[GR2014] Flink verlies PvdA en VVD, “lokalen” winnen

De regeringspartijen PvdA en VVD hebben tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een flinke klap gekregen. De lokale partijen zijn de grote winnaars.

PvdA behaalde 10% van de stemmen, tegenover 15,1% in 2010. De VVD (-3,2%) verloor ook flink. De lokale partijen boekten veel winst: 5%. Naast de lokale partijen hebben ook de SP en D66 goede zaken gedaan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Winst lokale partijen en verlies PvdA / VVD niet verrassend

Dat de lokale partijen het goed zouden doen is niet verrassend. Maurice de Hond voorspelde in januari dat deze partijen meer dan een kwart van de stemmen binnen zouden halen. Uit de definitieve prognose blijkt dat dit zelfs 30% is geworden. Dat de kiezer af zou rekenen met de PvdA bleek begin maart uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur.

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen Nijmegen 2014

In Nijmegen (opkomst 54,5%) is de SP de grootste partij geworden. SP heeft 18,8% van de stemmen, GroenLinks 18,5% en D66 17,9%. Ook in Nijmegen kreeg de PvdA een tik: de partij heeft slechts 10,7% van de stemmen behaald, bijna 8% minder dan in 2010.

Lage opkomst

Peilingen voorspelden een opkomst van minder dan 50%. De opkomst was minder dramatisch dan verwacht; 53% van de kiesgerechtigden nam woensdag de moeite om te stemmen. Dit is echter wel historisch laag, want in 2010 was de opkomst 54%. Dit was toen de laagste opkomst ooit.

Verkiezingen MUG

De verkiezingen in de gemeenten Millingen, Ubbergen en Groesbeek (MUG) zijn over acht maanden. Op 19 november 2014 mogen zo`n 27.000 kiesgerechtigden uit de drie gemeenten naar de stembus. Tijdens de verkiezingen wordt er ook een referendum over de gemeentenaam gehouden. In totaal zijn er in de nieuwe gemeente 23 zetels te verdelen.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, NOS

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 maart, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 15 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk

tja , alles is en word al bepaald door de landelijke politiek, en in met name deze gemeente komen ze na dat de fusie al bepaald is met een referendum over de naam en verkiezingen in november. Hopelijk kiezen de stemmers van Groesbeek verstandig en is de opkomst groter dan landelijk. Helaas beloven ze allemaal gouden bergen, maar eenmaal op de zetel is de gewone burger weer snel vergeten..

john

Waarom stemmen, we hebben toch een voorbeeld dat het compleet geen zin heeft om te stemmen daarom gaat nederland er kapot aan .

stom

Doen toch wat ze zelf zin in hebben alles een pot nat.

www.hanspeters.eu
Nou Ik ben het niet geheel en al met je eens John. Stemmen is een recht en wil je daadwerkelijk iets veranderen is mijn advies ga stemmen. Inderdaad Henk je hebt een punt. Kiezers hebben zich niet uit kunnen spreken over een eventuele herindeling. Wij hebben ons best gedaan, we hebben kaarten verspreid, een website geopend maar vanwege de lage respons werden we nog net niet weggehoond maar wel zoiets. Het maximaal haalbare was het opkomen voor de gemeentenaam en dan via het referendum, anders was het al Berg en Dal geweest. Dankzij deze website, mijn blog en facebook, kwamen… Lees meer »
stom

Ik ga zeker hans.

democratie

Het is tijd om nu de balans op te maken. Welke beloftes zijn er uitgekomen en hebben ze werkelijk gedaan wat ze hebben beloofd? Sterk en Sociaal zijn ze in Groesbeek ook niet geweest, n roosje met verkiezingstijd is na een paar dagen al verwelkt…zegt genoeg toch?!

