Rapport fietspad spoorkuil: direct verantwoordelijken willen niet praten

GROESBEEK – Voormalig wethouders Theo Giesbers (VOLG) en Ria Barber (C90/Polderbreed) wilden niet met de Rekenkamercommissie (RKC) in gesprek gaan ten tijde van het onderzoek naar de aanleg van het fietspad door de spoorkuil in Groesbeek.

Onderzoek naar aanleg

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van de RKC. De commissie deed onderzoek naar de besluitvorming rond de aanleg van dat fietspad. Het collegebesluit om het fietspad aan te leggen is, zo blijkt nu, op 28 oktober 2014 genomen en niet-openbaar geweest. Aanleg moest vanwege subsidies zo snel mogelijk beginnen. Dat gebeurde uiteindelijk op 24 november 2014.

In strijd met de wet?

De RKC heeft niet kunnen constateren dat het besluit van B&W van voormalig Groesbeek om het fietspad aan te leggen zonder het oordeel van de staatssecretaris af te wachten in strijd is met de wet. In een (wederom) niet-openbaar besluit heeft het college van B&W Groesbeek op 11 december 2012 besloten dat de aanleg van het fietspad past binnen het bestemmingsplan en dat er ook geen aanlegvergunning noodzakelijk is.

“Niets toe te voegen”

Giesbers en Barber waren in de periodes 2012-2014 (Giesbers) en 2015-2016 (Barber) bestuurlijk direct verantwoordelijk voor (de aanleg van) het fietspad door de spoorkuil. Voor een zo compleet mogelijk beeld wilde de RKC ook hun versie van het verhaal horen. De twee waren echter van mening dat zij niets nieuws hadden toe te voegen aan het reeds beschikbare materiaal.

Bemiddeling werkt ook niet

Er is zelfs aangedrongen op een gesprek met Giesbers en Barber, waar ook bemiddeling niet hielp. “Ook bood de verordening op de Rekenkamercommissie niet de mogelijkheid om een dergelijk gesprek verplichtend te maken”, aldus de RKC. Zij betreurt de gang van zaken. Barber is sinds de zomer van 2016 geen wethouder meer door coalitieafspraken.

Andere betrokkenen praten wel

“De weigering van de voormalig wethouders Giesbers en Barber om in gesprek te gaan met de RKC heeft het krijgen van een goed beeld verder bemoeilijkt. Door niet met de commissie te spreken worden er wellicht (deels) onjuiste conclusies getrokken in het rapport”, staat er in het rapport. Voormalig burgemeester Harry Keereweer, wethouder Sjaak Thijssen, twee beleidsmedewerkers en diverse andere partijen die bij de aanleg betrokken waren namen wel de moeite om in gesprek te gaan met de RKC.

“Dossier een puinzooi”

Uit het rapport is ook al gebleken dat er stukken zijn achter gehouden door het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal naar aanleiding van een WOB-verzoek van Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG). Verder zou de dossiervorming niet op orde zijn; ongedateerde mails en geen chronologisch overzicht. Tot slot heeft, zo zegt de commissie, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een dossier beschikbaar gesteld aan de RKC met daarin een aantal brieven aan het college van B&W, die niet door het college van B&W beschikbaar zijn gesteld.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 december, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 9 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Gruusbeksu

“Niet is strijd met de wet”, dus fietsen maar….

Marcel
Verbijsterend om te lezen hoe het college van toen maar ook het college van nu een loopje neemt met de waarheid. Het vertraagd (en niet) beantwoorden van WOB vragen, het voor de gek houden van natuurorganisaties door te stellen dat het de schelpenpad variant zou worden, het bewust te laat informeren van de RVO en nog veel meer ellende om je voor te schamen als inwoner. Schokkend dat Ria Barber (C90) en Theo Giesbers (VOLG) weigerden om gehoord te worden. Barber is nu voorzitter van C90 en Giesbers is kandidaat nr. 5 met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. VOLG (Voor… Lees meer »
Realist
Compleet eens met het geschetste van Marcel. VOLG: ooit opgericht voor Openheid in de tijd van discutabele perikelen rondom de Gerardus Majellaschool blijkt uit hetzelfde hout gesneden als degenen waar men toen tegen streed. Oud wethouder Giesbers was de voorvechter. Nu blijkt deze zelfde Giesbers zwijgzaam als het graf. Heb je iets te verbergen dat het daglicht niet kan verdragen? Het heeft er in ieder geval de schijn van. Oja kiezers: deze oud wethouder die nu dus de boel ‘onder de pet wil houden’ staat gewoon weer op de 5e plaats van het o zo ‘open’ VOLG. Tel uit je… Lees meer »
Willem
Wat zou er allemaal rondom Altena-Hettsteeg onder de pet zijn gehouden? Iedereen weet dat het verdrag van Schengen (z.g. Open Grenzen) gaat over het afschaffen van de controle aan de grenzen en helemaal niets te maken heeft met het toestaan van autoverkeer. Maar ons gemeentebestuur heeft dit argument gebruikt om van een rustig landbouwweggetje een doorgaande autoroute naar Duitsland te maken zodat automobilisten makkelijk naar Kranenburg kunnen om te tanken en boodschappen te doen. Dit heeft enkele miljoenen gekost waarbij tienduizenden euro’s zijn betaald aan adviesbureaus, advocaten en ambtenaren om dit erdoor te drukken. Enkele raadsleden zullen hierdoor wel wat… Lees meer »
Slade

Nou, dan weten we nu op welke partijen wij bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen geen stem uit moeten brengen !

60 jaar inwoner

Hou nou toch eens op allemaal met ouweh…. over het fietspad langs het spoor. Dan is het de zandhagedis, dan heeft iemand op de rand van de pot gepiest en er is wat naast de pot gevallen. We hebben allemaal wel eens iets gedaan zonder medeweten van alle mee etende commissies die ons zakken met geld kosten. Niemand is heiliger dan de paus. We hebben een prachtig fietspad gekregen waar we met zijn allen veel gebruik van maken. Fijne feestdagen allemaal!

Nathan Jurriens

College van B&W heeft in 2012 ook GEEN BEZWAAR betreffende de aanleg van het fietspad. De RKC heeft NIETS onwettelijks geconstateerd. Om nu alleen mevr. Barber en dhr. Giesbers de kwade Piet toe te schuiven lijkt mij in deze niet helemaal gepast. Vele geven op deze site ook altijd (lekker anoniem) af op dhr. Sjaak Thijssen. Als ik bovenstaande lees mag men ook wel eens (anoniem) positief reageren op deze man.

Name

@Nathan Jurriens: dus jij vindt het prima, deze gang van zaken? Allen beginselen van goed bestuur worden aan de laars gelapt en afgedekt met leugentjes om bestwil…Politiek verantwoordelijke figuren die weigeren mee te werken aan het onderzoek van de rkc, wat hebben zij te verbergen? Die onderste steen is nog niet boven. Dit is pas het topje van de ijsberg.

Juustem

Dus Ria Barber denkt als lijsttrekker van C90/Polderbreed door te kunnen, maar legt geen verantwoording af over zaken waar ze wel verantwoordelijkheid voor heeft gedragen en probeert op deze wijze de leugen in stand te laten. En ook Theo Giesbers, van Voor Openheid en Leefbaar Groesbeek, doet niet wat het destijds zijn kiezers heeft beloofd. Ik denk dat er een naamsverandering aan zit te komen bij VOLG.
Zo vlak voor de verkiezingen niet zo handig. Wordt verVOLGd…

wpDiscuz