[Update 9] Moord Kekerdom: Petter was dader

Zondagmiddag zijn in een woning aan de Weverstraat in Kekerdom (gem. Ubbergen) drie doden gevonden, dat liet een woordvoerder van de politie weten. Een van deze slachtoffers is een man die werkt bij de politie Gelderland-Zuid.

De politie Gelderland-Midden doet uitgebreid onderzoek, hierbij is onder andere een politiehelikopter ingezet. Ook staat er een PD-unit en is de volledige straat afgezet. Fietsers en automobilisten worden omgeleid.

Dossier moord Kekerdom. Berichtgeving vanaf 9 september

Update 09-09-2012, 22:30 uur
Er zijn 20 rechercheurs op de zaak gezet. De politie heeft aan het begin van de avond laten weten dat er bij het huis van de overleden agent, Jan Petter (59) oud-teamchef van PolitieTeam Groesbeek, een hennepkwekerij is aangetroffen. Of de aanwezigheid van de hennepkwekerij in de woning van de politieman verband houdt met de zaak wordt nader onderzocht. Van de overige twee slachtoffers, een man en een vrouw, is de identiteit nog niet vastgesteld.

De zaak wordt nu overigens onderzocht door de politie Gelderland-Midden omdat één van de betrokkenen van dit drama een medewerker van politie Gelderland-Zuid is.

Volgens geruchten zou de agent zijn ex-vriendin en haar nieuwe vriend hebben neergeschoten. Het is niet bekend of de agent met zijn dienstwapen heeft geschoten.

Update 10-09-2012, 13:00 uur
“Er hangt hier een bedrukte sfeer,” aldus een politiewoordvoerder. “Het is een dubbele schok: er is een bij velen bekende collega om het leven gekomen en dan blijkt dat hij als leidinggevend rechercheur een hennepkwekerij in huis had.”

Maandag wordt er onderzoek gedaan in woningen in Kekerdom en Millingen aan de Rijn. Het onderzoek van de woning in Millingen aan de Rijn houdt verband met het drama. Hoe de drie personen om het leven zijn gekomen wilde de politie in verband met het onderzoek nog niet zeggen.

Tegenover De Telegraaf zegt een buurtbewoner dat Petter een stabiele indruk maakte. Een dochter zit op de politieacademie en de zoon zou volgens de krant kampen met persoonlijke problemen.

Update 10-09-2012, 15:00 uur
De politie kan maandag nog niet zeggen wat zich er in het huis in Kekerdom heeft afgespeeld. Zondagmorgen werden daar drie lijken gevonden. Het onderzoek is zowel in Millingen als in Kekerdom nog in volle gang. Ook over de identiteit van de overige twee slachtoffers wil de politie nog niets kwijt. Buurtbewoners melden dat het om de 47-jarige Inge Kee uit Millingen aan de Rijn en haar 50-jarige vriend gaat.

Update 10-09-2012, 16:15 uur
Bij de bureau’s van het korps Gelderland-Zuid hangt de vlag halfstok. Zo ook bij het bureau in Groesbeek. Petter was van 2005 tot 2009 teamchef in het heuveldorp. Daarvoor was hij adjunct teamchef van het team Oud-Oost in Nijmegen. In 2009 vertrok hij naar Wijchen.

Update 10-09-2012, 16:45 uur
De politie laat in een persbericht weten dat er een tweede hennepkwekerij is ontdekt. Deze zou zich bevinden in het pand in Millingen aan de Rijn, waar maandag onderzoek werd gedaan. Tevens bevestigt de politie dat de lichamen die zondagmiddag zijn gevonden van de 59-jarige Petter, een 47-jarige vrouw en een 50-jarige man zijn.

Het pand in Millingen aan de Rijn, dat werd gehuurd door de twee overige slachtoffers, werd verhuurd door een andere medewerker van het korps Gelderland-Zuid. Het is niet duidelijk of hij op de hoogte was van de aanwezigheid van de hennepkwekerij. Het onderzoek in de woningen in Kekerdom en Millingen aan de Rijn wordt voortgezet. De politie heeft daarnaast buurtonderzoek gedaan in beide dorpen.

De doodsoorzaak is nog niet officieel bekend. Woensdag en donderdag wordt er sectie op de lichamen verricht.

Update 10-09-2012, 22:30 uur
Gezien de ontwikkelingen in Millingen en Kekerdom wil de korpsleiding een integriteitsonderzoek naar de betrokkenen instellen. De Rijksrecherche zal deze taak op zich nemen. Het beeld dat de collega’s van Petter hebben na de gewelddadige gebeurtenissen is compleet veranderd.

Maandagavond maakte Omroep Brabant bekend dat het overleden stel (Kee (47) en René van de Wijdeven (50) eerder in Rosmalen uit hun huis is gezet vanwege een huurachterstand.

Update 12-09-2012, 19:30 uur
In het rechercheonderzoek naar aanleiding van de gebeurtenissen in de woning van een 59-jarige politieman uit Kekerdom zijn sporen aangetroffen die erop wijzen dat er in de woning schoten zijn gevallen. In huis is ook een vuurwapen aangetroffen.

