Uniek bezoek “Landgoed Watermeerwijk”

Het Romeinse Gemina legioen heeft in Berg en Dal aan het eind van de eerste eeuw na Christus een groot aquaduct gegraven. Sporen hiervan zijn te zien in het landschap.

watermeerwijk_berg_en_dal-dgb (1)
Gesloten toegangshek Watermeerwijk aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Sinds de Tweede Wereldoorlog is Landgoed Watermeerwijk, waar een groot deel van het aquaduct doorheen loopt, niet meer voor publiek toegankelijk. In samenwerking met Museumpark Orientalis wordt de Watermeerwijk eenmalig opengesteld, op 24 en 25 mei, zodat bezoekers de omvang van het aquaduct in volle glorie kunnen ervaren. Het Romeins aquaduct loopt gedeeltelijk door Museumpark Orientalis, vanuit waar de wandelingen beginnen. Dit is een unieke kans een kijkje te nemen achter de hekken en de geschiedenis van de Romeinen optimaal te beleven.

Aquaduct

In de Romeinse Stadsstraat opent Museumpark Orientalis voorafgaand aan het weekend van de rondwandeling een bezoekerscentrum over het Romeins Aquaduct. Hier kunnen bezoekers alle informatie vinden over het aquaduct, inclusief een film.

Het aquaduct is het grootste zichtbare monument uit de tijd dat de Romeinen het zuiden van Nederland regeerden. Het is aangelegd om het Tiende Legioen Gemina op de Hunnerberg in Nijmegen van water te voorzien. Het aquaduct bestond uit een geul met daarin een houten goot. Het water stroomde door deze goot, van de bron in Berg en Dal naar het legerkamp op de Hunnerberg.

Van de goot is niets meer gevonden, maar de geul is op diverse plaatsen nog goed in het landschap te zien. In de Watermeerwijk is niet alleen de Romeinse geschiedenis zichtbaar, maar ook die van de Tweede Wereldoorlog. Zo staan er een aantal bomen waar soldaten hun namen in hebben gekrast.

uitkijk_romeins_waterwerk_oude_kleefsebaan_bd-rw-dgb (1)
Romeins Waterwerk: uitkijkplateau Oude Kleefsebaan. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl

Gratis programma 24 & 25 mei

Startpunt van de wandeling is Museumpark Orientalis. U bezoekt ons informatiecentrum over het Romeins Aquaduct als inleiding op uw wandeling. In ons informatiecentrum biedt Paul Kessener, expert op het gebied van het aquaduct, een aantal lezingen aan. Vervolgens kunt u met alle informatie aan uw wandeling beginnen. Gidsen van IVN Nijmegen staan op de route klaar u van alle informatie te voorzien. U kunt de route zelfstandig bewandelen.

De lezingen starten beide dagen om 13.30 uur, 14.15 uur en 15.00 uur in het binnenmuseum. U betaalt voor dit programma enkel de entreeprijs van Museumpark Orientalis. Voor museumkaarthouders is het programma gratis.

Het is een mooie wandeling over soms ongelijk terrein, waarvoor stevige schoenen gewenst zijn.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: Museumpark Orientalis

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 mei, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
willie liebers

Die poort is altijd al dicht geweest voor publiek.

wpDiscuz