Marcel Poelen
uit de uitslagen van vandaag haal ik nu al vast een kernpunt. De oprecht getoonde betrokkenheid van Raadsleden was vaak weer een loze belofte in Groesbeek. Na de coalitie vorming zijn de onderwerpen die burgers bezig houden ondergeschikt aan het coalitiebelang. GVP en PVDA spannen daarbij de kroon als minst betrokken bij wat burgers bezig houdt. Voorbeeld: vorig jaar was ik met Bert en veel anderen betrokken bij de onrust tegen het CPH plan bij de Lubert; 450 handtekeningen van omwonenden en diverse PVDA en GVP stemmers waren daar ook bij. Niet een vorm van belangstelling voor die 450 handtekeningen,… Lees meer »
Johnny

Juist @Marcel, deze uitslag beloofd wat voor de nu zittende coalitie van PvdA en GVP. Een oproep om in november vooral u stem te laten horen, want luisteren naar de burgers staat niet in het woordenboek vandeze partijen.

Bert

Helemaal mee eens Marcel,

19 nov. heeft iedere burger de kans om het zooitje weg te stemmen. Jaren lang geld, ONS geld, over de balk te gooien met onderzoeks & prestige projecten. Overheids subsidies laten liggen en zichzelf door onkunde voor schut laten zetten.
Doe mij en vele mede inwoners een lol en trek voor uzelf VOOR 19 nov. de stekker eruit.

Ben.Helder
Je als GVP en VOLG na deze verkiezingen rijk rekenen zal de blunder van de eeuw worden! In Groesbeek zal de zegen van bestuurders die luisteren naar hun kiezers NIET gevonden worden bij deze lieden. Ik maak daarbij één duidelijke uitzondering, voor SOCIAAL Groesbeek die haar naam als een vaandel draagt. De huidige machthebbers van GVP – VOLG en Pv/dA werken niet vóór de burgers maar zijn gespecialiseerd geraakt in tegenwerken. De lijst is lang. De rekening van hun handelen wordt gelegd bij de burger die het allemaal mag betalen en geen keuze heeft. Tot November zullen we weer verleid… Lees meer »
de nachtboswachter

Regio stemt SP D66 EN LOKAAL.Het landelijke beeld komt terug in regio in de stad grote winst voor SP en D66 in de dorpen voor de lokalen dus dit zegt genoeg sociaal groesbeek had groot kunnen worden indien groesbeek mee hadt gedaan.helemaal eens met BEN HELDER MARCEL POELEN JOHONNY HANS.

jantje.
Wat een ontiegelijke zielige poppenkast het hele stemgebeuren, al jarenlang zijn de burgers die met hun stem op een zogenaamde ”goede” partij stemmen al de lul geraakt, want zoals altijd kan men daarna gewoonweg in de stront zakken als de partijen hun zieltjes gewonnen hebben en hun bedje hebben gespreid, en daarna zijn we totaal overbodig behalve om te betalen voor doldwaze plannen. Wie gelooft er nog in die politieke gasten die je alleen in verkiezingstijd nodig hebben,en daarna totaal geen gehoor meer aan de burger geven? Nou, ik geloof nog eerder in sinterklaas dan in de politiek, en mijn… Lees meer »
www.hanspeters.eu
Dat zou zonde zijn Jantje, er is nu ook nog eens een keuze van de gemeentenaam. Dat politiek niet altijd vatbaar is klopt, dat politici zich niet houden aan hun verkiezingsbelofte klopt, dit heeft echter te maken met het vormen van een coalitie. Indien een partij niet de helft plus een zetel haalt, moet er water bij de wijn gedaan worden. Dan kiezen partijen vaak voor die standpunten die dichtbij elkaar liggen, of ze hebben principes en belanden in de oppositie, maar dan is het nog moeilijker om een partijprogramma uit te dragen. Wij zijn bezig om een reëel programma… Lees meer »
jantje.

@Hans, als de Groesbeekse politiek is standvastig met hun hakken in het zand waren blijven staan dan was de hele kwestie om de gemeentenaam helemaal niet nodig geweest! Maar wens je toch succes, alleen al v.w dat jij de enige bent die hier op deze site reageert zonder bang te zijn om hier de vingers te branden zoals je collega,s. Gr

truus

Ik ga zeker stemmen ,als je niet stemt moet je ook geen commentaar leveren.
bovendien voor GROESBEEK

wpDiscuz