[Update] Sintstorm 2013: code rood

Het KNMI heeft donderdag een weeralarm afgegeven voor het noordwestelijke deel van Nederland. Voor de provincie Gelderland geldt vooralsnog de laagste code: geel.

Windkracht 9 tot 10 aan de kust

Langs de kust is donderdag al windkracht 9 tot 10 gemeten. Er worden in de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen, maar ook in het Waddengebied en aan het IJsselmeer zeer zware windstoten van 100-130 km/uur verwacht. De zwaarste windstoten komen in het tweede gedeelte van de middag en duren tot en met het begin van de avond. In het binnenland zal de windkracht maximaal 7 zijn.

Noorden: treinverkeer stil, scholen gesloten

In het noorden is het treinverkeer stilgelegd. Daar zijn ook uit voorzorg scholen gesloten, zodat kinderen bijtijds thuis zijn. In het hele land moet men rekening houden met overlast naar aanleiding van de windstoten. Daarbij valt te denken aan omvallende bomen, loskomende boomtakken en dakpannen.

Estofex: Level 3

Estofex, gespecialiseerd op het gebied van noodweer, heeft een voor een gedeelte van Nederland het hoogste level, 3, uitgegeven. De rest van Nederland krijgt “level 2”. “A level 3 was issued for NE Netherlands, NW and N Germany and extreme S Denmark mainly for extreme wind gusts, and to a lesser extent for tornadoes”, aldus Estofex.

Estofex_storm
Screenshot Estofex op 5 december. Klik op het plaatje voor een groter formaat!

Tweede storm in 1,5 maand

De laatste zware storm in Nederland was slechts enkele weken geleden. Eind oktober raasde er een herfststorm over het land. De Groesbeekse weerman Theo Braam liet toentertijd aan DeGroesbeek.nl weten dat de zwaarst gemeten windstoot in Groesbeek 92 km/uur was.

Update 05-12-2013, 18:15 uur
De zwaarste windstoot in Groesbeek is vooralsnog 87 km/uur, gemeten om 17:38 uur. Dit laat Braam aan DeGroesbeek.nl weten.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, KNMI, Estofex, NU.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 december, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

ALLES op een rijtje gezet viel het nog mee.hoop wel een keer op een mooien witte KERST.

wpDiscuz