Meer meldingen discriminatie in Gelderland-Zuid

Het aantal discriminatiemeldingen in Gelderland-Zuid neemt toe, vooral op de arbeidsmarkt is er weer een forse stijging.

Ieder_1_Gelijk-DGB

Ieder jaar brengt Ieder1Gelijk, Bureau Gelijke Behandeling Gelderland Zuid een overzicht uit van de discriminatieklachten van het afgelopen jaar. Het totaal aantal meldingen in de regio Gelderland Zuid is het afgelopen jaar met 4% gestegen: 304 in 2013 tegenover 294 in 2012. Een punt van zorg is de toenemende polarisatie en verharding van de discriminatie uitingen.

Stijging Groesbeek

Het aantal klachten vanuit Groesbeek is ook gestegen. In 2010 en 2011 kwamen er respectievelijk 3 en 4 klachten per jaar binnen. In 2012 steeg dit aantal naar 22 en vorig jaar stond de teller op 30. Het hoge aantal meldingen in Groesbeek in de laatste twee jaar is te verklaren uit het feit dat een inwoner uit Groesbeek diverse vormen van discriminatie op grond van nationaliteit signaleerde en daarover klachten indiende. Vijf van de 30 klachten in 2013 kwamen door een voorval uit Groesbeek zelf. De overige 25 klachten komen voort uit een voorval in een andere gemeente.

Discriminatie arbeidsmarkt

Net als voorgaande jaren gaan ook dit jaar de meeste meldingen van discriminatie over de arbeidsmarkt. In de regio Gelderland Zuid kwam dit neer op meer dan 40% van het totaal aantal meldingen. Vooral over de gronden leeftijd, geslacht en ras zijn veel meldingen binnen gekomen. Uit het SCP rapport dat vorige week is verschenen, blijkt dat werkloosheid onder niet-westerse allochtonen drie keer zo hoog is als onder autochtone Nederlanders, wat deels te maken heeft met discriminatie.

Hoofddoek

Een voorbeeld van een melding bij Ieder1Gelijk kwam van een vrouw die aangaf haar hoofddoek niet af te willen doen tijdens de werkzaamheden. Zij kreeg de baan niet terwijl de vacature nog open bleef staan. Niet alleen bij werving en selectie maar ook bij doorstroom en uitstroom vindt discriminatie plaats. Mechanismen van vooroordelen werken voor een grote groep mensen nadelig. Bij de behandeling van een klacht speelde angst voor ontslag vaak een rol. Het voorkomen en bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt is in eerste instantie een aangelegenheid tussen werkgever en werknemer. De overheid kan echter wel een rol spelen in het terugdringen van negatieve vooroordelen. Bijvoorbeeld door een voorbeeldfunctie te vervullen door meer diversiteit in haar eigen medewerkersbestand te laten zien of geen zaken te doen met bedrijven die worden veroordeeld voor discriminatie.

Klachten_discriminatie_per_gemeente_2013-I1G
Klachten per gemeente. Klik op het plaatje voor een groter formaat.

Omstreden behandeling

Er is een opvallende groei op het terrein onderwijs. In meer dan de helft van de meldingen gaat het over de grond ras, maar ook handicap/chronische ziekte en geslacht. Het afgelopen jaar kreeg Ieder1Gelijk de melding binnen van een scholier die niet werd toegelaten op het ROC vanwege haar handicap. Uiteindelijk heeft het College voor de Rechten van de Mens geoordeeld dat de school zich schuldig heeft gemaakt aan ongelijke behandeling over de grond handicap. Tevens is het aantal meldingen op het terrein van commerciële dienstverlening gestegen door meldingen over ongelijke behandeling op de grond nationaliteit bij bijvoorbeeld verhuur bedrijven.

“Kut-aap”, eieren en bakstenen

De meldingen over buurt en wijk gaan vooral over ras. Enkele voorbeelden van meldingen die zijn binnengekomen: een buurtbewoner die “kut-aap” roept naar een geadopteerd jongetje, een Somalisch gezin krijgt geregeld eieren tegen het raam en een baksteen tegen de achterdeur gegooid. Een man die zijn buurman aanspreekt op zijn loslopende honden krijgt op het speelterrein te horen “ga jij toch terug naar Afrika sukkel”, maar ook een vrouw die wachtend op uitslag van een kankeronderzoek door een buurvrouw wordt uitgescholden voor “kankerhoer”.

