[Update] “Scooterzaak” moet over

De twee mannen die ruim twee jaar geleden op de vlucht voor de politie in Nijmegen met een gestolen scooter de 50-jarige Arnhemmer Mario van de Geijn doodreden krijgen daarvoor in hoger beroep geen straf. Dit heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag bepaald.

Op 15 januari 2010 werd van de Geijn op een zebrapad in Nijmegen doodgereden door een scooter die zonder licht en met te hoge snelheid door rood reed. Hierop werden twee verdachten, een inmiddels 22-jarige Beuningenaar en een 20-jarige Nijmegenaar aangehouden. Beiden wezen elkaar aan als hoofdbestuurder van de scooter, waardoor het gerechtshof geen van beiden aan kon wijzen als daadwerkelijke bestuurder. Een celstraf voor doodslag bleef daarom uit, ondanks de eis van 7 jaar (voor de Beuningenaar) en 4 jaar (voor de Nijmegenaar). Eerder kregen de twee al respectievelijk 8 en 2 jaar cel, waarop het OM en de Beuningenaar in beroep gingen.

De twee kwamen echter niet helemaal ongeschonden uit de zitting. De mannen zijn veroordeeld voor heling en steling van de scooter en het beramen van een overval op het Belvoir Hotel. De man uit Beuningen werd óók nog veroordeeld voor mishandeling van zijn ex-vrienden en bedreiging van hulpverleners en politie. Het hof gaf de Beuningenaar een celstraf van twee jaar en de Nijmegenaar een straf van 1,5 jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Deze straffen zijn in het voorarrest al uitgezeten.

N.B. Bovenstaand bericht is van mei 2012.

Update 17-12-2013, 16:00 uur
De zaak moet over. Dit heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Het hof had volgens de Hoge Raad de vraag moeten beantwoorden of een overhaaste en onverantwoorde vlucht onderdeel was van het plan een hotel te overvallen. Mocht dit het geval zijn dan heeft de bijrijder de mogelijke gevolgen geaccepteerd en kan hij alsnog worden veroordeeld. De twee verdachten werden vrijgesproken omdat niet bekend was wie de bestuurder was.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl e.a

Gerelateerde berichten

  • Geen gerelateerde berichten


Tags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 december, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 13 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Robbert

Maasje in de wet. Maar eens snel oplossen.

Johan

Hoe onbevredigend kun je het hebben!!

Johan

Wellicht eerst meer gezamelijke schuld i.p.v. geen schuld.
Het slachtoffer met familie worden door de daders (en indirect door het ‘recht’) uitgelachen.

henk p
In nederland is het met de beoordelingen van criminelen ver te zoeken. Als hun nu die scooter niet hadden gestolen, niet de overval op het hotel hadden gepleegd, dan had het slachtoffer nog geleefd. Maar het is hier net andersom, het slachtoffer had daar maar niet moeten fietsen op het moment dat hun weg vluchten.Hulp verleners bedreigen, mensen in elkaar slaan. Alles mag, ze zullen wel weer een moeilijke jeugd hebben gehad. De familie vann het slachtoffer heeft weer eens levenslang gekregen, en die boeven zitten weer op de bank tv te kijken en een volgend plan te beramen. Als… Lees meer »
1007

Net zo lang in de cel zetten alle twee tot ze wel gaan praten…zoniet zijn ze toch fijn opgeborgen,deze gasten horen niet in deze maatschappij thuis! Onbegrijpenlijk dat ze er zo mee wegkomen,je zult maar nabestaande zijn.

mientje

OP HET VLIEGVELD ZETTEN.
EN NAAR EIGEN LAND STUREN.

Marcel

Godverdomme, dit kan toch niet waar zijn…? Als ze niet vertellen wie er reed, dan allebei de hoogste straf! Op deze manier wordt liegen beloond…

eddy

Dit kan ook alleen maar in dit land, geen wonder dat wij zoveel troep aan trekken uit nootd afrika en oost europa.
Moorden stelen zuipen gokken en drugs worden hier alleen maar beloond, en nooit bestraft. Leve de multiecultuur.

Utti

Jeetje ik schaam me gewoon dat ik Nederlander ben,this toch godverdomme
Niet te geloven.als ik naar opsporing verzocht kijk dan zie ik alleen maar vieze stink buitenlanders die zijn ons land gewoon aan het kapot maken,
En dan gaan ze ook nog vrijuit als ze iemand dood maken, het is toch niet te geloven.ik ben erg verdrietig dat dit zo maar allemaal kan we moeten er toch echt iets aan gaan doen,anders zie ik onze toekomst er treurig uitzien want dit gaat echt te ver.

Realist

Door deze uitspraak van de Hoge Raad komt er hopelijk alsnog een uitspraak welke beter te verteren is.

de nachtboswachter.

DAAR zijn geen woorden voor.in Amerika weten ze wel raad met dit soort figuren.

Groesbeker
Terechte ontwikkeling waarbij (hopelijk) zwaardere straffen uitgedeeld worden. Mijn inziens is het gewoon heel simpel; die twee lamstralen hebben samen een overval willen plegen, zijn samen gevlucht voor de politie en hebben samen op een scooter gereden waarbij zij samen iemand dodelijk hebben verwond. De scooter is in mijn ogen een moordwapen geworden op het moment dat zij roekeloos met hoge snelheid en zonder verlichting door het centrum scheurden. Wie er heeft bestuurd zal mij een dikke worst wezen, ze zaten samen op die scooter en zijn samen verantwoordelijk voor het overlijden van een man. Heel zwaar straffen die twee… Lees meer »
Henk3

Ondanks dit verschrikkelijke misdrijf en ik hoop dat de daders alsnog hun terechte straf krijgen . Schaam ik me dat ik Nederlander ben wanneer ik de idiote generaliserende xenofobische en beledigende uitspraken lees van o.a Utti en Eddy lees BRRR…heel eng.

wpDiscuz