Ondanks deze sporen is de doodsoorzaak van de slachtoffers nog niet vastgesteld. Op de lichamen zal vandaag, woensdag 12 september, en donderdag 13 september sectie worden verricht. Ook wordt nader onderzoek gedaan naar het aangetroffen vuurwapen.

Met de vondst van de drie doden verwacht het rechercheteam niet meer slachtoffers aan te treffen. Daar zijn tot nu toe ook geen aanwijzingen voor. Op dit moment worden meerdere scenario’s onderzocht over wat er zich feitelijk heeft voorgedaan in de woning. Evenmin is duidelijk wanneer een en ander precies moet zijn gebeurd. Verder wordt nader onderzoek gedaan de rol van de betrokkenen in deze zaak.

Voor wat betreft het aantreffen van de hennepkwekerijen in de woningen van de slachtoffers in Kekerdom en Millingen aan de Rijn wordt eveneens nader onderzoek gedaan. In de woning in Millingen aan de Rijn werd een niet in werking zijnde kwekerij aangetroffen zonder planten. In de woning in Kekerdom werden in totaal 224 hennepplanten aangetroffen.

Update 14-09-2012, 23:30 uur
De drie doden die afgelopen zondag 9 september waren aangetroffen in huis van Petter zijn door vuurwapengeweld om het leven gekomen. Dat is gebleken uit sectie die deze week op de lichamen is verricht.

De namen van de overige twee slachtoffers zijn nu door de politie bevestigd. Het gaat om de namen die eerder in bovenstaande updates zijn genoemd. Petter bleek te zijn overleden als gevolg van een schotwond in het hoofd. De andere twee slachtoffers zijn overleden als gevolg van meerdere schotwonden aan lichaam en hoofd. De lichamen van de slachtoffers zijn vrijdagochtend 14 september op last van het Openbaar Ministerie vrijgegeven.

Gedurende het onderzoek werd ook een vuurwapen aangetroffen dat kennelijk bij de schietpartij was betrokken. Het gaat om het dienstwapen van de politieman, zo is inmiddels vastgesteld. Het onderzoek richt zich nu onder meer op wie het vuurwapen heeft gehanteerd en of er mogelijk ook nog met andere wapens dan het gevonden wapen is geschoten. Daarnaast wordt nog onderzocht of de aangetroffen patronen (kogels) verschoten zijn met het aangetroffen vuurwapen, of wellicht door een ander wapen. Ook is nog onduidelijk welke rol precies de drie personen in het incident hebben gespeeld. Wel is duidelijk dat ze elkaar kenden.

De hennepkwekerij van Petter was in werking en die van het pand in Millingen was in oprichting. De uitvaart van Petter zal in besloten kring zonder korpseer plaatshebben. Dit is conform het standpunt van de korpsleiding en sluit aan bij de wens van de nabestaanden.

Update 18-09-2012, 15:15 uur
Het onderzoeksteam van Gelderland Midden heeft in het onderzoek naar de drie doden in Kekerdom vandaag de vermoedelijke toedracht naar buiten gebracht, namelijk dat Petter de beide andere slachtoffers heeft omgebracht en daarna zichzelf van het leven heeft beroofd.

Het motief ligt, zoals uit het bericht blijkt, voornamelijk in de persoonlijke levenssfeer. Er is een afscheidsbrief gevonden. De drie doden hadden een driehoeksverhouding en Petter steunde de andere twee slachtoffers financieel omdat zij geldnood hadden. De 50-jarige man zat al eerder straffen uit voor onder andere fraude. De korpsleiding en de korpsbeheerder zijn bedroefd over het scenario dat nu werkelijkheid lijkt te zijn geworden, maar opgelucht dat aan de onzekerheid over de toedracht nu grotendeels een eind is gekomen.

Eerder werd al bekend dat er met het dienstwapen van Petter is geschoten. Hij had toestemming om dit wapen in huis te hebben. Tevens was hij betrokken bij integriteitsonderzoeken naar eigen collega’s. De agent schroomde niet om zijn collega’s geboeid aan polsen en enkels af te voeren voor verhoor.

“Als korps staan wij in gedachten stil bij de nabestaanden en allen die door deze gebeurtenissen geraakt zijn. Uit piëteit jegens hen zullen wij dinsdag niet verder ingaan op de gebeurtenissen”, aldus de korpsleiding. Het opvangteam staat klaar om medewerkers van korps Gelderland-Zuid op te vangen. Het nieuws van dinsdag is daar hard aangekomen.

DeGroesbeek.nl, ANP, AD, Telegraaf e.aTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 18 september, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 39 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Groesbeekse

Volgens mij gaat het om politie inspecteur Jan Petter. Ik ben wel eens in dat huis geweest. Getsie! Ik dacht dat dit alleen in films gebeurde.

Wat erg zeg!!!

vilje

nee nee het gaat over martin bekkenk …heb net gehoord dat het om de hoofdagent ging heb gegoogeld en daar kwam dhr martin bekkenk uit …triest hoor allemaal blijkbaar gezakt voor de agressie training..

ikke

vilje:te triest voor woorden dat je zo nieuwsgierig bent dat je gaat googlen voor zoiets!

