Overval Berg en Dal: 5 tot 6 jaar cel

De rechtbank heeft dinsdagmiddag 4 mannen uit Nijmegen en Amsterdam veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5 tot 6 jaar voor een gewapende overval in een woning aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal.


Zaterdag 9 november 2013 werd er door de ME onderzoek verricht in Groesbeek. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl

Vrees voor leven

De mannen hebben zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan diefstal met geweld, afpersing en wederrechtelijke vrijheidsberoving. De mannen drongen de woning binnen en hebben de bewoners bedreigd met een mes en 2 (nep)pistolen. Zij doorzochten de woning en hebben daarna de bewoners van de woning vastgebonden en een deken over hen heen gelegd. De daders sloegen op de vlucht richting Groesbeek, wat leidde tot een klopjacht. In totaal duurde de overval zo`n halfuur en de bewoners vreesden voor hun leven.

Gevoel van veiligheid

De rechtbank houdt rekening met het feit dat de slachtoffers van de overval nog lang last zullen hebben van psychische problemen. Gelet op het geweldda­dige karakter van de diefstal is de rechtbank van oordeel dat een zeer grove inbreuk is gemaakt op de per­soonlij­ke integriteit en het gevoel van veiligheid van de slachtof­fers. Het feit vond plaats in de woning van de slachtoffers, een plek bij uitstek waar men zich veilig moet kunnen voelen. De rechtbank rekent dit de verdachten zwaar aan.

Passende straf

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met ieders rol. De rechtbank legt daarom aan de initiatiefnemer van de overval, een 21-jarige man uit Amsterdam, de hoogtste straf op: een gevangenisstraf van 6 jaar. Aan een 25-jarige man uit Nijmegen legt de rechtbank een gevangenisstraf op van 5,5 jaar, omdat hij veel geweld heeft gebruikt. Twee mededaders van 22 en 25 jaar, beiden uit Nijmegen, zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar.

Bij de overval werden sieraden, bankpassen, geld, autosleutels en een auto buit gemaakt. De officier van justitie heeft 2 weken geleden onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 6 jaar geëist.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: Rechtbank Gelderland

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 maart, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

Vraag mijn af wat het totale kosten plaatje gekost heeft de politie inzet tijdens de overval verhoor onderzoek en over 2 jaar gaan ze al met proefverlof open gevangenis. En de slachtoffers hebben levenslang. Soortgelijk geval in Duitsland 10 tot 12 jaar en dan wil ik het nog geen eens over Amerika hebben. En de toenamen is te danken aan ons rechtssysteem en het humaan zijn.

Nachtwachter als je erg geen verstand van hebt zeg dan niets. Je hoeft niet overal op te reageren. Goed is goed. Houd gewoon je gemak.

bucky

Zit wel een kern van waarheid in.
Het Nederlandse rechtssysteem is een aanfluiting.
Op zo’n delict moet minstens levenslang staan!!!
Die mensen hebben een enorme deuk opgelopen.

wpDiscuz