Regelingen voor mensen die moeilijk rond kunnen komen

GEMEENTE BERG EN DAL – Rondkomen met een laag inkomen is niet makkelijk. Daarom zijn er voor inwoners met een laag inkomen verschillende regelingen.

Regelingen via de gemeente

Extra geld voor inwoners met een laag inkomen
Met de Individuele inkomenstoeslag kunnen inwoners die drie jaar of langer leven van een laag inkomen een extra geldbedrag krijgen. U moet hiervoor 21 jaar of ouder zijn en jonger dan de AOW-leeftijd.

Doe Mee!
Iedereen moet mee kunnen doen aan leuke, leerzame en gezonde activiteiten. Ook als u een laag inkomen heeft. Met de Doe Mee!-regeling betaalt de gemeente een deel van de kosten voor allerlei activiteiten. Dit geldt ook voor schoolactiviteiten in het basis- en voortgezet onderwijs.

Geen eigen bijdrage individuele Wmo-voorziening
Heeft u een individuele Wmo-voorziening en een laag inkomen? Dan hoeft u geen eigen bijdrage te betalen voor de Wmo-voorziening.

Bijzondere bijstand
Maakt u door persoonlijke omstandigheden noodzakelijke kosten? Bijvoorbeeld kosten voor een maaltijdvoorziening of rechtsbijstand? En krijgt u die kosten niet op een andere manier vergoed? Dan kunt u hiervoor een vergoeding aanvragen bij de gemeente.

Hulp bij schulden
Als u schulden heeft en er zelf niet meer uitkomt, dan kan de schuldhulpverlener van de gemeente u wellicht helpen. Meer infomatie vindt u bij Regelingen voor mensen met een laag inkomen.

Telefonisch zijn wij iedere werkdag tussen 8.30 en 17.00 bereikbaar via 14024.

Meer regelingen

Bovenstaande regelingen kunt u aanvragen bij de gemeente. Voor onderstaande regelingen gelden andere contactgegevens:

Zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen
De gemeente heeft een zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen: de gemeente zorgverzekering. Deze zorgverzekering vergoedt verschillende zorgkosten. U kunt ook kiezen voor een pakket waarbij u het eigen risico niet meer hoeft te betalen. De maandelijkse premie is dan wel iets hoger. De gemeente zorgverzekering loopt via VGZ en CZ. Aanmelden kan via www.gezondverzekerd.nl.

Kunt u de gemeentelijke- en waterschapsbelasting niet betalen?
Dan heeft u wellicht recht op kwijtschelding: u hoeft dan geen gemeentelijke belastingen of waterschapsbelasting te betalen. Ga naar www.munitax.nl voor de gemeentelijke belastingen en naar www.bsr.nl voor de waterschapsbelasting.

Toeslagen belastingdienst
Als u een laag inkomen heeft, kunt u verschillende toeslagen van de belastingdienst krijgen. Bijvoorbeeld: huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag. Meer informatie vindt u op: www.belastingdienst.nl/toeslagen.

Cursus Omgaan met geld
In de cursus ‘Omgaan met Geld’ leert u hoe u inkomsten en uitgaven beter op elkaar af kunt stemmen. Ook krijgt u besparingstips. De cursus is twee keer per jaar in Groesbeek en in Millingen aan de Rijn/Ooij. Meer informatie: ROC-educatie tel. 024-8904024 / 0900-9509.

Schuldhulpbuddy
Vrijwilligers van SchuldhulpBuddy helpen u bij het oplossen van uw schulden. Voor meer informatie, bel naar 06-13081734 of stuur een mail naar [email protected]

Hulp bij uw thuisadministratie
Vrijwilligers van Humanitas helpen u bij het op orde brengen van uw papieren en administratie. Meer informatie: www.humanitas.nl (afdeling Nijmegen), tel. 06-27580552 (dinsdagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur) of [email protected]

Bereken uw recht
Wilt u weten of u in aanmerking komt voor landelijke regelingen? Kijk dan op www.berekenuwrecht.nl.

Bron: Gemeente Berg en Dal


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 december, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Ze moeten nog maar meer verwend worden dan gaan ze helemaal niet meer

kale kip

god eiges mah

splinter

Ben benieuwd hoeveel er komen bij de cursus omgaan met geld .
Wel de hand ophouden die cursus hebben ze al heel vroeg gehad

Jop hellemaal eens

Bellefante

ik denk niet dat je zo moet denken soms kom je er ook in als je er niks aan kunt doen of omdat je altijd heb gewerk en lichaamelijk niet meer kunt en geen aangepaste baan kunt vinden wat erger is wat hier na Nederland komt nooit heeft gewerk hier nooit premies heeft betaalt en een huis krijgt en handje kan op houden en ons uitlacht en onze kinderen moeten wachten voor ze huis krijgen en nog jaren bij pap en mam moeten wonen met vriendin schande

Er zijn genoeg mensen die het echt moeilijk hebben, die mogen ze van mij helpen. Laat ze die gasten die altijd hun hand ophouden en over al recht op hebben, die drie keer in de week gaan zwartwerken, laat ze die maar aanpakken

De andere buurman

Huidige college kan deze cursus ook wel gebruiken.
Gaan makkelijk om met geld van de burger,voor zaken waar de gemiddelde inwoner niet op zit te wachten

Patje P.

Wat wil je? Elke week een kratje bier en 2 pakjes sigaretten. Een grote hond. Carnaval en kermis niet overslaan. en straks voor € 150 vuurwerk.

Sterretje

Er zijn er ook die er niks aan kunnen doen ,dat ze niet kunnen werken.
En die gun ik ook alle hulp.
Maar er zijn er ook genoeg die er geen zin in hebben en liever lui dan moe zijn .En maar klagen over alles ,maar al te graag hun handje overal voor op ophouden.En de werkende maar meebetalen voor deze niksnutters.

Geert

Er staat: “Geen eigen bijdrage individuele Wmo-voorziening
Heeft u een individuele Wmo-voorziening en een laag inkomen? Dan hoeft u geen eigen bijdrage te betalen voor de Wmo-voorziening.”

Op zich is dat best vreemd. Als je altijd hebt gewerkt voor je centjes ben je de pineut, dan mag je fors betalen.
Heb je geen spaarpotje aangelegd, word je beloond door de overheid. Dat is de omgekeerde wereld.

wpDiscuz