“Nieuwe verkiezingen door mislukt Catshuisoverleg”

De onderhandelingen in het Catshuis zijn mislukt. Verschillende bronnen melden dat CDA, VVD en de PVV het niet eens zijn geworden over de miljardenbezuinigingen. PVV-leider Wilders heeft rond 14:30 uur het Catshuis verlaten. Later dit jaar, mogelijk in september, volgen er nieuwe verkiezingen. Tot die tijd is er een minderheidskabinet.

Bronnen melden dat de slechte koopkrachtcijfers voor Wilders de reden zijn om met de onderhandelingen te stoppen. Voor CDA en VVD zouden deze cijfers juist zijn meegevallen. Volgens NOS-politiek verslaggever Dominique van der Heijde kan Wilders niet met het totaalpakket van besproken maatregelen leven, nadat de PVV-leider met zijn ‘achterban’ heeft gesproken.

De onderhandelaars van CDA, VVD en PVV vergaderden vandaag voor het eerst in het weekend. Om 13.00 uur kwamen ze weer bij elkaar om te praten over de doorrekeningen die het Centraal Planbureau van de bezuinigingsplannen heeft gemaakt.

Zeven weken

Het kabinet moet maximaal 16 miljard bezuinigen om het begrotingstekort terug te dringen tot 3 procent. Dat is de norm die in Europa is afgesproken. De drie partijen begonnen de gesprekken zeven weken geleden.

De SGP is zijdelings bij de onderhandelingen betrokken geweest. De christelijke partij heeft twee zetels in de Tweede Kamer en was mogelijk nodig om de kabinetsplannen aan een kamermeerderheid te helpen. SGP-leider Van der Staaij is de afgelopen weken zeker twee keer door premier Rutte bijgepraat.

Verkiezingen

SP-fractievoorzitter Emile Roemer is duidelijk: “Spoeddebat en vervroegde verkiezingen”, zei hij tegenover de NOS. GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap noemde dit nieuws “goed nieuws voor Nederland. Nu breed gedragen kabinet kiezen en duurzaam vernieuwen” PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme twittert “Catshuisberaad mislukt.Wij zijn klaar voor nieuwe verkiezingen! Mededogen&duurzaamheid zullen moeten gaan winnen van kortetermijnbelangen”. Diederik Samsom (PvdA) noemt dit een “ernstige zaak”. “Zeven weken onderhandelen met nul resultaat. Meerderheid kwijt, verkiezingen”, aldus Samsom.

Persconferenties

Volgens Rutte en Verhagen is het aan de PVV te danken dat het overleg is mislukt, omdat de partij van Wilders op het laatste moment terugtrok. “16 miljoen mensen zijn vandaag in de steek gelaten door de PVV. Kans op economisch herstel door Wilders de grond ingeboord. Ik kan het niet anders zeggen”, aldus Verhagen (CDA). De koningin is op de hoogte gebracht van de ontstane politieke situatie. Maandag volgt een ministerraad en daarna brengt de premier een bezoek aan de koningin. Volgens Rutte waren de drie partijen er bijna uit, totdat de PVV terugtrok na overleg met haar achterban. “Ik kan niet anders dan concluderen dat het bij de PVV aan politieke wil ontbrak en daarom staan we vandaag met lege handen. Verkiezingen liggen voor de hand”, zei Rutte zaterdagmiddag.

“Er lag een pakket dat de economische groei zou schaden, de werkloosheid zou laten oplopen en de koopkracht voor AOW-ers aan zou pakken. Dat alles om een Europese eis van 3% tekort in 2013 te realiseren. We moeten van Brussel 14 miljard bezuinigen. Ouderen in Nederland moeten we niet laten betalen voor Brusselse eisen”, zei Wilders. Volgens de PVV-leider is het Zwarte Pietenspel al begonnen doordat hij de schuld kreeg van het mislukken van het Catshuisoverleg. “De kiezer moet nu spreken, wij hebben onze rug recht gehouden, ik hoop dat de kiezers dat beseffen en dat waarderen”.

De breuk met de VVD en het CDA is definitief. Wilders heeft aangegeven geen gedoogpartner meer te zijn.

CPB Doorrekening Catshuispakket 2012 (.PDF-bestand)Tags:, , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 april, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Johan

Eindelijk!!!

pedro

Wilders heeft gelijk.
BEDANKT Wilders.

Wilbers heeft groot gelijk,kom op mensen stem op de PVV voor Nederland.

denken jullie nou echt als de PVV er aan komt dat het dan beter zal gaan, er moet toch bezuinigt worden dus wie er ook aan komt het moet toch uit de lengte of de breedte komen maar met die mafkees zal het dus nooit beter gaan, die man kan alleen maar haat zaaien en de boel op naaien met al zijn belachlijke uitspraken.

GezondBoerenVerstand

Vooral blind achter de grootste schreeuwer aan blijven lopen, zijn we over 5 jaar het nieuwe Griekenland (en WilBers is de Burgemeester van Beek-Ubbergen en die zal niet graag vergeleken worden met WilDers)

Hans Peters
Ik ben niet kapot van Wilders en pas na dat Hero Brinkman uit z’n partij gestapt is en hij dus op een groot verlies staat, werpt hij de handdoek in de ring. Onder het mom van er zouden teveel kortingen plaats vinden op de gewone man of op de oudere, waar was Geert bij de nieuwe plannen oa voor de WMO/Gezinsbijstand en de WSW, de huurdersmarkt liberalisering, de verhogingen van de eigen bijdrages enzv.? Misschien wel teveel bezig met een burka meer of minder. Ik ben absoluut geen voorstander van danwel het CDA danwel de VVD en blijf bij mijn… Lees meer »
wpDiscuz