Bomenkap Vennengebied van start

Op maandag 2 september start de bomenkap in de Overasseltse en Hatertse Vennen. Op verschillende plekken in het Vennengebied worden tegelijkertijd delen van het bos gekapt. Deze werkzaamheden duren ongeveer 4 tot 6 weken. In deze periode wordt het gebied uit veiligheidsoverwegingen afgesloten voor het publiek.

Sinds juni worden er in het Vennengebied al maatregelen getroffen om de vennen te behoeden voor verdroging, en het gebied voor mens, plant en dier aantrekkelijk te houden. De boskap die in september plaatsvindt vormt het zwaartepunt van dit werk. Het is het sluitstuk van een project waar Staatsbosbeheer, de provincie, het waterschap, Dienst Landelijk Gebied, gemeenten én omgeving lang met elkaar aan hebben gewerkt.

Wat gaat er gebeuren?

11% bos wordt omgevormd naar heide (37 ha). Dit gebeurt door bomen te kappen in het gebied vooral rond de vennen, maar ook in stroken die een verbinding leggen tussen enkele grotere vennen. Een viertal dichtgegroeide vennen wordt uitgebaggerd zodat ze opnieuw voldoende water bevatten. Daarnaast worden enkele stukken landbouwgrond omgevormd naar natuur. Dit betekent het verwijderen en afvoeren van de bovenlaag die rijk is aan voedingsstoffen doordat het in het verleden regelmatig bemest is. Enkele prehistorische grafheuvels en de contouren van de rivierduinen worden zichtbaar gemaakt. Tot slot zijn in de omgeving van het natuurgebied maatregelen genomen om mogelijke overlast door het stijgen van het grondwaterpeil te voorkomen.

Meerdere machines zijn in het gebied aan het werk om onder meer bomen te vellen en houtsnippers en plagsel af te voeren. Door alle drukte van deze grote machines is besloten om het gebied tijdens de werkzaamheden (gedeeltelijk) af te sluiten i.v.m. veiligheid van onze bezoekers.

Waarom deze maatregelen?

Het Vennengebied tussen Wijchen en Overasselt is voor velen dierbaar, maar helaas ernstig verdroogd. Het bos verdampt te veel regenwater dat nodig is om de vennen in goede conditie te houden. Door deze ingrijpende maatregelen nu te nemen blijft het gebied ook in de toekomst vitaal en aantrekkelijk voor mens, plant en dier. Het gebied zal er gedurende een langere tijd minder aantrekkelijk uitzien.

Wat is het resultaat?

De resultaten van de maatregelen zijn over een aantal jaren zichtbaar. Bij het Botersnijderven zijn 5 jaar geleden soortgelijke maatregelen getroffen. Waar bos is gekapt komt de heide terug en langs de vennen zijn soorten die getuigen van herstel en goede bodemkwaliteit in aantal toegenomen. Voorbeelden van deze planten zijn beenbreek, ronde en kleine zonnedauw en lavendelheide. Het Botersnijderven en het reliëf van de rivierduinen is ook weer mooi te zien. Dat zicht werd grotendeels onttrokken door het bos. Dat is bijvoorbeeld al goed te zien vanaf het uitzichtpunt bij Botersnijderven.

Informatie of vragen?

Meer informatie over dit project is te vinden op de website van de provincie Gelderland: www.gelderland.nl/vennengebied/ Voor vragen kunt u telefonisch contact opnemen met het provincieloket via (026) 359 99 99

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 augustus, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 16 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter.

de nachtboswachter breng u stem uit tegen groen duimpje voor rood duimpje kom er morgen op terug .

Eekhoorn

als mijn boom maar blijft staan.

de nachtboswachter.

zeker weten trouwens hoeveel jongen eekhoorns hadden dit jaar

de nachtboswachter'.
Staatsbosbeheer kapt 36 hectare bos in het natuurgebied haterse vennen en overasseltse vennen.reden het vennen gebied is door in verval geraakt.einde november70 hectare tussen mooksebaan en heumensebaan.30 hectare op de but tussen nijmeegsebaan en zevenheuvelenweg.bossen zijn van levensbelang we moeten onze bossen respecteren.men houd er smerige argumenten op naar.en alle die hier schuldt aan zijn komen van elders.laten wij ons bos zo maar afpakken waar we groot mee zijn geworden.door deze zogenaamde heren in hun mooi pakje.de gladde slang hazelworm zandhagedis rode dopheide zijn er in vele getalen.ook zonder bomenkap.pvc buis onder gronds van uit de maas het vennen gebied… Lees meer »
henk

vind heide met vergezicht ok moi en mn kachel mot ok blieve brande

de nachtboswachter'.

