[Foto’s] Moord Ubbergen: “Een moord voor rust”

In de nacht van vrijdag 28 september 2012 op zaterdag 29 september 2012, rond 01.30 uur, gingen politieagenten na een melding poolshoogte nemen bij een woning aan de Rijksstraatweg in Ubbergen. Binnen troffen zij een persoon aan die bleek te zijn overleden. De politie startte onmiddelijk met een onderzoek.


Bloemen en een kaartje bij de voordeur van de woning. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl

Een PD-unit staat bij de betreffende woning en er vindt uitgebreid sporenonderzoek plaats. De politie heeft zaterdagmiddag bekend gemaakt dat de persoon met geweld om het leven is gekomen. Buurtbewoners melden dat er twee dominees wonen.

De identiteit van het slachtoffer is nog niet vastgesteld. Er is een rechercheteam geformeerd dat verder onderzoek doet.


PD-Unit bij de woning waar Dick Piersma (56) om het leven is gebracht. Foto en rechten: Piet Spanjers

Dossier moord Ubbergen. Berichtgeving vanaf 29 september 2012

Update 29-09-2012, 20:30 uur:
In het rechercheonderzoek naar de aangetroffen dode persoon, de 56-jarige Dick Piersma, in een woning aan de Rijksstraatweg is een verdachte aangehouden. Het gaat om een 55-jarige inwoner van de gemeente Ubbergen.

De 55-jarige man zit ingesloten en wordt uitvoerig verhoord over zijn mogelijke betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer. Hij is inmiddels in verzekering gesteld.

De politie is zaterdag de hele dag bezig geweest met sporenonderzoek in en rond de woning. Meerdere zaken zijn voor verder onderzoek in beslag genomen. Ook is er buurtonderzoek gedaan.

Update 01-10-2012, 11:30 uur
Diverse media, waaronder het AD, melden dat de verdachte de 55-jarige Frank Jimmink is. Jimmink was de levenspartner van Piersma en is tevens zelf ook dominee.

Update 02-10-2012, 01:30 uur
De identiteit van het slachtoffer is maandagmiddag bekend geworden. Het gaat inderdaad om de 56-jarige Dick Piersma. Er is zondag bij het NFI sectie verricht op het lichaam van het slachtoffer. Na afronding van het sporenonderzoek, waar de sectie deel vanuit maakt, kon maandag de confrontatie plaatsvinden en is de identiteit definitief vastgesteld.

Zijn levenspartner, Frank Jimmink (55), is aangehouden. Ook dit heeft de politie bevestigd. Hij wordt vandaag (dinsdag) voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Update 02-10-2012, 18:10 uur:
De verdachte dominee blijft nog zeker twee weken in bewaring. Dit is vandaag in Arnhem besloten.

Update 08-10-2012, 16:30 uur:
Maandag had de begrafenis van Piersma plaats. De uitvaart is om 13:00 uur begonnen in Beek-Ubbergen en deze is massaal bezocht. Honderden mensen woonden de dienst bij, anderen moesten het volgen via een videoscherm in verpleeghuis Kalorama.

Update 12-10-2012, 14:55 uur:
De verdachte dominee blijft nog minstens 90 dagen in voorarrest zitten. Hij wordt verdacht van moord. Dit is vrijdag in Arnhem bekend geworden. Piersma is ten gevolge van hersenletsel en bloedverlies overleden.

Update 03-01-2013, 14:30 uur:
Jimmink, de dominee die ervan verdacht wordt Piersma om het leven te hebben gebracht, moet morgen (4 januari) voor komen. Het gaat om een zogeheten Pro-Forma zitting. Tijdens deze zitting wordt de zaak niet inhoudelijk behandeld. Het voorarrest van Jimmink dreigt te verlopen, maar het onderzoek naar de moord is nog niet afgerond. Middels de pro-forma zitting kan het voorarrest met nog eens drie maanden worden verlengd. Meestal is dit ook het geval.

De verdachte wordt verdacht van moord. Hij belde zelf de politie na het drama.

Update 04-01-2013, 11:55 uur:
Ziekenhuispastor en dominee Frank Jimmink heeft een bijl en mes gebruikt om zijn levenspartner, dominee Dick Piersma, te vermoorden. Met de bijl sloeg hij eind september het hoofd van de slapende Piersma in. De ziekenhuispastor heeft bekend dat hij de dader is. Dit werd vrijdag duidelijk tijdens de pro-forma zitting. Het onderzoek van het NFI wordt in februari afgerond. Er wordt nog onderzoek gedaan naar onder andere bloedspetters op het plafond boven het bed. Jimmink is ook onderzocht in het Pieter Baan Centrum en het rapport daarvan is in maart klaar.

De inhoudelijke zaak is naar verwachting eind maart. De dader blijft voorlopig in de penitentiair psychiatrisch centrum (PPC) van Maastricht zitten. Dit is een afdeling in een gevangenis waar continue psychiatrische zorg beschikbaar is voor gedetineerden met psychiatrische aandoeningen.

