Overval Berg en Dal: “Als het misgaat, komen we terug”

Vier mannen uit Nijmegen en Amsterdam zijn dinsdagmiddag door de rechtbank Gelderland veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5 tot 6 jaar voor een gewapende overval in een woning aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal.


Een dag na de overval werd er in Groesbeek door de ME onderzoek verricht. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Gevangen in eigen huis

Tijdens de rechtszaak van deze gewelddadige overval werd duidelijk wat er zich begin november in de woning heeft afgespeeld. Tijdens de overval, die een halfuur duurde, konden de slachtoffers, een man en een vrouw, geen kant op. “We waren gevangen in ons eigen huis en van onze vrijheid beroofd”, klonk het tijdens de zitting.

Pakketbezorger

Op vrijdagavond 8 november 2013 rond 19:30 uur ging de bel van de poort van een woning aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal. Een bewoner liep naar de voordeur, nadat zijn vrouw via de intercom had vernomen dat er een pakketje bezorgd zou worden. De man liep de pakketbezorger iets tegemoet en op dat moment ging het fout; De pakketbezorger, die de rest van de overval het woord voerde, gooide het pakket weg en richtte een pistool op de man. Gelijktijdig werd het mannelijke slachtoffer ook van achter vastgepakt en voelde hij een pistool in zijn nek.

Agressieve dader

De bewoner werd door de twee naar binnen gedirigeerd, de overige twee daders waren inmiddels al binnen. Een van de vier daders was volgens de slachtoffers “een en al agressiviteit”. Het vrouwelijke slachtoffer kreeg daarbij het meest te verduren. Zij werd met de knie van de dader meerdere malen tegen de grond gedrukt en met een (imitatie)pistool bedreigd. Ook zette deze dader een groot mes op haar keel en tevens stak hij met het mes naar de honden. “Er is eigenlijk op elk moment dat de “pakketbezorger” vroeg om informatie, bijvoorbeeld om codes, fysiek geweld toegepast op mijn vrouw. Ik zag dat de agressieve dader dan weer met zijn knie op mijn vrouw duwde, als drukmiddel voor mij om informatie te verstrekken. Mijn partner huilde steeds, maar op die momenten hoorde ik haar ook kreunen van de pijn”, verklaarde de man.

Buit

Twee daders waren constant bij de bewoners, terwijl de andere twee daders de hele woning doorzochten. Zij kregen daarbij hulp van de bewoners die door de constante dreiging niets anders konden doen dan medewerking verlenen. “De “pakketbezorger” vroeg aan mijn man: “Heb je een kluis?” of woorden van gelijke strekking. Ik zag dat mijn man mij aankeek. Hij zei in eerste instantie nee, maar ik heb gezegd dat hij ze gewoon alles moest geven wat ze wilden”, aldus het vrouwelijke slachtoffer. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat de buit bestond uit onder andere:

– sieraden;
– bankpassen;
– 1200 dollar (voor een reis naar Costa Rica);
– Business Cards;
– betaalpassen;
– bundeltjes met biljetten (700 euro);
– ID en rijbewijs;.
– 6 enveloppen (3 met geld, 3 met kassabonnen).

Tapen

Uiteindelijk bonden de daders hun slachtoffers vast met tape. “Het was wat knullig. Ik heb toen mijn handen wat van mijn rug afgehouden, zodat ik ruimte hield om later los te kunnen komen. Toen gooide ze een deken over ons heen”, verklaarde de vrouw. Een van de daders heeft voordat het viertal de woning verliet tegen de slachtoffers gezegd: “denk eraan, we weten wie jullie zijn. Als het misgaat dan komen we terug”.

Vluchten

De daders vluchtten in een Audi Q5, de auto van de bewoners, richting Groesbeek. Er ontstond een klopjacht waarbij ook de politiehelikopter werd ingezet. De ME zocht de volgende ochtend in Groesbeek naar wapens en de buit. Diverse wegen in het heuveldorp zijn tijdelijk afgesloten geweest. Op de avond van de overval werden er al twee verdachten aangehouden en twee dagen later werden nog eens twee mannen opgepakt.

Grove inbreuk persoonlijke integriteit

“Slachtoffers van een dergelijke overval hebben vaak nog lange tijd last psychische trauma’s als gevolg ervan, zoals ook blijkt uit de ter terechtzitting voorgelezen slachtofferverklaringen”, aldus de rechtbank. Gelet op het gewelddadige karakter van de diefstal is de rechtbank van oordeel dat er een zeer grove inbreuk is gemaakt op de persoonlijke integriteit van de slachtoffers. Daarbij vond de overval plaats in een woning, een plek waar men zich juist veilig moet voelen. De rechtbank Gelderland rekende dit de verdachten zwaar aan.

Passende straf

De initiatiefnemer van de overval, een 21-jarige man uit Amsterdam, heeft dinsdagmiddag zes jaar cel gekregen. Hij zou naar eigen zeggen diploma’s en een receptenboek willen terughalen. Hij was zich, zegt hij, in eerste instantie niet bewust van het feit dat het om een gewapende overval ging. De rechtbank geloofde hier helemaal niets van. De overval is namelijk door hem op touw gezet, klaarblijkelijk uit rancune over de wijze waarop zijn relatie met het nichtje van de aangever is beëindigd. Hij krijgt daarvoor de meeste straf.

Overige straffen

Een 25-jarige Nijmegenaar heeft een straf van 5,5 jaar gekregen, omdat hij veel geweld gebruikte. De overige twee mededaders, waaronder de man die tijdens de overval het woord voerde, kregen 5 jaar cel. Beiden zijn ook afkomstig uit Nijmegen.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 maart, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Gijs

5 jaar? Daarvan zitten ze maar 3, terwijl het leven van de slachtoffers voorgoed geruïneerd is! Dit is precies de reden dat dit soort overvallen nooit zullen ophouden!

de nachtboswachter

Als het mis gaat komen we in de gevangenis.

stom

Nou voorarrest eraf 4 maanden een derde eraf tel uit de winst.

wpDiscuz