Zonnig en warm: kijk uit voor de eikenprocessierups

Als de dagen zonniger en warmer worden, kunnen we van mei tot augustus weer overlast verwachten van de eikenprocessierups.

Contact met brandharen van de rups kan gezondheidsklachten, zoals huiduitslag en hevige jeuk, veroorzaken. GGD Regio Nijmegen adviseert mensen (en hun huisdieren) de komende tijd uit de buurt van bomen te blijven waarin de rupsen zich bevinden.

De eikenprocessierups is een larve van de nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar maken ze op stammen of dikkere takken nesten van een dicht spinsel met vervellinghuidjes, brandharen en uitwerpselen. Vanuit de nesten gaan ze ‘s nachts in ‘processie’ op zoek naar voedsel. Rond eind april, begin mei komen de eitjes uit. En na de derde vervelling krijgen de rupsen de beruchte brandharen die bij mensen en dieren lichamelijke klachten veroorzaken.

Wat zijn de klachten?
Als de onbedekte huid in contact komt met de brandharen kan binnen acht uur een pijnlijke, rode huiduitslag met hevige jeuk ontstaan. Als brandharen in de ogen terechtkomen, kan dat binnen enkele uren een heftige reactie geven. Het inademen van de brandharen kan irritatie of ontsteking geven van neus, keel of bovenste gedeelte van de luchtwegen.

Wat te doen bij klachten?
De klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen tot twee weken. Probeer de brandharen direct van de besmette huid te ‘strippen’ met plakband. Voorkom krabben of wrijven, omdat u anders de brandharen verder over het lichaam verspreidt. Was de huid goed met water en spoel de ogen uit met lauw water. Bij lichte symptomen zijn geen medicijnen nodig. Bij hevige jeuk kunnen anti-jeuk middelen van de apotheek of drogist helpen. Houden ernstige klachten aan? Neemt u dan contact op
met uw huisarts. GGD Regio Nijmegen beantwoordt gezondheidsvragen van huisartsen, gemeenten en publiek.

Als u de rups aantreft
Zorg bij een bezoek aan een (natuur)gebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Blijf uit de buurt van bomen waarin zich de rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes bevinden. Maak kinderen attent op het gevaar van de rups en houd uw huisdieren uit de buurt van de rups. Neem vervolgens contact op met uw gemeente. De gemeente onderzoekt of het inderdaad om de eikenprocessierups gaat en kan de rups bestrijden.

Meer weten?
Uw gemeente kan u informeren over de bestrijding en aanpak van de overlast. Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht bij de medewerkers de afdeling Medische Milieukunde van GGD Regio Nijmegen via 024 – 329 72 97 of [email protected]. Op www.ggd-nijmegen.nl en op www.vwa.nl/eikenprocessierups kunt u meer lezen over de eikenprocessierups.Tags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 16 april, 2012 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Zonnig en warm: kijk uit voor de eikenprocessierups

Reageren is niet toegestaan.