[Update] Groesbeek wijst subsidieverzoek Kerstendal af

Groesbeek heeft een groot gedeelte van het subsidieverzoek van het Berg en Dalse dorpshuis Kerstendal afgewezen.

Kerstendal_Berg_en_Dal_2_RW-DGB
Dorpshuis Kerstendal Berg en Dal. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl

Dakrenovatie en aanpassingen bar/keuken

Het gemeenschapshuis heeft voor een renovatie van het dak (gymzaal en dorpshuis) en aanpassingen van de barruimte en keuken zo`n € 170.000,- euro nodig. Kerstendal vraagt van partijen, waaronder de gemeenten Groesbeek en Ubbergen, een slordige € 125.000,-. Groesbeek wijst het grootste gedeelte van dit verzoek af, maar is wel bereid om de kosten van de dakrenovatie van de gymzaal te betalen: € 10.500,-. De gemeente heeft er belang bij de bestaande voorziening voor het gymonderwijs in stand te houden en bij te dragen in het onderhoud.

Onverantwoordelijkheid bestuur

De dakrenovatie van het dorpshuisdeel (kosten € 25.000,-) valt volgens het college onder groot onderhoud. De stichting is hier zelf voor verantwoordelijk. Met het bestuur is in 1995 afgesproken om hiervoor een reserve te vormen. In de jaarrekening 2011 had de stichting een reserve van € 75.000,-. Als gevolg van een bewuste kostenoverschrijding bij de renovatie in 2012 is deze reserve echter geslonken tot € 873,31. Het geld is nu dus op, maar dit is niet de verantwoordelijkheid van de gemeente.

Geen subsidie voor horeca-voorzieningen

Kerstendal wil ook geld zien voor renovatie van de bar- en keukenruimten in het dorpshuis. In totaal kost dit meer dan € 130.000,-. De gemeente heeft ook dit verzoek afgewezen. De horeca-voorzieningen behoren niet tot de basisvoorzieningen van het gemeenschapshuis. De exploitatieopbrengsten van horeca-activiteiten in Kerstendal moeten er voor zorgen dat deze voorzieningen bekostigd kunnen worden.

Nota accomodatiebeleid

In de nota accomodatiebeleid, vastgesteld in 2012, staat dat investeringssubsidies en vervangingsinvesteringen niet worden toegekend als bij de vraag om activiteitenruimten, medegebruik elders mogelijk is. In Berg en Dal zijn voorzieningen aanwezig die ruimte bieden voor een aantal activiteiten die ook in het dorpshuis kunnen plaatsvinden. Het college geeft als voorbeeld dat er bij de lokale tennisvereniging ruimte beschikbaar is. De voorzitter van de vereniging geeft echter aan dat deze ruimte niet te vergelijken is met de inrichting van Kerstendal. Per dorpskern moet er één ontmoetingscentrum aanwezig zijn. Dit hoeft niet perse een dorps- of wijkgebouw te zijn. Er zijn volgens het college horecaruimten, een sportkantine en leslokalen in Berg en Dal aanwezig die in principe de ontmoetingsfunctie vervullen. Om bovenstaande redenen heeft Groesbeek geen gronden om de subsidie uit te keren.

College: “Voor het blok gezet”

Het college voelt zich door de stichting voor het blok gezet. De stichting heeft bewust de renovatiekosten overschreden, zegt het college, en confronteert nu de gemeente met de consequenties. Wethouder Pim Spaan zal het besluit van het college in een gesprek met het bestuur van Kerstendal nader toelichten.

Kerstendal

Gemeenschapshuis Kerstendal bestaat bijna 50 jaar en heeft zo`n 35.000 bezoekers per jaar. In 2012 is ook het project “Kerstendal For All” afgerond. Dit kostte zo`n € 325.000,- , waarvan Groesbeek € 25.000,- op haar rekening nam. Berg en Dal heeft weinig voorzieningen en de meeste activiteiten worden in Kerstendal georganiseerd.

Groesbeek zegt zich er van bewust te zijn dat de stichting door de afwijzing in een lastig parket komt.

Update 13-02-2014, 23:00 uur
Het onderwerp wordt op 27 februari 2014 om 19:00 uur in de carrousel van Groesbeek behandeld. Locatie: Commissiekamer gemeentehuis Groesbeek.

