Millingen: informatiemiddag ouderen en zelfstandig wonen

Op op 16 oktober aanstaande wordt er in Hotel Millings Centrum van 14.30 tot 17.00 een informatiemiddag voor ouderen georganiseerd over de gevolgen van de overdracht van zorgtaken naar de gemeenten.

Gemeente_Millingen_ad_Rijn_logo_2014-GM

Vanaf 2015 verschuiven veel taken van de rijksoverheid naar gemeenten, daarbij is er minder geld beschikbaar. Dat heeft ook gevolgen voor oudere inwoners van Millingen aan de Rijn.

In Millingen aan de Rijn is een aantal organisaties actief in het ondersteunen van ouderen, bij het behoud van een zelfstandig en actief leven. Deze organisaties passen op dit moment hun aanbod aan vanwege de veranderingen in de ouderenzorg. Na een inleiding door wethouder Scholtens zullen zich tijdens de informatiebijeenkomst enkele van deze organisaties presenteren (SWOM, KBO, WMO/Gemeente, Gasthuis St. Jan de Deo, Steunpunt Mantelzorg).

Informatiemarkt

U treft ook een informatiemarkt aan tijdens de informatiemiddag. Daar kunt u zelf in gesprek gaan met medewerkers van de diverse organisaties. Vervoer nodig? Meld u aan! Wilt u hier bij zijn en kunt u er niet zelfstandig komen, dan vervoeren medewerkers van Stichting Welzijn Ouderen Millingen aan de Rijn (SWOM) u gratis vanaf uw adres in Millingen naar deze activiteiten. Wilt u gebruik maken van deze service, meld u dan aan vóór 15 oktober 2014 bij Thea de Wijse, Coördinator SWOM, telefoon 0481-431105, elke werkdag tussen 09.00-11.00uur.

Beweegtuin

Daarnaast is er aandacht voor de nieuwe beweegtuin die onlangs is geopend op sportpark “de Hove”. Hier kan jong en oud in de buitenlucht werken aan de conditie. Via de SWOM kunt u informatie krijgen over mogelijkheden tot begeleiding bij het sporten in de beweegtuin.

Zo lang mogelijk zelfstandig

De verschuiving van taken met minder financiële middelen betekent dat in de nieuwe situatie alleen mensen die 24-uurszorg nodig hebben nog in een instelling kunnen worden opgenomen. Alle anderen blijven in hun eigen woonomgeving, zo nodig met hulp van familie, vrienden en buren. Alleen als dit niet voldoende is kan de gemeente bijspringen. Sociale teams zullen een grote rol gaan spelen bij het in kaart brengen van de hulpvraag in dat geval.

Sociaal team voor Millingen, Leuth en Kekerdom

De gemeente gaat haar taken in de zorg (jeugdzorg en ouderenzorg) organiseren via deze sociale teams. Voor Millingen, Leuth en Kekerdom komt er één sociaal team. Het sociale team richt zich op individuele en collectieve vragen van inwoners uit de buurt. Zij moeten er voor zorgen dat inwoners die het alleen niet meer redden beter afgestemde dienstverlening krijgen in hulp en zorg. Eigen kracht van inwoners wordt zoveel mogelijk benut vanuit het idee dat die burgers een actieve bijdrage leveren aan oplossingen voor zowel hun eigen wel en wee, als dat van de samenleving.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: Gemeente Millingen aan de Rijn

Gerelateerde berichtenTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 oktober, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

Goed sociaal bezig.

wpDiscuz