Update 05-03-2013, 14:40 uur:
Alle onderzoeken zijn afgerond. De inhoudelijke zaak is op Goede Vrijdag, 29 maart 2013, dit meldt het OM dinsdag.

Update 29-03-2013, 19:00 uur:
Eis OM: 7 jaar en TBS.

Update 12-04-2013, 15:00 uur:
Straf: 7 jaar en TBS, zoals geëist.

Bron: Politie Gelderland-Zuid, DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 maart, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 15 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Nuchtere klant

Met weer een moord in de toekomstige MUG-gemeente, zijn we hard op weg om een criminele OLIFANT te worden!

Wat erg, geen worden voor!

E. Bussink
Goeie vrienden van mij kennen het slachtoffer en zijn echtgenoot van dichtbij. Ook ik heb eerder kort kennis gemaakt met hen. Twee bijzonder aimabele mensen. Het houdt mij bezig wat er in het hoofd van de “dader” gebeurd moet zijn dat hij tot deze daad gekomen is. Mijn gedachten gaan uit naar Ds. Dick Piersma maar evenzo sterk naar de dader. Hoe zwaar wordt het leven om verder te moeten leven met hetgeen je deed? Is dit überhaupt nog mogelijk? Wat voor een verborgen leed stak er achter deze persoon? Ik voel een grote deernis met deze mens en zou… Lees meer »

@E BUSSINK,MOOI BESCHREVEN NIKS MEER AAN TOE TE VOEGEN.

henk

Het kan wel mooi geschreven zijn,maar hoe je het went of keert de dader berooft wel iemand van zijn leven. Wij hebben het ook mee gemaakt en ik zal ook nooit en te nimmer de dader vergeven. Je hele leven lang opgroeien zonder een vader,en er als familie alleen voor staan.De dader krijgt zijn straf en als hij vrij komt begeleiding. De nabestaanden worden aan hun lot over gedragen.Ik wens de familie, vrienden en bekenden van het slachtoffer veel sterkte.

Tommy
Het is inderdaad een reactie van hoger niveau dan dat je doorgaans bij de voetbalberichten ziet, maar snap het aantal plusduimpjes toch niet zo goed. Dit is gewoon goedpraterij van de daad (niet letterlijk, maar de dader wordt wel het hand boven het hoofd gehouden) terwijl er gewoon iemand is omgelegd. Wie zegt dat de dader zich uberhaupt schuldig voelt en er niet mee kan leven? Zijn er zat die het gewoon wel kunnen, omdat ze voor zichzelf de daad goedkeuren. Laten we eerst even wachten op de resultaten van het onderzoek. Pas dan kunnen we beslissen of we eventueel… Lees meer »

Ik ben het met henk en tommy eens!!

Roodborstje

@E. Bussink, van een MUG een OLIFANT maken is een uitdrukking, niet letterlijk nemen, Nuchtere klant bedoelt er in de tekst ook iets anders mee, waar ik het overigens ook geheel mee eens ben. Verder ben ik het deels met je eens, anderzijds hebben nabestaanden van de overleden persoon weinig tot helemaal niets aan zo’n visie op het geheel, je verliest een dierbare op een onacceptabele wijze en leer daar maar eens mee te leven.

Paul

Hersenletsel en bloedverlies? Zeker een Jezusbeeldje op de kop gekregen van de dader….

stom

@ paul? wat een opmerking zeg,bah

Harry

Weet je waarom wij geluk hebben dat Jezus gekruisigd is en niet verdronken ………..anders hadden wij allemaal een aquarium boven de deur hangen. Ha ha ha ha

Paul

Zo te lezen zat ik er niet ver naast met mijn jezusbeeldje, het was alleen een bijl, nog erger. Wat een slachtpartij moet dat zijn geweest. Verschrikkelijk ook voor de hulpverleners die een mens zo moeten aantreffen. Gevalletje TBS dus en wellicht is de celstraf niet erg hoog ivm geestesziekte.

H. Algera
Wat is dit een verschrikkelijk drama voor beide personen en hun beider families! Ik wens hen heel veel Kracht, Nabijheid en Innerlijke Wijsheid toe om dit grote leed en onnoemelijke verlies te kunnen dragen. Ook voor de gemeente waar beide pastors gewerkt hebben. Ik voelde na het lezen van het Tweeluik in Trouw ontzettend veel sympathie en mededogen voor beide predikanten omdat er naast dit beschreven drama blijkt dat zij elkaar zo lang en zo innig hebben liefgehad. Met pijn in mijn hart is er ook de grote vraag: “Wat is er met pastor Frank gebeurd dat hij dit heeft… Lees meer »
Vissertje

Vroom geprevel.

Sjonnie

Ze weten bij het openbaar ministerie wel hoe ze moeten trollen. Dit hele gebeuren ligt onder de gelovigen al best gevoelig en om het nu op zo`n dag te behandelen is ook weer zoiets, haha.

wpDiscuz