UMC St. Radboud wint IGZ ZorgVeiligPrijs 2013

Het UMC St Radboud heeft met de Crew Resource Management Teamtraining (CRM) de IGZ ZorgVeiligPrijs 2013 gewonnen. Dat maakte Inspecteur-generaal Ronnie van Diemen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag bekend op het jaarlijkse patiëntveiligheidscongres van de IGZ.

Calamiteiten in ziekenhuizen worden vaak veroorzaakt door menselijke factoren zoals haperende samenwerking. Wanneer de communicatie en samenwerking tussen ziekenhuisprofessionals niet optimaal verloopt, kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor de patiënt. De afdeling Intensive Care van het UMC St Radboud heeft een teamtraining ontwikkeld die zowel is gebaseerd op ervaringen van de intensive care, als op ervaringen uit de luchtvaart. De CRM training gaat ervan uit dat professionals die hun vak goed kennen, nog veel beter kunnen worden wanneer zij zich trainen in teamprocessen.

De training richt zich op zaken als het geven van kritische feedback en briefen en debriefen. In gemengde groepen werken artsen en verpleegkundigen samen aan het creëren van bewustwording en het verbeteren van de onderlinge communicatie. Na de training worden zij begeleid op de werkvloer. Zo worden de effecten van de training vertaald naar het dagelijks werk en bestendigd. Een CRM-kernteam bestaande uit intensivisten en verpleegkundigen verzorgt deze begeleiding. Zij vertalen de CRM-principes in bruikbare instrumenten, zoals een op de IC ontwikkelde checklist voor intubaties die inmiddels in 100 procent van de gevallen gebruikt wordt.

Van crew resource management is algemeen bekend dat het een enorme bijdrage levert aan patiëntveiligheid. De inspectie vindt dit daarom een belangrijk onderwerp. Het initiatief van het UMC St Radboud sprong hier in positieve zin bovenuit omdat het de invloed van de menselijke factor in veiligheid duidelijk demonstreert. Het spreekt de jury zeer aan dat dit initiatief zich richt op het teamwork op de afdeling Intensive Care en dat het prominent aandacht geeft aan het levend houden van de principes op de werkvloer. En tot slot dat initiatiefnemers ervoor pleiten dat zorgprofessionals al in de opleiding teamtraining krijgen. De jury is onder de indruk van de getoonde evidence. De effecten zijn diepgaand en op meerdere vlakken wetenschappelijk aangetoond. Volgens de jury laat dit initiatief bij uitstek zien hoe belangrijk professioneel leiderschap is voor succesvolle implementatie van veiligheidsprojecten.

Met de IGZ ZorgVeiligPrijs beloont de inspectie positieve prestaties op het gebied van patiënt- en cliëntveiligheid. Door goede initiatieven zichtbaar te maken, kunnen zorgaanbieders van elkaar leren. Zo kan de veiligheid en kwaliteit van de zorg steeds verder verbeteren. De IGZ reikte donderdag de prijs voor de vijfde keer uit.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 juni, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

heb het zelf ondervonden met mijn vrouw op de long afdeling.leerling longarst en leerlingverpleger

dieter

je bent niet getrouwd nacht.b dus geen vrouw maar jennie je vriendin of neem je het van 2 walletjes

wpDiscuz