Staatsbosbeheer scherpt handhaving aan

De komende periode wordt in de Overasseltse en Hatertse Vennen intensiever gecontroleerd op naleving van de regels. Vanuit het gastheerschap wil Staatsbosbeheer vooral bezoekers uitleggen waarom het van belang is dat men zich aan deze regels houdt. “Mocht blijken dat dit geen effect heeft dan gaan wij over op verbaliseren”, aldus Staatsbosbeheer.

“Wij hebben in het Vennengebied prachtige fiets-, wandel- en ruiterpaden. Speciaal aangelegd om onze bezoekers optimaal te laten genieten van deze prachtige natuur. En zó aangelegd dat men zo min mogelijk last van elkaar heeft. De regels die vermeld staan op de bebording zijn dus onder andere bedoeld om onze bezoekers de natuur optimaal te laten beleven. Als men zich aan deze regelgeving houdt, hoeft niemand echt veel last van elkaar te hebben. Maar velen (fietsers, hondenbezitters, ruiters en menners) houden zich hier niet aan. Daarom wordt de komende tijd intensiever gecontroleerd”, legt men uit.

Verstoring

Honden rennen graag en de meesten blijven daarbij niet op het pad lopen. Het gevolg is vaak verstoring van bijvoorbeeld eenden, ganzen en andere vogels die op een nest of met jongen langs de waterkant zitten. De geur van een hond op een dassenburcht (en nog erger urine of ontlasting) kan er voor zorgen dat een hele dassenfamilie niet naar buiten durft en dus niet kan eten. Dus de verstoring is dan niet direct zichtbaar maar vindt later pas plaats. Paarden die zich buiten de ruiterroute begeven trappen paden kapot of beschadigen de venoevers waar zeer zeldzame soorten leven.

Bezoekers

Maar niet alleen verstoring is de reden waarom Staatsbosbeheer deze regels in het gebied heeft. Ook om iedere bezoeker op zijn of haar eigen wijze van dit gebied te laten genieten. Mensen die bijvoorbeeld bang zijn voor honden kunnen het honden-los-gebied mijden. Fietsers en ruiters hoeven niet letterlijk met elkaar geconfronteerd te worden als zij op de daarvoor bestemde paden blijven.

Bekeuring

Als blijkt dat voorlichting niet werkt, dan is Staatsbosbeheer genoodzaakt om prikacties te organiseren waarbij direct bekeurd wordt. Een proces verbaal kost €90 plus €7 administratiekosten. Graag doen we een beroep op de verantwoordelijkheid van onze bezoeker zodat dit niet nodig zal zijn.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 april, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 12 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
willem 2
Die voorlichting is er toch allang. Iedereen weet toch dat ze zich aan de regels moeten houden. Alle regels staan bij elke entree aangegeven. Al jaren zo. Waarom weer eerst waarschuwen? Bekeuren die hap. Zeker de eigenaren van loslopende honden. Mijn dochter met handicapt is seriuus bang voor honden. Als ik vraag om ze aan de lijn te houden is het eerste antwoord hij doet niks. Ik kan dat mijn dochter niet wijs maken. Als je het de tweede keer vraagt krijg je vaak nog een grote bek ook. Hij loopt hier altijd los dus nu ook. Als je ze… Lees meer »
de nachtboswachter
Ja Willem dat klopt wel wat je zegt daar hebben veel mensen die het bos bezoeken een probleem mee en het word alleen maar erger.in die tijd dat Jan meesters boswachter was pakten hij dit soort zaken veel sociale aan hij kreeg een klacht binnen en hij waarschuwden de persoon en ging er mee in gesprek en losten dit soort problemen op als sneeuw voor de zon. Begrijp je nu zie helemaal geen toezicht meer in het bos. Als ik 20 kub hout nodig zou hebben kan ik als het waren mijn gang gaan zonder dat men er iets van… Lees meer »
henk
Als honden bezitter wordt je steeds meer beperkt in het uitlaten van je hond. Helaas is dat het geval en ben je een belastingbetalers voor je hond en niemand weet waar dat geld heen gaat maar zeker niet naar de voorzieningen die beloofd worden. daarbij komt dat wij met uitwerpsel zakjes rondlopen en de boel zelf in het bos opruimen ook de rotzooi, blikjes, papiertjes van andere gebruikers, en regelmatig overhoop wordt gereden door die k*t mountainbikers die nergens naar kijken. Je kunt trouwens ook een cursus volgen om niet bang voor honden te zijn er zijn zelfs honden die… Lees meer »
Opa van Magriet Engelsma
Henk hou toch op Wij lopen met zakjes en schepjes rond. Daarom is de groenstrook langs de Gooiseweg vanaf de Meent tot onderaan volledig vol gescheten. Incl. het trapveldje en het kinderspeelplaatsje. Dagelijks door tientallen honden . Zelfs moeders met kinderen en hond gaan de andere kant op staan kijken als hun lobbes in de hurken gaan. Niks zakje, niks schepje Nog niet 1 op de tien. Henk ik erger me er dood aan, want ik woon er met de neus bovenop. Waarom zou Willem 2 met zijn dochter op cucsus moeten als zij willen wandelen in het bos met… Lees meer »
Je kan het ook omdraaien @henk; Ik als niet hondenbezitter vraag er toch niet om om besprongen te worden door zo’n k*tbeest met zijn smerige poten? Gewoon die dieren aan de lijn houden als ze niet kunnen luisteren. Ben in het verleden al vaak genoeg, hardlopend of fietsend of gewoon wandelend door zo’n beest achterna gezeten. Kinderen ook al vele malen omvergesprongen, baasje zegt dan doodleuk “ach hij wil alleen maar spelen” Dat je kind dan voor het leven bang voor honden is snappen ze niet. En inderdaad je mag er nooit iets van zeggen. Ik heb er al een… Lees meer »