we hebben ook verwarming vroeger was het een noodzaak nu is het een bij zaak en als je hout nodig hebt.in de gezaagde vakken ligt hout in overvloedt.en als je dat kort zaagt heb je mooi hout en de bosbes kan er dan ook weer goed sporen.en heide ik heb er niks mee.laat het nu zoals het is dan heb jij je vergezicht.je ouders zullen er anders over denken.teminste als je uit groesbeek komt.zo ga het bos in zit al weer te lang in huis.henk leuke dag verder.of nie.

henk

hallo de nachtboswachter heeft wel gelijk is jammer zo een grote boskap

de nachtboswachter'.

je bent toch de henk van hier boven of nie zal wel een mooi vak uit zoeken voor je kachel maar je hebt er toch goed over naar gedacht.de groeten henk of nie.

www.hanspeters.eu
Groesbeek stond bekent om haar gezonde lucht, er werd jaren geleden een sanatorium gebouwd vanwege de luchtkwaliteit. Nu SBB steeds meer begint te lijken op een commercieel bedrijf, is een boompje meer of minder niet meer belangrijk voor die club. Heide is inderdaad mooi maar we hebben als de Mookerhei om de hoek en de Galgenhei in ons dorp. Ik ben als kind opgegroeid met het bos, het bos was een avontuur. Het zal toch niet de bedoeling zijn dat kinderen alleen nog een bos kunnen beleven in het avonturenbos. Wie stopt Staatsbosbeheer? Ik ben al tot aan het ministerie… Lees meer »
henk-k

hallo nachtboswachter ikwas niet die henk van hierboven maar henk onder die die dikke beukeboom.

de nachtboswachter'.
de nachtboswachter waarneer krijgen wij ons bos terug ons mooien bos is op een naar grootste aaneengesloten bos.we hebben ruim 3.ooo hectare tussen nijmegen groesbeek malden mook.overasseldt houd eigenlijk al geen bos meer over om dat de heren het beter weten die er beter van worden.de bomenkappen die nu op het programma staan zijn gewoon zinloos.we zijn al lang over de limiet.maar daar trekken ze zich niks van aan zij die dit mooi praten hebben geen kennis van natuur.hou er rekening mee dit gaat door tot 2017 deze plannen heeft men bedacht achter tekentafels.de machines die dit werk verichten hebben… Lees meer »
de nachtboswachter'.

hans van harte gefeliciteerd met je verjaardag 24 augustus en een fijne dag en leg de politiek deze dag naast je neer.en bedankt voor je reacties op deze site van de groesbeek.voor ons inwoners van groesbeek.

stekkenberger

En ze vernielen alle wandelpaden met hun zware machines,je kan niet meer fatsoenlijk door het bos wandelen,je breekt je nek in de diepe sporen.

www.hanspeters.eu

Dank je Nachtboswachter, ik hoop dat dat gaat lukken want ik moet dat persbericht ook nog schrijven

de nachtboswachter'.
de werkgroep milieubeheer groesbeek viert vandaag haar 40 verjaardag.de oprichting van de werkgroep viel in goede aarde.dit moeten we ook hebben met onze bossen.groesbeek heeft als dorp van bessembienders.bosbessenplukkers.en mandenmakers door de eeuwen heen een zeer sterke band met het wald.en dat met het wald mag zeker niet verloren gaan.dus laten we ook als milieu groepen ook zeggen het is genoeg geweest met deze masalenbomenkap.anders zijn we als milieu groepen onze naam eigenlijk niet meer waardig.en gaan we ook gezichtsverlies krijgen.dus henny brinkhof nu trek ik aan de bel.de nachtboswachter.maar wel allemaal gefeliciteerd met jullie 40 jaar bestaan en ook… Lees meer »
de nachtboswachter

straks niet klagen het zit wel in de lucht bomen zijn zo goed voor onze luchtwegen denk daar maar even over naar straks weten we het allemaal.

wpDiscuz