ANWB: “Geen wielrenners op drukke plaatsen”

De ANWB ziet liever dat wielrenners op drukke dagen ‘s middags niet de weg op gaan, tenzij ze een andere route nemen. Aanleiding hiervan is het bericht dat er vorig weekend twee dodelijke ongevallen waren waarbij wielrenners zijn betrokken.

Veel ongelukken

Bij het eerste ongeval overleed een vrouw in Putten nadat ze door een groep wielrenners was aangereden. In Brabant overleed een jonge wielrenner (17) nadat hij tijdens het oversteken door een auto werd geschept. Het aantal ernstig gewonden door ongelukken op de fiets is sterk toegenomen.

Wielrenners moeten drukte mijden

De ANWB vindt het niet verstandig dat wielrenners op drukke dagen in de middag de “normale” fietsroutes gebruiken. Er zijn namelijk veel verschillende soorten fietsers waar men rekening mee moet houden. Het is voor de wielrenners zelf ook niet prettig om tussen recreanten te fietsen en tevens zorgt het voor gevaarlijke situaties. Zeker de oudere fietsers schrikken vaak door de hoge snelheden die de racefietsers kunnen halen. Dit zorgt voor een onveilig gevoel en wekt ook irritaties op. Het is daarom dan ook beter dat wielrenners de recreanten proberen te vermijden en dit kan door in de weekenden en in vakanties (en dan met name ‘s middags) een andere route te kiezen of helemaal niet de weg op te gaan.

Meer fietsers, minder ruimte

Ton Hendriks van de ANWB zei donderdagavond in Knevel en Van den Brink dat er te weinig ruimte is voor fietsers. “Het aantal fietsers is enorm gestegen, maar de ruimte is niet meegegroeid”, aldus Hendriks. Er moet volgens hem, daar waar dat mogelijk is, meer ruimte worden gecreëerd voor deze verkeersdeelnemers. “Waar dit niet mogelijk is moet er een andere oplossing gezocht worden”. Die oplossing lijkt de ANWB nu gevonden te hebben, maar is bij sommige mensen in het verkeerde keelgat geschoten.

Discussie op internet

Het onderwerp heeft de laatste dagen voor behoorlijk wat discussie op het internet gezorgd. In de regio Groesbeek gebeuren er de laatste jaren ook regelmatig ongelukken waarbij wielrenners zijn betrokken. Dit zorgt in deze regio dan ook voor negatieve reacties over deze weggebruikers.

Bron: DeGroesbeek.nl, Knevel en Van den Brink (18-07-2013)Tags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 juli, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
metalfan
ja het wordt steeds drukker op het fietspad. dit komt echter niet door de vele wielrenners maar door de steeds toenemende groep elektro rijders,deze zijn meestal wat ouder dus minder snel kwa reactievermogen en flexibiliteit. en hier moet men zich op kunnen(en willen) aanpassen. en daar zit hem de knoop met wielrenners deze willen vlug en snel erlangs kunnen,wachten staat immers niet in hun woordenboek en een fietsbel is wel het laatste wat op de fiets moet zitten,een bulk of schreeuw hoor je het meest. aanpassen heet dit allen en dat is naar mijn mening zeer moeilijk voor een wielrenner,… Lees meer »
henk

die wielrenners hebben altijd een grote bek als de oudere fietser niet snel genoeg aan de kant gaan.
Voor het zelfde geld duwen ze je ook nog van de fiets.
Dit is toch geen mentaliteit

Hans

Wielrenners ja met z`n allen over de hele breedte van de weg zodat je ze niet kunt passeren ze weten toch wel dat je ze niet aanrijd,terwijl er `n fietspad naast ligt, zeg je hier iets van krijg je als antwoord dat je brutaal bent (zelf meegemaakt),ze hoeven ook geen bel te hebben ze mogen schreeuwen ,`n gewone fietser die zich overal netjes aan houd die moet wel `n bel hebben, niet allemaal maar de meeste wielrenners gedragen zich asociaal, hebben toch `n aparte mentaliteit.

wpDiscuz