Update 27-02-2014, 22:00 uur
De gemeente gaat binnenkort weer met het bestuur van Kerstendal om de tafel zitten. Raadsleden waren het er over eens dat er een oplossing voor het probleem (lekkend dak) gevonden moet worden. Een subsidie zit er niet in, dit werd donderdagavond wel duidelijk. Men bekijkt enkele mogelijkheden, waaronder een renteloze lening.

Informatienota afwijzen subsidieverzoek Kerstendal (.PDF-bestand).
Aanvraag subsidie Kerstendal (.PDF-bestand).

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 27 februari, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 17 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

MEN geeft het al aan het geld is op.

stom

Berg en dal wil ook alles hebben.

Jos Verstegen Voorzitter Kerstendal
Als aanvulling en om een juister beeld te krijgen het volgende. Het is nooit de bedoeling geweest om de gemeente voor het blok te zetten maar wel te confronteren met de realiteit en de afspraken van 1995. Toen is reeds het gevaar van een structureel tekort gesignaleerd door de gemeente en in het raadsbesluit bewust gemeld.De verbouwingskosten zijn niet bewust overschreden. Terecht kan gesteld worden dat wij dit beter en tijdiger hadden moeten melden. Met de verbouwing is een forse verbetering gerealiseerd en het dorpshuis voor BSO/KDO van Domino geschikt gemaakt om ook ZZG te huisvesten. Beide voorzieningen die het… Lees meer »

Wat een onzin, ze willen niet de naam Groesbeek hebben, maar als ze geld nodig hebben weten ze ons wel te vinden. Ik zeg knap het ff zelf op.

bellefante

Zoveel bouwvakkers thuis in gemeente Groesbeek die kerstendal kunnen op knappen voor hun uitkering

M.Migchels
Wellicht een aanvulling op bovenstaand artikel waarin wordt aangegeven dat de lokale Tennisvereniging Berg en Dal ruimte beschikbaar kan stellen voor derden. Vanzelfsprekend kan dat. Wel dient hierbij opgemerkt te worden dat de accommodatie van de Tennisvereniging op geen enkele wijze vergeleken kan worden met het Dorpshuis Kerstendal wat met haar horeca faciliteiten biljart, bar en geluidsapparatuur volledig hierop is ingericht. De accommodatie van Tennisvereniging Berg en Dal is niet meer en niet minder dan een ”kantine” van een tennis vereniging waar geen vast personeel aanwezig is voor bardiensten e.d. Bovendien is het ons als tennisvereniging niet toegestaan om niet… Lees meer »
henk

ga het handje maar ophouden in Nijmegen.

bellefante

En anders in de wei tennisbanen maken

@bellefante

Die bouwvakkers hebben vaak ook al heel lang premie afgedragen.
En ze hebben hier zelf echt niet voor gekozen. Beetje flauwe opmerking.

hupkedrie

Ze gaan al voor het lekkend dak betalen .
Daar mogen ze al blij om zijn als ik de voorgeschiedenis zo lees.

bellefante

Ik heb ook altijd in de bouw gewerkt zit ook thuis dan kunnen we het mooi op knappen met allemaal

Tjonge jonge wat laten de mensen uit het drop Groesbeek zich hier weer van hun slechte kant zien…berg en dal hoort bij gemeente Groesbeek en betaalt daar ook hun belastingen. Wij wilde toch met z’n allen dat het Gemeente Groesbeek wordt…dan horen Berg en Dal en straks Millingen en Ubbergen daar ook bij. Tjee, ik schaam me bijna om een Groesbeker te zijn. En vergis je niet: daar ben ik normaal heel trots op en ook ik vind dat de naam Gemeente Groesbeek gehandhaafd moet worden!

En dan bedoel ik niet dat de gemeente die subsidie had moeten geven, daar heb ik geen mening over…maar ik heb het over reacties zoals die van J en. Henk

groesbeekse

bellefante wie houd jou tegen? doe het vrijwillig!!!

bellefante

Dat is ook de bedoeling met allemaal kunnen we nog lachen

ze kunnen dan wel bij groesbeek horen…
maar wij willen geen berg en dal heten

groesbeker

zo is het

wpDiscuz