Sterkte voor alles en iedereen daar in Kekerdom!

puk petteflat

idd .verschrikkelijk wat er gebeurt is . veel sterkte voor de nabestaande en bewoners..

iemand

Als je geen namen zeker weet kun je ze beter niet noemen. Daar kun je mensen mee beschadigen!

Groesbeekse

@iemand: Ja excuus. Omroep Gelderland meldt dat de politieman een hennepkwekerij in zijn woning had. Nou ben ik nergens meer zeker van, haha.

Mark

De Gelderlander zegt dat het gaat om een oud trainer van Groesbeekse en gennepse voetbalclub. Dan moet het wel gaan om Jan petter

henk
Op de eerste plaats heel erg wat er gebeurt is, 3 levens verloren en een smet voor het leven voor de nabestaaden. Maar als je dan leest dat er een hennepkwekerij in huis was, bij iemand die de bevolking juist moet beschermen tegen o.a. drugs, dan vraag je je wel af waar we in deze maatschappij mee bezig zijn. Dat het salaris van een diender niet hoog is dat kan, maar dan die klootte drugs die weer om de hoek komt kijken, dat begrijp je dan toch niet. Wat zijn wij mensen toch vreemde wezens, in de natuur eten de… Lees meer »
Ruudje

@vilje, is dat nu zo belangrijk wie het is/zijn? Dit is een drama, voor alle familieleden, vrienden, kennissen, collega’s, bewoners etc. Heel veel sterkte voor al deze mensen.

Groesbeekse

Vreselijk, ik kan ook niet geloven dat hij dit zou doen. Ik heb bij zijn dochter in de klas gezeten. Ik zeg grootschalig drugsonderzoek. Misschien afpersing? En anders is veiligheid wel ver te zoeken in dit land.

Jack
Bij een dergelijk gebeuren zijn er maar twee mogelijke scenario ‘s.: -het is moord en zelfmoord in de relationele sfeer. – het is een liquidatie door zwaar criminelen. Handig opgezet ten koste van onschuldige levens ex vriendin en haar nieuwe vriend. Het gegeven dat de Telegraaf vandaag al meteen roeptoetert dat het een moord en zelfmoord in de relationele sfeer MOET zijn, doet mij vermoeden dat optie 2 van toepassing is. De politie zou er goed aan doen eens te bekijken aan welke belangrijke moord onderzoeken Jan Petter heeft meegewerkt. Gezien de hennep kwekerij in zijn huis had Jan Petter… Lees meer »
elvira

Erg!! Inderdaad is het salaris van een politiebeambte niet hoog. Spreek uit ervaring. En ik denk dat als je zo’n hoge positie hebt je ook in contact komt met duistere figuren. Hennep is niet zo’n sterke drugs en misschien was dit zijn financiele redding. Het zou heel erg zijn als zijn naam bezoedeld zou worden. Ik wens iedereen die er direct of zijdelings mee te maken heb heel veel sterkte. Dat zullen ze nodig hebben.

Ruudje

Jack, grotendeels ben ik het met je eens. Behalve met het laatste, natuurlijk kan en mag je deze gedachte hebben, het nu al uitspreken is pijnlijk voor de nabestaanden.

Speurneus

@Jack
Fijn dat je meedenkt, maar je kunt dat beter voor je houden wat Ruudje terecht opmerkt.

Er zijn nog tal van andere scenario’s te bedenken, maar laten we daar niet over speculeren. Laat het denkwerk aan de daarvoor getrainde proffessionals over, dat kunnen ze best wel:) [No heart-feelings hoor!]

Ben benieuwd wat er uit gaat komen!

jantje

@elvera, je schrijft ”hennep is niet zo,n sterke drug en misschien was dit zijn financiele redding” maar die wereld die erachter schuild is net zo hard als achter de harddrugs. Gr

jantje

En elvira, een politieman met een voorbeeldfunctie die een wietplantage heeft, dat is bij mij op geen enkele wijze recht te praten….

Gijs

Laten we wel stellen. Een politieman/vrouw heeft een vrijbrief om juist criminele activiteiten te bewerkstelligen. Moffelen elkaar bekeuringen weg, zitten juist in de drugshandel, aangezien men niet gecontroleerd kan worden. Want de controle vind plaats door, ja juist, de collega’s. De laatste tijd komt “onze sterke arm” niet echt positief in het nieuws. Moordpartijen, zware mishandelingen bij aanhoudingen, buitensporig rijgedrag en nu ook weer hennepkwekerijen. Het imago van de politie loopt enorme schade op. Ik merk, spreek voor mezelf, dat het respect aan het verdwijnen is. Ik ben benieuwd wat ze er in de toekomst aan gaan doen.

Gijs

Do

pedro

Ooit heeft deze politieman tegen
mij gezegd.
houd je zoon op het rechtepad.
dit is werkelijk niet te geloven.

wpDiscuz