[Update] Millingen stemt voor referendum

De gemeenteraad in Millingen aan de Rijn zal woensdagavond vanaf 20:00 uur een besluit nemen over het voorstel om tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 een referendum te houden. Groesbeek (9-6) en Ubbergen (9-1) hebben het raadsvoorstel vorige week al aangenomen.

foto
De kogel is door de kerk. Er komt een referendum tijdens de verkiezingen in 2014. Inwoners kunnen kiezen uit bovenstaande namen.

De PvdA, VVD en het CDA in Millingen gaven eerder aan een amendement in te willen dienen. Het raadsvoorstel om te komen tot een referendum wordt daarmee in het dorp niet gesteund. In een brief (zie onderaan in dit artikel) leggen de fracties uit waarom.

Het amendement

De drie partijen geven in het amendement aan direct in te willen stemmen met de naam Berg en Dal. Dit om de volgende redenen:

– de naam Berg en Dal is een geografisch gefundeerde naam: de naam geeft de gesteldheid van het gebied weer (heuvels en dalen);
– de naam Berg en Dal is een algemeen bekende naam voor de regio;
– Berg en Dal is een in Nederland gekende naam als toeristische/recreatieve plaats;
– Berg en Dal is een bestaande naam, geen fantasienaam;
– het huidige dorp Berg en Dal is zowel onderdeel van de gemeente Ubbergen als van de gemeente Groesbeek;
– Berg en Dal ligt in het midden van de nieuwe gemeente;
– de inspraakprocedure heeft duidelijk gemaakt dat een overgrote meerderheid van de inwoners van Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek geen bezwaar heeft tegen de keuze voor de naam Berg en Dal voor de nieuw te vormen gemeente.

Verwerpen raadsvoorstel

Als het raadsvoorstel door de Millingse gemeenteraad daadwerkelijk wordt verworpen dan gaat de nieuwe gemeente voor de duur van 1 jaar Groesbeek heten. De drie gemeenteraden hebben zich dan niet eensluidend uitgelaten over het voorstel en het kabinet hanteert om die reden automatisch de naam van de grootste gemeente als gemeentenaam. Na 1 januari 2015 neemt de nieuwe gemeenteraad een definitief besluit over de naam en deze is dan op 1 januari 2016 geldig.

Akkoord raadsvoorstel

Mocht Millingen, en die kans is groter, alsnog akkoord gaan met het raadsvoorstel dan zal een referendum ingezet worden om de nieuwe gemeenteraad een advies mee te geven over de gemeentenaam. Inwoners kunnen kiezen uit de namen Berg en Dal en Groesbeek. De werknaam blijft Gemeente Millingen aan de Rijn, Ubbergen, Groesbeek; ‘s Lands langste gemeentenaam per 1 januari 2015. Het referendum wordt tijdens de verkiezingen in november 2014 gehouden, waardoor het direct een verkiezingsitem wordt. Het referendum is echter niet bindend.

Een regionale krant heeft naar aanleiding van deze discussie op 25 juni zelf een referendum op haar eigen website gezet. Hoewel de stand na meer dan 2000 stemmen in vijf dagen redelijk gelijk op liep, met lichte voorsprong voor Berg en Dal, heeft Berg en Dal sinds dinsdagmiddag een grote voorsprong: 60%-36% na 3300 stemmen. Het lijkt er echter op dat men door de cache te legen meerdere keren via 1 IP-adres kan stemmen.

Amendement PvdA/CDA/VVD Millingen
Brief PvdA/CDA/VVD Millingen

Update 03-07-2013 20:55 uur
Millingen is unaniem voor het voorstel om tot een referendum te komen. Het referendum tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in november 2014 is daarmee een feit, aangezien de gemeenteraden in Groesbeek en Ubbergen vorige week hetzelfde besluit namen. De gemeente heet vanaf 1 januari 2015 “Gemeente Millingen aan de Rijn, Ubbergen, Groesbeek”. De definitieve gemeentenaam, vastgesteld door de nieuwe gemeenteraad, gaat per 2016 in.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 juli, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 47 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
otto

Die zgn regionale krant en haar referendum is lariekoek en klopt voor geen meter, vele malen gestemd en BERG EN DAL blijft voor liggen. D.G.is in deze de boel aan het opruien.

de nachtboswachter

ik zie de bui al hangen het is gewoon een toneel uitvoering en groesbeek is de zwarte piet.rijk van groesbeek

ikke

met d.g. hoef je alleen je kont af te vegen. meer zijn ze in mijn ogen niet waard.je kunt er ook de kachel mee aan maken maar daar is het nu te warm voor en d.g. brand toch niet! millingen moet wijs zijn en dus dankbaarheid aan Groesbeek tonen.

www.hanspeters.eu
Natuurlijk zorgt die krant ervoor dat de uitkomst B&D is. Dit is om die politici die Groesbeek niet als gemeentenaam zien zitten, kruit te geven. Dit is wel leuk voor de campagne 2014 en ja kruimeltje ik weet dat ik voor n referendum heb gestemd. Natuurlijk sta ik voor Groesbeek, als het aan de klankbordgroep had gelegen was de werknaam al Berg en Dal geweest, door dat met name Sociaal Groesbeek dat spandoek had hangen en actief was in de zgn social media is er een keuze gekomen. Wij zullen dan ook de uitslag uit de gemeente Groesbeek anno november… Lees meer »
kloeke

kom ik weer…..kan iemand mij aub uitleggen waarom in sommige ogen berg en dal de juiste keus is..iemand?

Jopie

Hè Otto, je schrijft dat je vele malen gestemd hebt, dan ben je zelf de boel aan het opruien!

