[OMG2014] Speciaal radiostation ter ere van herdenking

Van 12 tot en met 21 september 2014 herdenken de Nijmeegse gelicenseerde radiozendamateurs ‘Operation Market Garden’ en brengen ter ere daarvan een bijzonder amateurradiostation in de lucht.

Logo_70_jaar_Market_Garden-OMG

Binnen de toenmalige ‘Droppingzone N’ van parachutisten, op Klein-Amerika in Groesbeek, maken zij onder de speciale roepletters; ‘PA7ØOMG’ (Papa Alpha zeventig Operatie Market Garden) radioverbindingen over de gehele wereld, met andere zendamateurs, om zeventig jaar vrijheid te herdenken.

Nog altijd een verbindende rol voor radiozendamateurs

Als onderdeel van het geallieerdenoffensief ‘Operatie Market Garden’ landden op 17 september 1944 parachutisten in de regio rond Groesbeek. We hoopten toen dat het ‘Rijk van Nijmegen’ spoedig bevrijd zou worden van de Duitse bezetters. Een deel werd bevrijd, maar voor een ander deel liet die bevrijding nog even op zich wachten, maar inmiddels genieten we alweer zeventig jaar van onze vrijheid. En we hopen dat deze nog vele jaren zal voortduren.

Onderlinge contacten, ook via de ether, versterken de band tussen mensen en zorgen voor een beter begrip van elkaars culturen en activiteiten. Nog dagelijks leggen vele duizenden radiozendamateurs via de ether (internationaal) contact met elkaar, vooral via de kortegolf. Daar is sinds de opkomst van het internet niet veel aan veranderd.

Voorbereidende activiteiten en frequentiebanden

Voordat PA7ØOMG in de lucht gebracht kan worden is een groep Nijmeegse radiozendamateurs bezig om het benodigde materiaal (radiozendontvangers, antennes en toebehoren) te verzamelen. Er wordt een bandplan opgesteld, waar vermeld wordt op welke tijdstippen zal worden uitgezonden en geluisterd, en op welke radiobanden dat zal zijn. PA7ØOMG komt in de lucht op alle gangbare ‘amateurbanden’, op de kortegolf voor internationale verbindingen en op de VHF- en UHF-band voor verbindingen binnen vooral Nederland, Duitsland en België.

Geïnteresseerd in de activiteiten van PA7ØOMG?

Ook als u niet over radio(zend)apparatuur beschikt kunt u ons evenement volgen. We nodigen u uit om ons radiostation te bezoeken. Van 12 tot en met 21 september bevinden wij ons op de volgende locatie: Klein-Amerika 3, 6562 KC Groesbeek.

U kunt PA7ØOMG volgen via Twitter: @PA70OMG (inloggen is niet noodzakelijk om onze tweets te kunnen lezen!)
Ook kunt u lid worden van de groep PA70OMG op Facebook (hiervoor is inloggen wél noodzakelijk)
Meer informatie vindt u op onze website: www.pa2p.nl/pa70omg/

Voor nieuws over de herdenking wordt de Market Garden-tag [OMG2014] gebruikt.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 augustus, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter.

Ja leuk kan ik mijn pocket scanner weer van zolder halen en mee luisteren.

Mooi dat ze dit doen prachtig.

wpDiscuz