Museumpark Orientalis alsnog gered

Museumpark Orientalis heeft dit jaar voor de allerlaatste keer een exploitatiesubiside van de provincie Gelderland gekregen. De begrotingen zijn daarmee tot en met 2016 bijna sluitend.


Museumpark Orientalis. Foto en rechten: Frans Aleven/DeGroesbeek.nl.

Hoewel het college van GS het verzoek afwees, werd het gevraagde bedrag van 165.000 euro via een door een grote meerderheid van Provinciale Staten gesteund amendement toch toegekend.

De Gelderse Staten besloten bovendien dat het geld niet uit het cultuurbudget mag komen. Daar zouden andere culturele instellingen te veel nadeel van ondervinden. Het college moet hiervoor nu de Algemene Reserve aanspreken.

Voorwaarden

De eenmalige bijdrage wordt verstrekt onder voorwaarden. Zo mag er geen vastgoedontwikkeling op het terrein plaatsvinden, worden er in de periode 2014-2015 geen subsidies meer verstrekt, moet het museumpark het cultureel ondernemerschap verder ontwikkelen en samenwerking zoeken met andere musea en instellingen.

Draagvlak en vertrouwen

De discussie in Provinciale Staten over het al dan niet toekennen van een subsidie draaide vooral om het draagvlak en om het vertrouwen in het museumpark. Bij een meerderheid van de partijen was dat vertrouwen in de afgelopen weken gegroeid. Museumpark Orientalis heeft volgens deze partijen laten zien dat het hard bezig is de toekomst veilig te stellen.

Subsidie Groesbeek

Van de gemeente Groesbeek krijgt Orientalis mogelijk ook nog 160.000,-. Het college van Burgemeester en Wethouders wil de jaarlijkse subsidie van 20.000,- van 2013 tot en met 2016 in een keer uitkeren. Daarnaast stemde de raad in met een motie van de GVP om nog eens 80.000,- extra te verstrekken. Dit op voorwaarde dat Gelderland ook haar steentje bijdraagt, wat afgelopen week ook is gebeurd.

Museumpark Orientalis gaat op 23 maart weer open voor het publiek.

Bron: DeGroesbeek.nl, Gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 februari, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Ellen

????????????????????Weet t ook niet hoor.
Misschien voor een jaar.

Toine

Dit museum is méér dan de moeite waard.
Al is het alleen al als wandelpark.
Beslist te moeite en het geld waard!

Realist

@Toine, wandelen kun je ook in een gratis park of bos. Ik ontken niet dat het een mooi museum is, maar je kan er gif op innemen dat volgend jaar de centen weer op zijn en dat er wederom voor ‘de allerlaatste keer’ een subsidie gevraagd gaat worden. Het is OF voor niet genoeg mensen interessant genoeg, OF het bestuur/directie is niet capabel.

anti graai

dus 160.000 van provintie
80.000 van GVP
en 160.000 van de gemeente
is zal maar zeggen 4 ton.
let op dit zal wel weer op zijn over een jaar of zo.
zolang directie en bestuur graaien zal het met orientalis
nooit wat worden.
of een clausule inbrengen die het verplicht al het geld
met rente en boete terug te betalen als blijkt dat er weer
mismanisment is geweest.
denk niet dat deze directie daar mee accoort gaat.

wpDiscuz