Afval zien als grondstof door kringloopspel

Afvalenergiecentrale ARN, Dar en MARN hebben samen een kringloopspel ontwikkeld. Dit spel laat zien dat afval bestaat uit waardevolle grondstoffen en hoe je de productie van restafval voorkomt.

Logo_Kringloopspel_DAR-DGB

De organisaties willen dat ook leerlingen zich ervan bewust zijn dat afval geen afval is, maar dat het voor een groot deel bestaat uit goed herbruikbare grondstoffen. Door goed afval aan de bron te scheiden blijft er zo weinig mogelijk restafval over en kan het merendeel van het afval gebruikt worden om weer nieuwe producten van te maken.

Doel van het kringloopspel en uitvoering

Met het “Kijk! afval=grondstof” kringloopspel, spelen leerlingen op school zelf de kringloop na. Het spel is bedoeld voor leerlingen van het basisonderwijs (groep 7-8) en leerlingen uit de eerste klas van het middelbaar onderwijs en is onder andere een goede voorbereiding als scholen voor een excursie een bezoek brengen aan Afvalenergiecentrale ARN en/of Dar. De betrokken organisaties stellen het op prijs als het spel op scholen in de regio wordt geïntroduceerd en gespeeld. Het spel is daarom eenvoudig te downloaden op www.mecnijmegen.nl/afvalarrangement. De introductiefilmpjes op deze site maken alles van het spel duidelijk. Scholen kunnen het spel voor het nieuwe schooljaar ook kosteloos bestellen. Hierover hebben zij een brief ontvangen.

Afvalarrangement: van lespakketten tot aan excursies

In Nederland zijn al veel lesprogramma’s ontwikkeld. Deze zijn door de betrokken organisaties samengebracht in een compleet afvalarrangement in de regio. Op www.mecnijmegen.nl/afvalarrangement is voor scholen te vinden wat er in de regio op het gebied van natuur- en milieueducatie beschikbaar wordt gesteld door afvalbedrijven, productiebedrijven en natuur-, milieu- en educatiecentra zoals lespakketten, gastlessen en excursies. Scholen kunnen bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een milieustraat van Dar of aan Afvalenergiecentrale ARN te Weurt. Hieraan zijn voor scholen in de MARN-regio geen kosten verbonden.

Kringloopspel_2_MARN-DGB

Meer informatie of vragen?

Meer informatie vinden scholen op www.mec.nl/afvalarrangement of op de websites van de opdrachtgevers en ontwikkelaars van het spel: www.arnbv.nl, www.dar.nl, www.marn.nl, www.hetdijkmagazijn.nl of www.mecnijmegen.nl. Voor inhoudelijke vragen over het spel kunnen scholen contact opnemen met Het Dijkmagazijn via 024 – 6777000 of via [email protected].

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 14 juni, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
willie liebers

Hoop dat alle scholen deel nemen in Nederland.

wpDiscuz