Alcoholaankoop supermarkt: ID-plicht voor iedereen

In de maand februari 2012 loopt in alle supermarkten in Ubbergen en Millingen aan de Rijn een proef om te voorkomen dat jongeren onder de zestien jaar alcoholhoudende drank kopen.


Een ID-Swiper. Klik op het plaatje voor een groter formaat. Foto: Levensmiddelenkrant.nl

In de supermarkten wordt aan de kassa een leeftijdscontroleapparaat gekoppeld, dat van iedere bezoeker zijn of haar leeftijd controleert.

Hoe werkt de ID-swiper?

De identificatieplicht in supermarkten is op zich niet nieuw, maar de ID-swiper maakt een einde aan de vrijblijvendheid en inschattingsproblemen bij het controleren van de leeftijd. “Het is voor cassières lastig om naar een identiteit te vragen. Ze zijn jong, er is soms sprake van sociale druk” zegt initiatiefnemer Martijn Planken in de Telegraaf. “Het kost tijd, cassières moeten steeds terugrekenen, wat ook niet altijd goed gaat. Nu kunnen ze dus de kaart door een lezer halen. In het experiment geeft het apparaat een seintje als er iets niet deugt”, aldus Planken.

Hoe werkt het?

Wanneer een klant in de supermarkt alcoholhoudende drank koopt, zal de caissière hem of haar zonder uitzondering om een identiteitsbewijs vragen, dat vervolgens wordt gescand in de ID-swiper. Als blijkt dat de koper jonger is dan zestien jaar, blokkeert de kassa en kan de drank niet worden verkocht.

Deelnemende supermarkten

De proef in Ubbergen en Millingen maakt deel uit van het alcoholmatigingsproject ‘Durf Nu’, waarmee acht gemeenten in de regio Nijmegen het alcoholgebruik onder jongeren willen terugdringen. Het project wordt uitgevoerd door GGD Regio Nijmegen en Iriszorg. De supermarkten die meedoen aan de proef zijn: C1000 van der Hatert uit Millingen aan de Rijn, SPAR Looyschelder in Ooij, SPAR Looyschelder in Leuth, PLUS de Wit in Beek. Zij doen mee, omdat zij zich zorgen maken over het toegenomen alcoholgebruik onder jongeren en het van groot belang vinden om geen alcohol aan jongeren te verkopen. De ID-swiper maakt het voor caissières eenvoudiger om de leeftijd van de koper te controleren en alcoholmisbruik te voorkomen.

Start project

Vanaf 3 februari gaan de deelnemende supermarkten officieel van start met het gebruik van de ID-swiper. Voor de klanten van deze supermarkten, betekent het dat zij vanaf die datum een geldig identiteitsbewijs bij zich moeten hebben, althans wanneer zij alcoholhoudende drank willen afrekenen. De documenten die hiervoor voldoen zijn: paspoort en identiteitskaart. De kassa registreert geen persoonsgegevens en bewaart ook geen persoonlijke informatie die op enige wijze aan de klant gelinkt kan worden.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 januari, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Paul

Die supermarkten doen dus mee omdat ze zich zorgen maken over het toegenomen alcoholgebruik onder jongeren. Hier in Groesbeek is dat project niet (terwijl Groesbeek wel met Durf Nu meedoet), dus schijnbaar maakt men zich hier in het dorp weinig zorgen? Ik wel als ik die lui in het weekend zo zie.

Achja, ook met dit systeem is het geen probleem om als 14-jarige je drank te krijgen. Gewoon een vriend sturen.

Geldverslindend weer en nogal kansloos (en tijdrovend) om als overduidelijk 16+er (als je 50 bent ofzo) je ID te moeten laten zien.

http://hanspetersgroesbeek.blogspot.com/
Ook ik maak me zorgen omtrent het alcoholgebruik in Groesbeek. Dat het nu nog moeilijker gemaakt wordt om alcohol in de supermarkt aan te schaffen, geeft in mijn optiek nog geen zekerheid tot een alcoholmatigingsbeleid. Een oudere kan voor de jongere met gemak alcohol aanschaffen. Dit voorkom je met een ID swiper niet en inderdaad Paul je hebt gelijk ik ben dan die 50 gepasseerd ik denk dat, dit legitimeren mij zou irriteren. Om dit enigzins te laten slagen moet de regio en volgens mij ook over de grens dezelfde regels handhaven. Ik heb het al vaker aangegeven ons College… Lees meer »

Dat wordt niets zoals Paul en Hans al aangeven.
Weggegooid geld en zonde van de tijd.

Paul

Hans, even offtopic zoals ze dat wel eens noemen: waarom stop je met je blog? Zijn er vanuit de politiek reacties op jouw blogs? Zo ja, laat ze lekker heen doen. Je mag je eigen mening toch wel geven? Of is het vanwege die ene blog die je netjes hebt verwijderd? Ik las het altijd graag, en met mij denk ik toch wel meerdere mensen.

Hans Peters
Paul, Het ene dat ik verwijdert heb is de reden hiervoor. Dit is nu de zoveelste keer dat ik hier mijn neus mee gestoten heb. Hier gaat het om mijn werk om het feit dat ik bronnen zou moeten verraden. Daar denk ik nog niet aan dat te doen. Eerder ben ik met de dood bedreigd, mijn auto is bekrast, ik woonde in de Bremstraat en ik dat daar zoveel last. Deze druk op indirect mijn inkomen was voor mij de druppel. Ik ben dus weer bedreigd nu met het feit dat ik ziek ben en wel raadswerkzaamheden verricht. ik… Lees meer »
Diana

Ik dacht dat het hier om het onderwerp alcohol en identificatie ging. Voor persoonlijke dingen kun je beter een of andere social media site opzoeken.
Of vraag elkaars e-mail.
En by the way; je denkt toch niet dat ik als iemand die richting 50 gaat mijn ID moet laten zien zodat ze kunnen checken hoe oud ik ben. Kunnen ze zo ook wel zien als ze gewoon naar me kijken.

diana zonder uitzondering zou officieel betekenen dat opa en oma van 100 hem nog moeten laten zien gewoon irritant dus als je een keer een flesje drank koopt…. werkt toch niet dit systeem iemand van 14/15 koopt het nu ook niet zelf of Iig niet met zijn eigen id….

henk

@diana, vind ik leuk.

wpDiscuz