Beste p.
Ik heb genoten van je reactie.
Je slaat de spijker precies op z’n kop.
Ik heb ook regelmatig last van die kl**thonden.
Ze komen toch geld tekort bij de gemeente, ik stel voor:
Hond niet aangelijnd 250 euro boete.
Stront niet opruimen 250 euro boete.

de nachtboswachter

Ja er zijn ook veel mensen die hun hond keurig afgericht hebben.

henk
dit zal altijd een discussie blijven van voor en tegenstanders. En ja ook ik erger me aan hondenpoep op de stoep en veldjes, dat daar bekeurd gaat worden is terecht. Het voordeel van poep is dat het binnen een paar dagen weg is en het zwerfafval er 20 jaar of nog langer kan liggen. Dus als er bekeurd moet worden dan ook graag die vervuilers aanpakken. En wat betreft bang voor honden, dat brengen ouders al vaak over op hun kinderen, daarom praat ik over een cursus, wij met onze hondenschool komen graag naar scholen , bejaardenhuizen, zorghuizen in ziekenhuizen… Lees meer »
Oma van Magriet Engelsma
Waarom Henk zou ik op cursus moeten om hondenangst te overwinnen. Wie gaat dat betalen ? Het is toch veel normaler dat een honden bezitter er zowie zo van uit gaat dat ik er niet van gedient ben dat ( en dit is werkelijk gebeurt) ik met mijn kleinkind in de wandelwagen in het bos bij het koepeltje, er een grote hond naar ons toe kwam lopen.De eigenaar liep met zijn riem op 100 meter. Op ongeveer 30 meter ging die hond liggen en ging zijn penis schoon liggen likken .Stond weer op ,wandelde naar ons toe en voor dat… Lees meer »
henk

probeer nogmaals te lezen wat ik schrijf. ” dit zal altijd een discussie blijven van voor en tegenstanders”
” als we allemaal ons aan de normen, waarden en regels houden kunnen we met zijn allen genieten van die paar bomen die staatsbos nog heeft laten staan.” geldt dus ook voor de veldjes en speelplaatsen.
Wat betreft die cursus, ik schrijf nergens dat opa/oma een verplichte cursus moet volgen. En ja wij zitten nog steeds op cursus.

de nachtboswachter

Vraag mijn af waarom de menners en ruiters en fietsers niks laten horen van hoe zij er over denken want zij maken ook fouten als ik het zo lees reageer ook even dan kunnen we de stand van zaken op nemen in het protocol van Staatsbosbeheer en kan misschien leiden tot een evaluatie gesprek.

Realist

Ik heb meer last van die mountainbikers die ineens voorbij vliegen zonder dat ze het fatsoen hebben om even kenbaar te maken dat ze eraan komen vliegen. Als je niet opzij springt rijden ze je van de sokken. Er zijn er uiteraard ook bij die wel rekening houden met wandelaars.

wpDiscuz