Project “buurtbemiddeling” in Millingen aan de Rijn

Burenruzie. Het begint vaak met iets kleins.

Gemeente_Millingen_ad_Rijn_logo_2014-GM

Ergernis over geluid kinderen, een barbecue of een verkeerd geparkeerde auto. Het stelt eigenlijk niets voor, maar soms kan dit soort ergernis behoorlijk uit de hand lopen. Buren praten niet meer met elkaar en in het ergste geval maken ze elkaar het leven behoorlijk zuur. Als u er zelf niet meer uitkomt, dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen.

Buurtbemiddeling Millingen aan de Rijn

In de gemeente Millingen aan de Rijn is in juli het project buurtbemiddeling gestart. Mensen met buurt- of burenproblemen kunnen een neutrale ‘buurtbemiddelaar’ inschakelen om een vastgelopen conflict weer bespreekbaar te maken. De buurtbemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers die het hele proces leiden. NIM Maatschappelijk Werk gaat het project inrichten en koppelen aan buurtbemiddeling Lingewaard en Overbetuwe en is op zoek naar vrijwilligers die bemiddelaar willen worden. Het project wordt gefinancierd door de gemeente Millingen aan de Rijn en woningbouwcoöperatie Waardwonen.

Buurtbemiddeling is een gratis voorziening waar buren en buurtgenoten hun conflicten met elkaar oplossen onder leiding van vrijwillige buurtbemiddelaars. Deze vrijwilligers zijn allemaal getraind. De bemiddeling houdt in dat getrainde onafhankelijke vrijwilligers naar het verhaal van beide partijen luisteren en het bemiddelingsproject leiden. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal. Het is namelijk de bedoeling dat de ruziënde partijen zelf hun conflict oplossen.

N.B: Buurtbemiddeling kan niet worden ingezet bij conflicten waarbij sprake is van verslavingsproblematiek, psychiatrie, criminaliteit, buitensporige agressie of familieproblemen. Daar zijn andere hulpinstanties voor.

Vrijwilligers

Buurtbemiddelaars zijn mensen die hun hart op de goede plaats hebben. De functie is niet gebonden aan een speciale opleiding. Wel moeten de buurtbemiddelaars goed kunnen luisteren en rust uitstralen. In het werk dient men open te staan en respect te hebben voor mensen uit andere culturen. Over het algemeen hebben de vrijwilligers een positieve en optimistische benadering naar mensen. Uiteraard wordt er vertrouwelijk omgegaan met de gegevens van buurtbemiddeling. De buurtbemiddelaar wordt nooit ingezet bij zaken in de eigen wijk of in de buurt waar hij of zij de mensen kent. Naast een gedegen basistraining in september krijgen de vrijwilligers regelmatig nascholing.

Prettig wonen

Als mensen zelf, of de politie of de woningcorporatie een probleem tussen buren willen aanpakken, maar escalatie willen voorkomen is het inschakelen van buurtbemiddeling een goed alternatief. Buurtbemiddeling biedt een methode om — weer — met buren in gesprek te raken. Ze biedt buurtgenoten handvatten om over hun conflict afspraken te maken die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.

Uit landelijke evaluaties, buurtbemiddeling bestaat namelijk al in meer dan 200 gemeenten, blijkt dat een mogelijk herstel van contact een belangrijk motief van buurtbewoners is om aan buurtbemiddeling mee te doen. Veel mensen vinden het namelijk prettig om hun buren in ieder geval te kunnen groeten. Rondom huis wil men vriendelijk bejegend worden en ook zelf anderen op een aardige manier tegemoet treden. Zaken goed met elkaar kunnen afspreken vinden mensen belangrijk, maar komt op de tweede plaats.

Aanmelding als vrijwilliger of met uw probleem met de buren

Woont u in de gemeente Millingen aan de Rijn en wilt u zich aanmelden als vrijwilliger of buurtbemiddeling inzetten voor uw problemen met uw buren, dan kunt u contact opnemen met de coördinator buurtbemiddeling Gabrielle Langhout, telefoon: 024-3232751. U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-17.00 uur bellen of een email sturen naar: [email protected]. U ontvangt altijd zo spoedig mogelijk een bericht terug.

Kijk voor meer informatie op www.buurtbemiddelingmillingenaanderijn.nl.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: Gemeente Millingen aan de RijnTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 2 augustus, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Marcel Poelen

lijkt mij een goed plan dat alle steun verdiend!
Mensen in de buurt met een teleurstelling in elkaar krijgen straks misschien een zetje om het weer zelf bespreekbaar te maken en onderling op te lossen. Vaak zijn dat praktische tips van iemand met een nuchtere blik om weer iets bespreekbaar te kunnen maken waarbij dat ene zetje zo welkom is.
Met elkaar praten doet meer goed dan over elkaar praten, gelukkig gaat dat meestal nu ook op deze wijze. De sfeer in een buurt bepaal je deels ook zelf, mits je mensen ook de ruimte gunt om anders te zijn.

pastoor

Nutteloos..vroeger werd het ook gewoon opgelost.tegenwoordig hebben ze voor ieder probleempje een psycholoog of maatschappelijk werker.hoe meer bemoeizucht Door anderen des te meer geld het kost en de problemen groter worden.kijk maar eens hoeveel psychische aandoeningen er u zijn tegenover pak hem beet we jaar geleden.bv.vroeger was je een druk kind nu heb je adhd……
@hans..waar slaat jou bericht op?

Piet

Privégeschillen voortaan elders uitvechten…..,of in Millingen gaan wonen,krijg je er hulp bij.
Heeft wel lang geduurd eer “De Groesbeek” vervelende berichten verwijdert.

www.hanspeters.eu

Inderdaad Piet je hebt gelijk. Overigens draait dit project buurtbemiddeling al een hele tijd met succes in Wijchen. Tijdens de begrotingsdebatten, heb ik een voorstel van gelijke aard gedaan. Dit in de vorm van het faciliteren van extra buurtpreventieteams. In de wijk stekkenberg werkt dit namelijk naar behoren.

kloeke

Een gratis gefinancierde dienst….?

Marcel Poelen

Pff, niet leuk voor mij en veel anderen! Ik hoop dat de buurt bemiddeling Millingen en de enthousiaste vrijwilligers ruimte krijgen om iets goeds te doen in hun wijken. Anderen kunnen daar straks van leren.

de nachtboswachter

Er valt niks van te leren en problemen los je onderling op en ga je geen beroep doen op anderen dat is er om heen draaien dan heb je ook nog mensen die bellen al de politie als de buurman raar uit zijn ogen kijkt socialen controlen is ook niet meer van deze tijd soms ligt iemand weken dood in huis en hans je praat over succes in Wijchen nonsens de realiteit is anders.

wpDiscuz