“Power of Song” in Dorfscheune Zyfflich

Op zondag 6 oktober verzorgt het Groesbeeks Gemengd Koor (GGK) een concert in de Dorfscheune van Zyfflich. Het draagt de titel “Power of Song”, een hommage aan Woody Guthrie, Pete Seeger en Bill Staines

Power of Song is een thematisch en geheel door koorleden van het Groesbeeks Gemengd Koor ontworpen programma. Het is een gezongen geschiedenis van de Amerikaanse Folksong tussen 1900 en 1980 en is ook een hommage aan de singer/songwriters Woody Guthrie, Pete Seeger en Bill Staines. Het programma Power of Song bevat liederen van deze drie zangers, maar ook muziek waarmee ze opgroeiden.

Aan het programma werken mee: het Groesbeeks Gemengd Koor onder leiding van Eugène Ceulemans (dirigent) en Vincent Cuppen (piano). Als speciale gasten treden met het koor op de folkgroep Lap, Son and Daughter uit Nijmegen.

Woody Guthrie

Er is in de Depressietijd (jaren 1930 -1940) in de Verenigde Staten veel protest en compassie en het lied is een belangrijk middel voor solidariteit en ondersteuning. Een zanger die er in die jaren uitspringt, is Woody Guthrie. Geboren op het verdroogde en verarmde platteland, kiest de jonge Guthrie er voor om zijn talent en hart te volgen. Hij wordt singer/songwriter. Zijn levensloop is boeiend en complex en hij wordt al tijdens zijn leven een legende. Hij leidt zelf regelmatig een zwervend bestaan aan de zelfkant van de samenleving en ontmoet daar de mensen die hij in zijn liedjes beschrijft. Guthrie stierf jong (55) aan een neurologische ziekte en liet meer dan duizend songs na. ‘This land is your land’ is een van de meest bekende.

Pete Seeger

Pete Seeger is in dezelfde tijd geboren als Guthrie, maar zijn productieve en beroemde periode is later. Seeger is de zanger van de vijftiger en zestiger jaren, van de Koude Oorlog, de studentenopstand en de anti-Vietnam beweging. In tegenstelling tot Guthrie die weinig opleiding had, ging Seeger naar de universiteit om journalist te worden, maar hij leerde zijn betrokkenheid met de wereld niet via het schrijven maar door middel van muziek te uiten. Hij werd banjospeler en zanger van protestliederen, traditionele folksongs en spirituals. Enkele bekende liederen zijn: ‘ We shall overcome’, ‘Turn, turn, turn’ en ‘Where have all the flowers gone’.

Bill Staines

Bill Staines is van een andere generatie dan Guthrie en Seeger. Als Staines begint te musiceren in de vroege jaren ‘60 zijn Guthrie en Seeger al beroemd. Staines past in de heropleving van de folk. Hij treedt op in het blanke noordoosten van de VS, vooral op en rond universiteiten. De man die is opgegroeid in Lexington (USA) is nog steeds een succesvol singer/songwriter, geeft zo ongeveer 200 concerten per jaar en toert met zijn gitaar heel Amerika door om deel te nemen aan concerten en festivals. Staines is een echte performer en net als Guthrie een nomade. Het Amerikaanse landschap is een hoofdthema in het werk van Staines. Hij zingt over de schoonheid, maar ook over de leegte en weidsheid van het landschap. ‘Yellowstone Winds’ is hiervan een voorbeeld.

Kortom een heel gevarieerd interessant programma voor de liefhebber! En de zaal zingt mee! Entree is € 6,-, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Locatie: Dorfscheune Zyfflich, Kirchstrasse tegenover de kerk.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 september, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de.nachtboswachter.

LEUK voor de liefhebber

wpDiscuz