december 2012 besloten dat de aanleg van het fietspad past binnen het bestemmingsplan en dat er ook geen aanlegvergunning noodzakelijk is. Het besluit is nooit openbaar geweest. Het plots aanleggen van het fietspad in 2014 had als gevolg dat er juridisch getouwtrek heeft plaatsgevonden tussen de milieubewegingen en de gemeente, waardoor het fietspad al meerdere keren afgesloten is geweest.

Ontkennen bestaan stukken

WMG diende begin 2015 een verzoek in onder de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om meer te weten te komen over de besluitvorming. De werkgroep kreeg de openbare stukken, maar de niet-openbare besluiten van het voormalige college in Groesbeek (besluiten uit 2012 en 2014) werden achter gehouden. Sterker nog; daarvan werd ontkend dat die bestonden. “Tijdens de hoorzitting (juli 2015, red.) die door de commissie Bezwaarschriften is gehouden wordt het bestaan van de collegebesluiten door een vertegenwoordiger van het college van B&W Berg en Dal ontkend”, staat er in het rapport. Die vertegenwoordiger heeft van de vakafdeling te horen gekregen dat er niet meer documenten waren.

B&W Berg en Dal handelt in strijd met WOB

Die documenten zijn er echter wél en B&W heeft niet kunnen motiveren waarom deze niet openbaar waren. De RKC stelt dat er geen weigeringsgronden waren onder de WOB om de stukken niet te verstrekken en haalt in het rapport uit naar B&W. “Naar de mening van de RKC heeft het college van B&W met haar besluiten gehandeld in strijd met de WOB en onrechtmatig gehandeld naar de WMG. Bovendien heeft het college van B&W de commissie Bezwaarschriften verkeerd voorgelicht hetgeen heeft geleid tot een onjuist advies”. Ook duurde de behandeling van het verzoek bijna een jaar. “Een dergelijk lange termijn past niet in de beginselen van goed bestuur”.

College: “Verbeterpuntje”

Het college in Berg en Dal zegt sorry: “Ons college ziet hier een verbeterpunt om de procedure rond WOB-verzoeken nog eens onder de loep te nemen. Met name over het beschikbaar stellen van niet-openbare documenten”, reageert B&W op de conclusie van de RKC.

De Rekenkamercommissie in Berg en Dal bestaat uit Rona Vree (GroenLinks), Hennie Eikholt (GVP), Thieu Hoeken (PvdA Berg en Dal) en Peter Maas (VOLG). Ton van Vroenhoven is onafhankelijk voorzitter.

Over het rapport volgen in een later stadium nog meer artikelen. Uit het rapport wordt, zo constateert de RKC, duidelijk dat het college van B&W op een marginale manier vorm heeft gegeven aan beginselen van goed openbaar bestuur. Het rapport alvast lezen kan via deze link. De Raad praat op 14 december over dit rapport.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 december, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Thetje

Puntje erin puntje eruit ……………..!!!!

Volger

Dit gaat de wethouder zijn kop kosten.

Willem

Iedereen die daar bekend is weet dat dit betonnen pad helemaal niet nodig was. Op amper 40 meter parallel aan het nieuwe pad ligt namelijk al jaren een prachtig fietspad boven langs de spoorkuil. Dit pad had voor weinig geld opgeknapt kunnen worden. Onze gemeente moest echter zo nodig zonder vergunning (dus illegaal) een nieuw pad aanleggen. Laat onze gemeentebestuurders dit maar uit eigen zak betalen in plaats van de belastingbetaler voor hun onkunde te laten opdraaien.

Marcel

Kan de burgemeester zelf nog wel de raadsvergadering van 14-12-2017 bij dit item voorzitten?
Hij is nu immers zelf ook onderwerp van discussie geworden door het achterhouden van informatie bij het beantwoorden van de WOB vragen EN de vragen van de rekenkamercommissie aan het college.
Jammer dat de huidige wethouders zich nu verschuilen achter de antwoorden van ambtenaren en de weigering van Giesbers en Barber om voor de commissie te verschijnen.
Is dit afgestemd in een wederom geheim overleg?
Van wethouder Thijssen is die houding al helemaal verwerpelijk!

Nathan Jurriens

@Marcel, ga bij de openbare raadsvergadering ‘op de tribune zitten’ en stel jouw vragen. 100% zeker dat jij niet komt opdagen.

Marcel

Beste Nathan, als inspreker (vaak gedaan) mag je binnen maximaal 5 minuten praten. Vragen stellen heeft geen nut daar het college en raadsleden niet in discussie mogen gaan met de insprekers. Raadsleden mogen wel korte vragen ter verduidelijking stellen aan de inspreker.
Het is overigens bij dit onderwerp (onderzoek rekenkamer) meer aan de raadsleden om vragen te stellen.
Die zullen er in overvloed zijn!

Ismail Erdjuc

@Marcel, afgeven op de burgemeester en wethouders op deze site heeft volgens jou wel zin?

Marcel
@ Ismail Erdjuc; dit onderwerp volg ik al sinds 24-11-2014. Dat was de ochtend dat de hertelling plaats vond van de stemmen na de raadsverkiezingen van 19-11-2014.Meer dan een jaar was ik druk geweest met een verkiezingsprogramma, alle verkiezingsbijeenkomsten heb ik bijgewoond. Die ochtend startte ik met een boswandeling en was getuige van het gehaaste gedrag van de aannemer om het fietspad aan te leggen. Rond tien uur sprak ik de burgemeester bij de hertelling waar ik dus ook bij betrokken was als kandidaat raadslid die een of twee stemmen te kort kwam. Dat hertellen gebeurde meer dan zorgvuldig, kon… Lees meer »
Slade
Beoordeling :
     
Realist

@Ismail: de boel lekker onder de pet houden en tegen de beginselen van de democratische rechtsstaat in beslissingen erdoor jassen, dat heeft zin zeker? Er is jaren bewust gedraaid, gelogen, bedrogen en informatie verdonkeremaand in deze kwestie. Tegelijkertijd werd de zwarte piet naar de WMG geschoven om zelf schone handen te houden. Lekker integer bestuur, maar niet heus. Voor de rekenkamercommissie heb ik, zeker gezien de samenstelling ervan, volop respect. Ik denk dat ik nu ook begrijp waarom de heer Maas de partij VOLG de rug heeft toegekeerd.

wpDiscuz