Vandaag: Dag van nationale rouw

Premier Mark Rutte heeft woensdag 23 juli 2014 uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Vanmiddag (woensdagmiddag) komen de eerste slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 aan in Eindhoven. Dit meldt de NOS dinsdagavond.

16:00 uur

Van alle overheidsgebouwen hangt de vlag halfstok. Verder worden op verschillende momenten klokken geluid. Dat gebeurt ook gedurende 5 minuten voor aankomst van de vliegtuigen en dat is waarschijnlijk om 16:00 uur. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen op vliegbasis Eindhoven aanwezig zijn als de eerste lichamen terugkeren in Nederland. Ook Rutte en vicepremier Asscher zijn erbij, evenals als vertegenwoordigers van andere landen met slachtoffers.

Geen verplichting

Na de landing van de twee militaire vliegtuigen klinkt er een trompetsignaal. Daarna zal er een minuut stilte in acht worden genomen. Het is niet verplicht om mee te doen met de rouw. Iedereen moet zelf weten wat hij doet, maar het kabinet hoopt wel dat burgers de minuut stilte in acht nemen. Ook kunnen mensen hun vlag halfstok hangen. De overheid bepaalt niet dat winkels gesloten en evenementen afgelast moeten worden. Het is aan de winkeleigenaars en de organisatoren om te bepalen hoe er met de rouw wordt omgegaan.

Geen reclame

De publieke omroepen zullen hun programmering woensdag aanpassen. Zij zullen, wanneer de vliegtuigen met de eerste slachtoffers landen, live overschakelen. Er is tevens de hele dag geen reclame op onder meer Nederland 1, 2 en 3. Op diverse regionale omroepen, waaronder Omroep Gelderland, zullen er de hele dag geen reclameblokken te zien en te horen zijn. Spelletjes worden er ook niet gespeeld en de uitzendingen zijn sterk versoberd.

51 jaar geen dag van nationale rouw

Het is de eerste keer sinds 8 december 1962 dat er in Nederland een dag van nationale rouw is. Op de dag van de begrafenis van prinses Wilhelmina der Nederlanden werd door de ministerraad een dag van nationale rouw afgekondigd. Daarbij werd besloten dat de vlaggen halfstok werden gehangen, theater- en bioscoopvoorstellingen en sportwedstrijden werden afgelast, in openbare gelegenheden de muziek alleen zachtjes te horen mocht zijn en afkomstig moest zijn van één van de Nederlandse radio-, of televisiezenders.

Vierdaagse 2014: versoberde intocht

De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse heeft naar aanleiding van de vliegramp besloten om de intocht op de “Via Gladiola” te versoberen. Bijna 40.000 wandelaars kwamen daardoor vorige week vrijdag zonder muziek op de achtergrond over de streep. Hier is op social media veel discussie over ontstaan. De één vond het een goede en respectvolle beslissing van de organisatie, terwijl de ander het een “overdreven reactie” op de gebeurtenissen vond. Een moment van stilte was volgens de laatste groep al respectvol genoeg geweest. “De wandelaars hebben een heel jaar naar de intocht uitgekeken, zij verdienen een mooie intocht”, klonk het. Een man heeft uit protest zelfs zijn medaille teruggegeven.

Vliegramp MH17

Op 17 juli 2014 is een Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 neergestort in de nabijheid van het Oost-Oekraïense dorp Hrabove in de oblast Donetsk, in een gebied waar een pro-Russische opstand gaande is. Aan boord bevonden zich 15 bemanningsleden en 283 passagiers, van wie 193 met de Nederlandse nationaliteit en meer dan 10 afkomstig uit Gelderland.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl, NOS, Wiki

Gerelateerde berichten

  • Geen gerelateerde berichten


Tags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 juli, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Groesbeker

Wordt er in het centrum nog gezamelijk iets gedaan om 1600 uur?

Groesbeker

Ik heb begrepen dat bovenstaande niet het geval is.

Marian

Ik vind het zeer ongepast dat omroep Groesbeek normale programmering heeft.

Piet

Omroep Groesbeek kan ,op dit moment althans ,om technische redenen, de reclame niet stopzetten tijdens de uitzendingen,zij proberen alsnog de programering aan te passen op deze nationale dag van rouw.

anne

Zoveel verdriet, intens verdriet, verdiend ons medeleven en respect. Niet alleen vandaag.

henk

deze wereld is al heel lang ziek. Nu we alweer op de feiten gedrukt worden zijn we weer eventjes wakker geschud, maar voor hoelang? Wanneer valt weer het eerste slachtoffer vanwege zinloos geweld? Vaak gaan oorlogen over geloof of aanslagen. Laten we toch iedereen accepteren zoals hij / zij het goed vindt. Respect en kippenvel bij het zien van deze trieste beelden.

veteraan
vandaag gekluisterd aan de TV. Indrukwekkend wat een verdriet, betrokkenheid en respect, ik hoop dat alle nabestaanden er een gevoel van steun en ook kracht uit kunnen halen. Deze dagen roepen bij mij weer veel herinneringen op bij Tripoli maar ook Tenerife. Dat zal voor een flink aantal mensen in onze omgeving nog veel heftiger zijn, ook hen wens ik sterkte bij al die intens nare herbelevingen. De komende dagen, weken en maanden zullen intens zijn voor velen. Volgens mij is er niks mis mee als er morgen ruimte komt voor een Groesbeekse plaats om een bloemetje te leggen naast… Lees meer »
de nachtboswachter

De wereld is zo ziek en nederland zo soft dat als we niet op passen een wereld oorlog kunnen krijgen laat het maar eens anders om geweest zijn dan hard rusland Europa aangevallen onze soldaten zijn te soft wel irak .

wpDiscuz