[Update] Sociaal Groesbeek ziet af van Motie van Afkeuring

GROESBEEK – Sociaal Groesbeek gaat donderdagavond tijdens de raadsvergadering een motie van afkeuring indienen tegen het college van burgemeester en wethouders in Berg en Dal.

Rapport

De reden daarvoor is het resultaat van het onderzoeksrapport van de gemeentelijke Rekenkamercommissie. De commissie onderzocht de besluitvorming en het handelen van het college rondom de aanleg van het fietspad door de spoorkuil. Uit onderzoek bleek onder andere dat het huidige college stukken heeft achtergehouden na een verzoek in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur. Werkgroep Milieubeheer Groesbeek diende het verzoek in 2015 in.

Geschrokken

“Als fractie zijn we geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek van de Rekenkamercommissie”, zegt Sociaal Groesbeek. “Vooral het achterhouden van stukken tijdens de WOB-procedure tast het vertrouwen aan in het handelen van de overheid”. Ook stelt Sociaal Groesbeek dat het investeringskrediet flink is overschreden en de raad daarover nooit is ingelicht. De RKC concludeerde dat het college niet transparant heeft gehandeld en er geen sprake was van goed openbaar bestuur. Overigens heeft ook het vorige college (van de voormalige gemeente Groesbeek) in de periode 2012-2014 fouten gemaakt.

Krachtig signaal

“Met deze Motie van Afkeuring willen we een krachtig signaal afgeven. Een duidelijk signaal dat er rond de besluitvorming fouten zijn gemaakt door het college en het college tekort is geschoten op het gebied van de voorwaarden van goed openbaar bestuur. Dit geldt ook voor de voormalig wethouders Giesbers en Barber, die geen medewerking wilden verlenen aan dit onderzoek”, aldus de lokale partij.

Vertrouwen herstellen

Het college wordt opgedragen de WOB-procedure kritisch te bekijken, de gemeenteraad volledig te blijven informeren bij eventuele financiële overschrijdingen en het vertrouwen van de burger in de politiek te herstellen. Het college gaf zelf in een zienswijze op het rapport al aan de procedure rond WOB-verzoeken nog eens onder de loep te nemen.

Update 14-12-2017, 22:45 uur
Sociaal Groesbeek gaat motie van afkeuring niet indienen. “Wij wachten de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie en de opvolgingen van het college af”, laat fractievoorzitter Hans Peters weten.

Dossier rapport Rekenkamercommissie fietspad spoorkuil

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 december, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 17 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Hent

Net den haag keh, oppositie kan het niet winnen en gaat vervolgens oude koeien uit de sloot halen. Wat een jankerds. Kijk vooruit!

Jan van germania

Niet kunnen deelnemen is een groot woord , de grootste partij kon nier regeren omdat die andere niksnutten samen gaan

Bram

Dit is echt zielig. Net voor de verkiezingen proberen andere onderuit te halen. Hopelijk is dit het einde van S.G.

Name

Het is een politiek gevolg geven aan wat de rekenkamer commissie heeft vastgesteld. Je mag van de gemeente verwachten dat ook zij zich aan regelgeving houden. Doen alsof er niets aan de hand is, lijkt mij geen optie gezien de conclusies van deze commissie. Er is opzettelijk informatie geheim gehouden om de waarheid te verdoezelen, dit kun je geen openbaar bestuur meer noemen en past zeker niet thuis in een democratie.

Schijnbaar vinden sommige reageerders het niet erg dat er tonnen aan gemeenschaps geld in het fietspad zit. En hoe het met de varkensschuren is gegaan weten ook maar bepaalde gezagvoerders. Er zijn geen fouten maar blunders gemaakt. Oostblok mentaliteit door de bevolking voor de gek te houden en stil te zwijgen.
Zeker moet er vooruit gekeken worden maar wel alles op tafel open en bloot en niet zoals er nog steeds stukken in achteraf kamertjes besloten wordt. Afkeuring vind ik ook wel ver gaan maar dat dit nooit meer mag gebeuren lijkt mij duidelijk.

Kippenschuren bedoel ik.

Ismail Erdjuc

Wat een slechte zet van SG. Vind het afkeurendswaardig wat deze partij nu doet.

Juustem

SG neemt de uitkomsten over van de commissie en doet wat een oppositie-partij hoort te doen, anders kun je beter de raad afschaffen. Lees het rapport er maar eens op na, alle genoemde punten uit de motie van afkeuring komen uit deze rapportage. In die commissie zit de GVP, Groen Links, PvdA en VOLG. Of zij achter het onderzoek staan, zal vanavond duidelijk worden. Interessant om te zien wat de coalitiepartijen gaan doen. Gaan ze voor het behoud van hun eigen hachje of staan ze voor de democratie?

Realist

@Ismail. Dat vindt jij altijd als het om SG gaat. Het zou je sieren om een keer inhoudelijk te reageren, daar heb ik je tot op heden niet op kunnen betrappen. Jij wil zeker lekker alles onder de pet houden zodat alles lekker kan doorgaan zonder democratische legitimatie?

Sterretje

Hoera ,sociaal Groesbeek bestaat nog ,zolang niks meer van gehoord.
Oja bijna verkiezingen ,nu komen ze uit hun winterslaap wat een lachertje 😂😂

Henk

Wat een zielige vertoning. Wil Hans dat het fietspad wordt gesloten? Hans had zelf beter moet controleren in de raad?!?!?!?

Nathan Jurriens

SG zoekt hevig naar stemmen, zo zie ik het en niet anders. Deze partij heeft vaak de meest onmogelijke voorstellen die niet te verwezenlijke zijn. Het ontbeert de leden van deze partij aan duidelijke en heldere politieke kennis.

Marcel

Ach ja, het zal vanavond in de raadsvergadering om de verkiezingsbelangen van de 11 partijen en de persoonlijke belangen van 23 raadsleden gaan. Voor het college zal het niet veel anders zijn.
Maar wat is nodig om vertrouwen van inwoners in het college te herstellen??
Populisme, integer handelen of verantwoordelijkheid nemen?
23 raadsleden en 11 partijen spreken en zwijgen daar straks over.
Op 21-03-2018 toch maar weer naar het stembureau, pff.

Joehoe

Dit gaat al lang niet meer over een fietspad, hier staat intregiteit van ambtenaren en bestuurders ter discussie.

Realist

@Henk; snap jij het nu nog steeds niet? Er viel niets te controleren met een college dat alles onder de pet heeft gehouden.

Ach …. wat geroepen voor stemmen en de krant
maar niet echt ingediend….verrassend.

Nathan Jurriens

Gisteren tijdens het debat was de politieke inbreng van SG minimaal. Zij hebben hun standpunt zeer slecht verdedigd. Op de een of andere manier konden zij niet uit hun woorden komen of bleven herhalen wat andere partijen al lang en veelvuldig hadden gezegd. Wat een scherts vertoning zeg. Ga politieke kennis opdoen.

wpDiscuz