WO2 Spitfire-piloot (92) presenteert boek in Groesbeek

In 1944 meldt Jimmy Taylor zich op een basis voor verkenningsvliegtuigen in Groot-Brittannië en krijgt een Spitfire-verkenningsvliegtuig toegewezen.

Jimmy_Taylor_Spitfire_piloot_WO2-BMG
Jimmy Taylor, Spitfire-piloot.

Dit toestel is niet bewapend met geweren maar met fotocamera’s. Met dit vliegtuig zal hij 15 succesvolle vluchten uitvoeren boven bezet gebied. Op de terugweg van een missie in Noord-Duitsland ontwikkelt het vliegtuig van Taylor motorproblemen. Hij is gedwongen uit het vliegtuig te springen en landt met zijn parachute bij het dorpje Borne in Overijssel.

Hij slaagt er echter niet in de geallieerde linies aan de overkant van de Rijn te bereiken en wordt na vijf dagen gevangen genomen. Hij wordt ondervraagd door de Gestapo en komt via verschillende gevangeniskampen uiteindelijk terecht in krijgsgevangenkamp Stalag Luft I in Noord-Duitsland. Hier wordt hij op 1 mei 1945 door Sovjettroepen bevrijd.

Pas na de oorlog kwam Taylor er achter dat er na zijn landing in Nederland vier burgers waren geëxecuteerd naar aanleiding van zijn parachutesprong omdat zij niet aan de Duitsers konden vertellen waar de piloot zich schuil hield. Sindsdien heeft hij contact onderhouden met de nabestaanden van deze tragedie.

De inmiddels 92 jaar oude veteraan heeft een boek geschreven over zijn leven en zijn ervaringen als Spitfire piloot en hij zal op 2 mei zelf in het Bevrijdingsmuseum aanwezig zijn van 11.00-15.00 uur om dit prachtige en rijkelijk geïllustreerde werk van meer dan 700 pagina’s te presenteren en signeren.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 april, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

NU sturen ze een dronevliegtuigje of een onbemand vliegtuig.

henk J

Klopt een onbemande drone.

Die man heeft op jonge leeftijd zijn leven gewaagd voor anderen,gevangen gezeten,die man is een held,beginnen ze hier over een drone.

de nachtboswachter

Ja robje dat begrijp ik ,ook wel het is maar een vergelijking met nu snap je en hij heeft zijn leven gewaagt voor onze vrijheid goed.

Nee dat snap ik niet boswachtertje die vergelijking.

wpDiscuz