Gerard Geniet

Het gaat goed in Groesbeek als we ons al druk gaan maken om een gemeentenaam….

Als je naar Scheveningen gaat zeg je dat je naar Scheveningen gaat, terwijl het gemeente Den Haag is. Er wijzigt dus vrijwel niets.

www.hanspeters.eu
@gerardgeniet, volgens mij begrijp je het niet helemaal. Groesbekers maken zich niet druk om de gemeentenaam, omdat het normaliter zoals doorgaans in den lande geschiedt Groesbeek zou zijn, dit is de grootste gemeente, zijn gemeenten gelijkwaardig qua inwoners, qua financiële injectie, dan krijgen ze vaak een nieuwe naam. De raden van zowel Millingen en Ubbergen willen Berg en Dal als gemeentenaam. Zij zijn dus degenen die zich druk maken om een nieuwe gemeentenaam, voor ons Groesbekers is het allang duidelijk dat het Groesbeek moet zijn. Dan gaan we vervolgens naar Millingen gemeente Groesbeek, maar dan zeggen we, we gaan naar… Lees meer »
DE NACHTBOS.WACHTER

HANS WE MOETEN VAN DIE RICHTLIJNEN UIT DE HAAG AF.ZE HEBBEN AL GENOEG KAPOT GEMAAKT.WE BLIJVEN GROESBEEK PUNT UIT ALS KEEREWEER OP DAT STANDTPUNT BLIJFT.EN DE MEERDEHEIDT BINNEN DE GEMEENTERAAD.EN DIE WIE TEGEN ZIJN MOETEN MAAR NAAR BERG EN DAL VERHUIZEN.

DE NACHTBOS.WACHTER

EN LEG DIE KLOEKE HET OOK EVEN DUIDELIJK UIT WAAROM HET BERG EN DAL ZOU MOETEN ZIJN

Hans
Even een paar antwoorden op de Millingse stellingen van hierboven: – de naam Berg en Dal is een geografisch gefundeerde naam: de naam geeft de gesteldheid van het gebied weer (heuvels en dalen); ×× Vanaf de grens van Groesbeek is er geen heuvel of dal te bekennen. Alles is plat. – de naam Berg en Dal is een algemeen bekende naam voor de regio; ×× En Groesbeek is dat blijkbaar niet in hun ogen?? – Berg en Dal is een in Nederland gekende naam als toeristische/recreatieve plaats; ×× Iedereen weet dat Groesbeek veel meer toerisme en faciliteiten heeft te bieden!!… Lees meer »
Piet.

Ogenschijnlijk betekend;het lijkt zo,maar is niet echt.
De Gelderlander begint vandaag met;ogenschijnlijk heeft de naam Berg en Dal de voorkeur boven Groesbeek, in hun gehouden referendum.
Ogenschijnlijk geloven velen dat dit ook zo is.

kloeke

dat bedoel ik nou…berg en dal slaat totaal nergens op…als je het googled kom je in zuid limburg uit of nijmegen…nee gewoon groesbeek! en anders niets.! en herinner millingen ook nog even aan dat ze ons nationalisten noemden.

Jeroen
@Hans, Er is geen Berg en Dal gemeente Nijmegen meer sinds 1915. De gemeentegrens ligt precies aan de achterkant van de Vijverhof. Daar staat ook gewoon een kombord van Nijmegen. Het bos vormt de grens. De ‘bewoonde wereld’ hoort bij Nijmegen en het bos bij Berg en Dal gemeente Groesbeek. Er is in heel Berg en Dal geen bord te vinden met de gemeente Nijmegen erop vermeld. Wel is er thv de Stollenbergweg een splitsingsbord met gemeente Ubbergen en gemeente Groesbeek. Dan is er vanaf de grens Groesbeek geen heuvel of dal te bekennen? De helft van de zevenheuvelenweg behoort… Lees meer »
www.hanspeters.eu

@Jeroen, ik heb zelf in de vijverhof gezeten op het stembureau. Links was gemeente Groesbeek, rechts Nijmegen. In de vijverhof loopt de grens. Dat was overigens ook voor de kiezer onduidelijk en verwarrend.

Jeroen

Hans, er is geen Berg en Dal gemeente Nijmegen. Die mensen waar jij het over hebt en die aan de aanvang van de Kwakkenbergweg wonen vallen onder Nijmegen gemeente Nijmegen.Vandaar dat in de historie terug te vinden is dat de Kwakkenberg aan Nijmegen is gegeven. Deze bewoners hebben niet Berg en Dal als postadres maar Nijmegen. Het vervelende is wel dat de bewoners van de verzorgingsflats weer onder Berg en Dal vallen, daar zit verwarring. Dat daar een vreemde lijn zit ben ik met je eens. Maar nogmaals, deze bewoners wonen niet in Berg en Dal maar gewoon in Nijmegen.

kloeke

@jeroen…en dan die heuvels in millingen..pfffff die zijn stik….

ikke

jeroen; van mijn part vallen ze onder betburghou of lutjebroek, het gaat erom dat millingen vanavond dankbaarheid aan groesbeek mag gaan tonen!!! en dat alles GEMEENTE GROESBEEK word.ga fietsen met je historie, wat geweest is kun je niet meer veranderen. vooruit kijken, vooruit doen!

Jeroen

Juist het vooruit denken en vooruit doen heeft als bedoeling open staan voor vernieuwing en veranderingen, in welke vorm dan ook. Ik betwijfel of je zo naarstig op zoek moet gaan naar een vorm van dankbaarheid en dit zo moet uitspreken. Je motivatie en zo te uiten zal hierdoor eerder een andere wending geven.

stom

Ikke, Jeroen heeft gelijk. En wat maken jullie je druk denk aan jullie hart.

wpDiscuz