[Update] Groesbeek: € 80.000,- extra voor Oriëntalis

De Groesbeekse Volkspartij (GVP) dient donderdag tijdens de Groesbeekse gemeenteraadsvergadering een motie in om aan Museumpark Oriëntalis (Heilig Landstichting) een extra bijdrage van € 80.000,- te verstrekken. Het museumpark worstelt al lange tijd met financiële problemen.


Museumpark Orientalis. Foto en rechten: Frans Aleven/DeGroesbeek.nl.

Museumpark Oriëntalis heeft in 2012 een succesvolle doorstart gemaakt nadat het een jaar eerder in grote problemen terecht was gekomen: het concept werd vernieuwd en bezoekers kwamen terug. Voor de komende jaren is financiële steun echter onontbeerlijk, want het museum heeft drie tot vier jaar nodig om weer succesvol te worden en op eigen benen te kunnen staan.

Dit is voor de GVP aanleiding om een motie in te dienen om het park middels een extra financiële bijdrage op de been te houden. Dit echter wel onder voorwaarden dat er sprake is van een goed bedrijfsplan en ook de provincie Gelderland moet met geld over de brug komen. De partij is van mening dat het hier om een uniek erfgoed gaat en om economische redenen heeft Groesbeek er alle baat bij dat dit museum blijft bestaan. De gemeente heeft onlangs al aan de provincie voorgesteld de jaarlijkse bijdrage van € 20.000,- over 2013 – 2016 (€ 80.000,- in totaal) dit jaar in één keer uit te betalen. Dat betekent dat Orientalis wellicht kan rekenen op een subsidie van in totaal € 160.000,-.

Het college wordt verzocht de motie uit te werken en daarbij bijzondere aandacht te besteden aan realisatie van extra werkgelegenheid binnen Groesbeek. Oriëntalis is op haar eigen website al een crowdfunding actie gestart.

Motie bijdrage Orientalis (.PDF-bestand)

Update 31-01-2013, 22:30 uur
De motie is donderdagavond met 15 stemmen voor en 2 tegen aangenomen. Voor aanvang van de raadsvergadering werd de GVP-motie al gesteund door het CDA en de PvdA. De drie partijen, samen goed voor 10 zetels, dienden samen de motie in. Daarmee was een meerderheid eigenlijk al een feit.

Alleen de VVD was tegen. “Het geld in Groesbeek is op, er is al genoeg geld naar Orientalis gegaan”, sprak VVD-er Mechteld ten Doesschate. Het museumpark krijgt mogelijk van het Groesbeekse college ook nog eens € 80.000,- (4x de standaard jaarlijkse subsidie van € 20.000,-) vooruitbetaald in 2013. Dat zou het totaal op € 160.000,- brengen.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 31 januari, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Nuchtere klant

Een bijdrage aan dit museum staat haaks op het landelijke beleid en leidt tot lastenverhoging van de Groesbeekse burger.
Ik ben erg benieuwd naar de onderliggende berekening, waaruit moet blijken hoe dit dan terugverdiend gaat worden en door wie?
Daarnaast wil ik dan ook weten aan welke zaken de GVP nog meer wil bijdragen om economische redenen en wat daar het verdien model bij is.
Of is het een politieke flodder waar we als burger voor op mogen draaien!

handy

Bodemloze put,

Men moet zich eens achter de oren krabben, of het wel de mening is van de Groesbekers om in de wensput een kleine ton te gooien.
Volgens mij kan je die beter gebruiken om eens echt iets voor de Groesbeker te doen.
Bijvoorbeeld de brandweer in te zetten bij het maken van diverse kleine ijsbanen.

Mijn mening is spaar het geld uit en niet in de wensput.

Handy

Hendrik
GVP wil 80.000 extra voor Oriëntalist. Wat heeft dit grapje ons als inwoner al gekost wel niet. Zit wij als inwoners daar op te wachten ieder keer ma weer geld storten in iets wat ieder jaar aan klopt voor geld . Zoon instelling had al lang de broek zelf hoog kunnen houden en moeten kunnen houden . Dat geld ook voor de wijn feest ieder keer ma weer geld van de Gemeente . Ook zij zouden Groesbeek op kaart zetten met hun wijn . Dat lukt ze aardig want ieder jaar betaal we als inwoner mee aan dit toch al… Lees meer »
Vissertje

Ik sluit mij aan bij bovengenoemde!

[sarcasme aan] Maar bekijk het van de zonnige kant, misschien willen Ubbergen en Millingen bijspringen? Ik bedoel tsjah, straks zijn we toch (helaas) samen één.. [sarcasme uit]

Tommy

160.000 aan Groesbeeks geld naar dat museum. Toe maar, bodemloze put inderdaad. Ik hoop dat die motie er niet door komt, maar ben toch bang voor een meerderheid :(.

de buurmman

De GVP geeft graag geld uit van de burger.

In de meeste gevallen is het zelfs zeer onduidelijk waar het blijft.

Nuchtere klant

Het is wel duidelijk waar de Groesbeekse politiek voor staat, geld uitgeven van de burger, maar niet voor de burger. Men leeft in een ivoren torentje met het geld van de burger als bedrijfskapitaal. Als het een bedrijf zou zijn geweest waren ze allang failliet geweest, omdat klanten de voor hen geleverde producten onder de maat vinden ( zie wanbeleid op bijv. gebied infrastructuur). Ze bestaan alleen nog omdat we als burger gedwongen winkelnering hebben. Uw OZB is toch ook weer verhoogd, terwijl uw huisprijs weer is gedaald?!

Klaas

En weer de burger die betaaaaaaald

Als `n museum met allerlei subsidies al vernieuwd moet worden en hierna de broek zelf niet op kan houden, dan moet het ophouden te bestaan, en niet meer aankloppen bij de gemeente want dan kan elke hobbyist wel z`n hand ophouden, gemeente je bent slecht bezig, en in de toekomst kun je weer deze hele circus verwachten, dit is weer weggegooid geld.

handy

Nu maar hopen, omdat de provincie geen geld erin wil steken ook gemeente Groesbeek haar keutel intrekt.

wpDiscuz