Gratis HIV-sneltest op 4 december

Op 4 december biedt het Radboudumc een gratis HIV-sneltest aan voor iedereen ouder dan 18 jaar, die mogelijk risico heeft gelopen op een HIV besmetting, maar zich nog nooit heeft laten testen. De HIV-sneltest wordt discreet en anoniem afgenomen en de testuitslag is binnen 20 minuten bekend. De test wordt aangeboden in het kader van Wereld Aids Dag.

De sneltest wordt uitgevoerd door een verpleegkundig specialist, werkzaam binnen het HIV team. Ook kan hij/zij vragen over HIV en AIDS beantwoorden. Dr. Peter Koopmans, internist/infectioloog in het Radboudumc: “Vier op de tien mensen in Nederland die met HIV geïnfecteerd zijn, weten dit niet van zichzelf. Om te voorkomen dat HIV je ziek maakt, of dat je het virus overdraagt op andere mensen, is het belangrijk om een test te doen en daarmee je HIV-status te kennen. Want hoe eerder je wordt behandeld, hoe beter de prognose.”

Een HIV-sneltest wordt normaal gesproken door de huisarts of GGD uitgevoerd. Juist voor mensen die de stap naar huisarts of GGD te groot vinden, biedt het HIV-behandelcentrum deze test aan. De test is onder meer aan te raden als je onveilige seks hebt gehad, wanneer je zwanger wilt worden, of als je met bloed van een ander in aanraking bent gekomen. Vorig jaar hebben in Nederland ruim 700 mensen zich laten testen bij een van de deelnemende HIV-behandelcentra. Zes personen bleken HIV-positief. Ook dit jaar zullen meerdere centra deze sneltest aanbieden.

Geïnteresseerden kunnen van 19 november tot en met 3 december uitsluitend telefonisch een (anonieme) afspraak maken. Dit kan tussen 9.00 – 13.00 uur, via telefoonnummer 06 29 99 26 39.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 november, 2013 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Gratis HIV-sneltest op 4 december

Reageren is niet toegestaan.