[Update] € 1,5 miljoen voor “Herinrichting Hamersveld”

Het college vraagt de raad op 13 december 2012 om, naar aanleiding van het begrotingsdebat op 1 november 2012, in de begroting van 2014 een aanvullend uitvoeringskrediet wegen op te nemen van € 555.000,- voor de uitbreiding van het project “Herinrichting Hamersveld”.


Een gedeelte van het gebied rond het Hamersveld. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl

De planning is dat de werkzaamheden in maart 2014 van start gaan.

Project Hamersveld in 2008

In 2008 is er in de raad al gesproken over het project, dat in eerste instantie de waterproblematiek in de wijk Hamersveld en omgeving tegen moet gaan. Door de (riool)werkzaamheden zou eigenlijk de verharding van de weg verwijderd moeten worden waarmee gelijk de straten geheel opnieuw kunnen worden ingericht. De geschatte kosten van het hele project waren oorspronkelijk bijna € 2 miljoen. Doordat de financiële positie van de gemeente veranderde is er eind 2011 gekozen voor een zogeheten afgeslankte vorm van het project. Onder andere de vervanging van asfalt voor betonstraatstenen werd in deze nieuwe vorm niet meer uitgevoerd. Dit was namelijk geen noodzaak meer omdat men voor een andere vorm van infiltratie koos. Daardoor kwam er een enorme kostenpost te vervallen en waren de kosten uiteindelijk “nog maar” € 978.000,-.

Groot onderhoud toch noodzakelijk

Het onderwerp Hamersveld is onlangs door het CDA nieuw leven in geblazen. De partij diende tijdens de begrotingsdebatten een motie in. Het CDA wilde het plangebied Hamersveld uitbreiden met de gehele Watertorenweg, Kastanjelaan en Uilenputweg. Onderhoud aan de wegen en openbare straatverlichting zijn volgens de grootste partij in Groesbeek noodzakelijk. Daarom moest het college alsnog een voorstel voorleggen met de keuze uit enkele varianten voor het onderhoud aan de wegen en voetpaden. De motie werd aangenomen en er werd opnieuw naar het project gekeken.


De parkeerplaats aan het Hamersveld. Dé plek voor een ijsbaan in de winter. Dit is alleen lastig te realiseren met de huidige staat. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

€ 5,5 ton meerkosten door groot onderhoud

Doordat er nu, ook omdat de bewoners hier al enige tijd voor pleiten, een algehele herinrichting plaats gaat hebben kiest het college er voor om de onderhouds-, infiltratie- en verkeerstechnische werkzaamheden in één keer uit te voeren. Dit heeft als voordeel dat men niet tweemaal in tien jaar hinder ondervindt van de werkzaamheden. Het groot onderhoud aan de wegen en voetpaden wordt, als het aan het college ligt, volledig uitgevoerd in betonklinkers. Dit is één van de varianten waar het CDA in haar motie om vroeg. Andere opties zijn onder andere het gebruik van asfalt in de rijbaan en trottoirtegels op het trottoir. Dit is in sommige gevallen duurder en aanpassingen en reparaties zijn met de gekozen variant van het college eenvoudiger. Dit brengt, ten opzichte van de afgeslankte vorm zonder dit onderhoud, wel € 5,5 ton aan meerkosten met zich mee. De onderhoudskosten zijn nu op middellange termijn echter lager. De geraamde projectkosten komen in totaal op € 1,5 miljoen uit.

Vertraging. Pas in 2014 starten

Een van de nadelen van deze uitbreiding is onder andere dat het proces nóg meer vertraging op zal lopen. In overleg met Dorpsraad Berg en Dal en de bewonerscommissie wordt het ontwerp nu eerst verder uitgewerkt en opnieuw gepresenteerd aan belangstellenden, aanwonenden en andere betrokkenen. In de zomer van 2013 zal het onderwerp “Herinrichting Hamersveld” opnieuw aan de raad voorgelegd worden waarna de werkzaamheden, als alles volgens planning verloopt, in 2014 van start kunnen gaan.


Het trapveldje. Voor de jeugd van “boven Berg en Dal” dé speelplek. Deze krijgt tijdens het project een opknapbeurt. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Voorzieningen jeugd: Trapveld & IJsbaan

Tijdens de reconstructie wordt er ook voor gezorgd dat Berg en Dallers in de toekomst gebruik kunnen maken van een ijsbaan op de huidige parkeerplaats van het Hamersveld. Het trapveldje aan de Kerstendalseweg wordt ook verbeterd.

Update 13-12-2012, 21:45 uur
Het voorstel is donderdagavond unaniem aangenomen.

Update 03-12-2013, 20:55 uur
Een jaar later: de raad wordt donderdag 19 december 2013 gevraagd om het uitvoeringskrediet van 1,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de herinrichting Hamersveld. Dit zal leiden tot een betere woonomgeving in Berg en Dal. Riooltechnisch waren er in de wijk problemen en aan de parkeerbehoefte wordt nu ook voldaan. Als de raad akkoord gaat kan de aannemer in april/mei 2014 starten.

Update 19-12-2013, 23:30 uur
Het krediet is donderdagavond unaniem door de raad toegekend. Er volgt in februari 2014 nog een apart projectvoorstel voor het voorterrein van Kerstendal. Men wil bij het huidige pad naar Kerstendal toe, een soort dorpsplein creëren.

Bron: DeGroesbeek.nl, Raadsvoorstel (B66) Gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 december, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
stom

Wat een geld zeg!!!

@stom,zeker veel geld ,maar zeker noodzakelijk ,je wilt niet weten als het hard regent hoe het stinkt en de putten overlopen ,en dat de bruine ratten [riool] regelmatig gezien worden.

Tommy

Goed voor Berg en Dal dat daar een en ander opgeknapt wordt. Het is wel even duur, maar het geld wat ze in Berg en Dal uitgeven wordt beter besteed dan hier in Groesbeek heb ik het idee. Op dat ene uitkijkpunt in het bos na.

bewoner

@TOMMY,Ja want als je op het uitkijkpunt staat kijk je precies op het riool water en toiletpapier.
Wil niet eens weten wat die onzin gekost heeft.

de nachtboswachter

HELEMAAL met TOMMY eens.

Oma van Magriet Engelsma

Misschien moeten ze in Berg en Dal ook maar meteen zo’n electronisch bord plaatsen.
Rijtijd door het centrum 2 minuten.
Dat is hier in het dorp ook zo’n succes.

wpDiscuz