Verzet tegen windmolenpark Reichswald groeit

Steeds meer burgers verzetten zich tegen de plannen om in het Reichswald een windmolenpark aan te leggen. De gemeente Kranenburg heeft onlangs ingestemd met een wijziging van het bestemmingsplan dat de aanleg van zo`n park mogelijk maakt.

Reichswald_impressie_windmolens2-DGB
Impressie windmolenpark Reichswald. Links het gebied zonder, en rechts het gebied met windmolens.

Start van onderzoek

De plannen worden steeds serieuzer; er wordt een start gemaakt met de voorbereidingen, zoals verder onderzoek, ontwerp en het verkrijgen van goedkeuring van de hogere overheid in Düsseldorf. Kranenburg gaat aanvragen om aan de Kartenspielerweg een strook van 5 km lang en 400 meter breed te mogen bebouwen zodat hier een windturbinepark kan worden aangelegd. Het park bestaat uit 20 turbines van 200 meter hoog. Volgens de gemeente Kranenburg zal het hele onderzoekstraject zo’n drie jaar gaan duren.

Gemeenten Groesbeek en Gennep kritisch

De gemeente Groesbeek heeft eind 2013 in een brief aan Kranenburg al laten weten dat de bouw van een windmolenpark een negatieve invloed op het toerisme heeft. Daarnaast is zij van mening dat de 20 windmolens van zo`n 200 meter hoog het landschap geen goed doen. De gemeente Gennep heeft onlangs nog een brief naar burgemeester Günter Steins (Kranenburg) gestuurd. Het college van burgemeester en wethouders in Gennep wil dat zij ook bij de plannen worden betrokken, omdat Gennep met alle negatieve gevolgen (zicht, geluidsoverlast etc.) van een windmolenpark wordt geconfronteerd. Klik hier voor de brieven (.PDF-bestand).

Flyer_actie_windmolens_Reichswald_DGB
Flyer actiegroep windmolens Reichswald. Klik op het plaatje voor een groter formaat!

Verzet

Inwoners van Ven Zelderheide (Gennep, Limburg) verzetten zich nu ook tegen de plannen, meldt L1. In Groesbeek zal vooral Breedeweg mogelijk te maken krijgen met overlast. Tegenstanders hebben eerder al een actiegroep opgericht, die steeds meer bekendheid lijkt te genereren. Op de site www.tegenwindreichswald.nl worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd. De actiegroep is daarnaast ook op social media actief; Twitter en Facebook. Op Twitter is het aantal volgers nog beperkt, maar het aantal “likes” op Facebook staat inmiddels op 200+.

Politiek

VVD Gennep heeft inmiddels ook gereageerd op de plannen. In die gemeente ondervinden de inwoners van Ven-Zelderheide, Milsbeek en Ottersum hinder van de bouw van de windturbines. “Inmiddels is het voorstel tot de gebiedsaanwijzing aangenomen door de raad van Kranenburg. De VVD Gennep heeft aan de FDP Kranenburg laten weten tegen deze plannen te zullen strijden!” De lokale VVD heeft via VVD-minister Henk Kamp contact gezocht met de landelijke politiek. “Er gaat op het hoogste politieke niveau overleg gevoerd worden over deze zaak en dat is nodig!”, zegt VVD Gennep. In Duitsland heeft de FDP problemen met de plannen van Kranenburg.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl e.a

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 februari, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Terp

Geeft niks, beetje frisse wind door de Bruuk is niet erg 🙂

www.hanspeters.eu

Straks is het presidium, de agendacommissie voor fractievoorzitters, ik ben benieuwd in deze

bellefante

Is lekker koel in de zomer

Ze kunnen toch ook gewoon een kernreactor bouwen, die zijn lang niet zo hoog en een stuk effectiever. Iedereen blij.

servie

de leugens duren voort,
wanneer word het echte beeld en verhaal vertelt?
de sprookjes van hierboven gelooft een normaal mens niet
dus actiegroep vertel nu het echte verhaal niet deze leugen.

Piet

Notabene Kranenburg die zijn naam te danken heeft aan de kraanvogel, die het afgelopen jaar weer in grote getale hier is overgevlogen en ook de ooievaars,op nog geen 200 meter hoogte, is voor deze opstakels.
Dan moeten ze hun naam ook maar veranderen in Wind-Mühlenburg.

de nachtboswachter

LAAT ze maar heen doen wat zij die hier beter van worden zijn hun zakken al aan het vullen en hebben genoeg invloed om dit gebeuren door te laten gaan.

Muts
Dhr Johan Frijns loopt op de Gelderlander ook al weer hoog van de toren te blazen. Ik heb daar op gereageerd, maar de redactie van de Gelderlander plaats reacties alleen als ze in hun straatje passen. Daarom hieronder mijn reactie aan de dhr. Frijs: ————————– Gelukkig heb jij wel de wijsheid in pacht. Dat scheelt weer een hoop. Maar jammergenoeg heb je nog steeds niet het fatsoen om Groesbekers gewoon te noemen zoals ze echt heten, maar moet dat weer zo nodig verbasterd worden naar ‘Groesbekistan’. Alleen maar omdat je je zin niet kunt krijgen, over de rug van anderen.… Lees meer »
de nachtboswachter

MUTS klopt heb ook wel eens brieven geschreven en werden niet geplaatst om dat Staatsbosbeheer er ook op tegen was dat noemt men democratie allemaal de Gelderlander opzeggen.

hentje

Hun bouwen en wij maar betalen

wpDiscuz