Wijkagent betrekken

Ieder1Gelijk betrekt bij de aanpak van dergelijke problemen de wijkagent en werkt waar mogelijk samen met andere organisaties zoals buurtbemiddeling, welzijnsorganisaties en wijkteams. Bij de meeste meldingen is er sprake van omstreden behandeling, bij een kwart ging het om negatieve uitlatingen. Met name bij de meldingen en aangiften die bij de politie werden gedaan, was er sprake van vernieling, bedreiging, mishandeling of andere gewelddadige uitingen.

Meer ervaringen dan meldingen

Het aantal meldingen zegt niet automatisch iets over het aantal daadwerkelijke discriminatie-ervaringen. Uit recent onderzoek blijkt dat 25% van de Nederlanders het afgelopen jaar discriminatie-ervaringen heeft gehad. Positionering van en bekendheid over Ieder1Gelijk bij een breed maatschappelijk netwerk is een belangrijke voorwaarde om mensen te bewegen dat ook te melden en negatieve discriminatie-ervaringen om te (helpen) zetten in positieve acties. Ieder1Gelijk is overtuigd van het feit dat er een samenhang is tussen het (durven) melden van een incident en de bewustwording over discriminatie. Alleen een combinatie van re-actieve aanpak (registratie en klachtbehandeling) en pro-actieve aanpak (terugdringen van discriminatie door bewustwording) heeft rendement.

Discriminatie melden

Ieder1Gelijk, Bureau Gelijke Behandeling Gelderland Zuid, is het expertisebureau en meldpunt voor discriminatie in de regio Gelderland Zuid. Wanneer u zich gediscrimineerd, buitengesloten, gepest voelt, kunt u terecht bij Ieder1Gelijk. Voor een luisterend oor, advies of bemiddeling. Ook kan het bureau ondersteunen bij het doen van aangifte of het starten van een procedure. Discriminatie kunt u melden via de website www.ieder1gelijk.nl, het e-mailadres [email protected] en telefonisch via (024) 324 04 00. Er is ook een gratis app ‘Discriminatie melden’.

Discriminatie Gelderland-Zuid 2013. Klik hier voor de cijfers (.PDF-bestand).

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 maart, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Groesbeker
ik wordt er eigenlijk een beetje moe van, dat zielige gedrag van mensen die iets niet aanstaat en het direct op discriminatie gooien. Voorbeeld, die dame die haar hoofddoek niet wil afdoen, als ik op kantoor kom dan mag ik mijn petje ook niet ophouden. Andere kant, als je gaat werken in een omgeving waar met etenswaren gewerkt wordt dan ben je verplicht een haarnetje te dragen, stel nu dat ik dat niet wil en ik wordt vervolgens niet aangenomen, is dat dan ook discriminatie? Dat heeft niets met discriminatie te maken maar met aanpassen aan de maatschappij! Let wel,… Lees meer »

Dit noemen ze nou “de spijker op de kop slaan”
Ik ben het 100% met je eens Groesbeker.

blanke groesbeker

Er word wel degelijk gediscrimineerd in ons dorp, er is maar 1% allochtoon, dus echt een wit dorp, elke buitenlander of buitenstaander word weggepest of vernederd, daarom wonen ze hier ook niet. ze worden nooit geaccepteerd vraag dat maar eens op je werk,aan je vrienden, buren of familie. groesbeek is voor groesbekers en voor niemand anders. dan zul je zien dat we niet zo tolerant zijn als we denken….

de nachtboswachter

WAT zou jij doen als je in een land woont van oorlog en moord en doodslag en geen toekomst hebt en je kreeg de kans het te ontvluchten en je familie je hele hebben en houden achter je moet laten we moeten ook niet alles over een kam scheren.

wpDiscuz