[Update] Raad vooralsnog niet akkoord met melkfabriek

GROESBEEK – Donderdagavond zal de gemeenteraad van Berg en Dal aangeven of een melkverwerker op de locatie Dennenkamp 1B in Groesbeek een goed plan is.


3D-impressie van de melkfabriek. Alleen de schoorsteen ontbreekt nog.

Zo ja, dan kunnen de diverse (haalbaarheids)onderzoeken en procedures starten. Zo niet, dan wordt het de vraag welke mogelijkheden Kees Koolen van Dutch Dairy Products (DDP) met het gebouw heeft.

Veel klachten ten tijde van kippenfarm

Wethouder Alex ten Westeneind heeft de raad een memo gestuurd met nadere informatie. Daaruit blijkt dat er in de periode 2001 tot en met 2008 diverse milieuklachten zijn ingediend en ook tientallen handhavingsverzoeken. In die periode was de kippenfarm van Van Deurzen in gebruik. Na 2008 nam het aantal klachten af. “Dit correspondeert met het feit dat ongeveer sinds 2009 geen dieren meer aanwezig zijn geweest in de inrichting.”, aldus Ten Westeneind.

Verkeer, bestemming, kippen en melk

Een melkverwerker zou qua omgevingsbelasting dus een oplossing kunnen zijn. De discussie in de carrousel twee weken geleden leek vooral te gaan over de wijziging van de agrarische bestemming naar industrie (precedentwerking?), de verkeersafwikkeling, maar ook over wat er gaat gebeuren als de raad niet akkoord is met een melkfabriek aan de Dennenkamp. Komen er dan weer kippen terug? De raad was aardig verdeeld. Op de meeste vragen heeft Ten Westeneind via de memo wat concreter antwoord kunnen geven.

Van agrarisch naar industrie

Het gebouw wordt op een robuuste, groene wijze ingepast. “Het huidige, niet ingepaste gebouw heeft een industriële uitstraling, mede door de omvang en hoogte van de bebouwing. Het geheel komt door de groene inpassing waarschijnlijk minder industrieel over dan de bestaande intensieve kippenhouderij”, aldus Ten Westeneind. “Van precedente werking is naar mijn mening geen sprake. Ook de provincie Gelderland is van mening dat deze casus een bijzonder geval betreft. Alleen in bijzondere gevallen wijken wij af van beleid”.

Kippen weer terug?

En voor wat betreft de kippen: er is een forse verdiencapaciteit en de inrichting voor kippen kan zo weer gebruiksklaar worden gemaakt. Het college zegt geen glazen bol te hebben, maar weet wel: “Een ander gebruik met een vergelijkbare verdiencapaciteit ligt op grond van het bestemmingsplan, het gebouw en de omgeving niet voor het oprapen.” De exploitatie hoeft dan niet per se via DDP plaats te vinden. “De tenaamstelling van de vergunning kan eventueel nog worden gewijzigd”.

Lopende vergunning

De milieuvergunning voor de kippen ligt klaar. “Tegen de ontwerpbeschikking zijn zienswijzen in gebracht. Deze zijn reeds in concept door ons beoordeeld. Onze conclusie is dat de vergunning kan worden verleend”, aldus een milieuvergunningsexpert van de Omgevingsdienst Brabant-Noord (ODBN). Door de aankoop van de inrichting door de heer Koolen is de procedure stilgelegd, omdat er andere plannen waren met deze locatie. “Indien deze plannen niet doorgaan kan de nieuwe eigenaar beroep doen op de lopende procedure en vragen deze weer af te handelen”.

“Nee” kan altijd nog

Alleen voor de verkeersafwikkeling moet mogelijk nog iets gevonden worden. Wethouder Ten Westeneind heeft dinsdag in een persgesprek al laten weten dat dat bij een “ja” van de gemeenteraad gewoon wordt meegenomen in de onderzoeken. Kan de raad nog terug na het akkoord gaan met de intentieovereenkomst? Uiteindelijk kan de raad altijd nog “nee” zeggen wanneer het bestemmingsplan definitief moet worden vastgesteld. Maar als het initiatief na de diverse onderzoeken haalbaar blijkt, is dat volgens Ten Westeneind “erg onzorgvuldig richting de initiatiefnemers die flinke kosten hebben gemaakt”.

Update 14-12-2017, 22:30 uur
De raad is donderdagavond niet akkoord gegaan: Groesbeekse Volkspartij (GVP), C90, GJS en CDA Berg en Dal (10 zetels) waren voor, de rest tegen. Het college van burgemeester en wethouders gaat opnieuw aan tafel met de ontwikkelaar om te kijken wat er nu mee gedaan kan worden. “We lopen een redelijk risico dat we zometeen weer met een kippenfarm zitten”, zei Ten Westeneind. PvdA Berg en Dal wil een fatsoenlijke ontsluiting en hoopt dat het college daar nog iets aan kan doen.

Dossier melkfabriek Groesbeek.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichten



Tags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 14 december, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
John

De gemeenteraad zal wel toe gaan geven aan deze miljonair.
Laten zich een loer draaien door die geldwolf.
Ik wil perse dit doen, zeggen jullie nee dan doe ik gewoon iets wat jullie ook niet willen.
Ik, als miljonair bepaal wat er in Groesbeek gebeurd.
Ik hoop dat de raad goed nadenkt en zich niet laat dwingen.

Name
Er zijn genoeg argumenten om tegen dit plan te zijn. Geen melkfabriek en dat er kippen terug komen, geen probleem. De omvang zoals van Deursen dat voor ogen had, mag niet eens meer. Besluitvorming proberen te beinvloeden met werkgelegenheid is ook een holle belofte. Laag opgeleid personeel zal op den duur of vervangen worden door technologie of voor nog goedkoper personeel uit oost Europa, alles in het belang van het maximaliseren van de winst. De overheid moet er zijn voor de burger en deze beschermen, maar het wordt steeds duidelijker dat de overheid er voor de ondernemers is en zich… Lees meer »
De Kuier.

Een mooie lokatie om praalwagens te bouwen…ter compensatie voor het slopen/afbreken nissenhutten..alaaf.

owja

hoezo moeten de nissenhutten weg dan??

Juustem

Op de tekening staan geen schoorstenen, zo merkte D66 mooi op. Reactie van de vertegenwoordiger van de melkfabriek, “oh maar dit is maar een impressie”. Ofwel: we laten het nu mooier lijken, daar trappen ze wel in…NOT!!!

De Kuier.

[email protected] van mij niet…laat dat duidelijk zijn!!

wpDiscuz