Gemeente Berg en Dal voegt zich bij “Statiegeldalliantie”

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal gaat zich aanmelden als partner van de Statiegeldalliantie.


Invoeren statiegeld kleine flesjes en blikjes moet hoeveelheid zwerfafval verminderen. Foto en rechten: Piet Spanjers (archief 2014).

Een motie van de Groesbeekse Volkspartij (GVP) wordt op 14 december aangenomen in de raadsvergadering. Alle fracties hebben de motie namelijk al ondertekend.

Plastic flessen en blikjes

De Statiegeldalliantie zet zich in om het statiegeld uit te breiden; van alleen de grotere petflessen naar kleine plastic flessen en blikjes. Dat zou het groeiende probleem van zwerfafval tegen moeten gaan. “Statiegeld op kleine flesjes en blikjes is een goede financiële prikkel om deze verpakkingen in te leveren in plaats van weg te gooien of achter te laten”, schrijven de raadsfracties.

Zwerfafval neemt af? Supermarkten denken van niet

Volgens een onderzoeksbureau uit Delft zal het zwerfafval inderdaad flink af gaan nemen: tussen de 70% en 90%. De landelijke invoering kost, afhankelijk van het aantal inzamelpunten, tussen de 10 en 110 miljoen euro. Supermarkten vinden de cijfers niet betrouwbaar en zien de uitbreiding van statiegeld niet zitten.

De Statiegeldalliantie is een initiatief van milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux, waarbij inmiddels meer dan twintig organisaties in Vlaanderen en Nederland zijn aangesloten. De discussie wordt dus niet alleen in Nederland gevoerd, maar ook in België.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 december, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Gemeente Berg en Dal voegt zich bij “Statiegeldalliantie”

Reageren is niet toegestaan.