[GR2014] De verkiezingskrant komt er aan!

Deze week verschijnt bij alle MUG-huishoudens de verkiezingskrant.

Verkiezingen_MUG-DGB

Het is aftellen tot aan de verkiezingen, die volgende week woensdag, 19 november 2014, worden gehouden. De gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek (MUG) worden op 1 januari aanstaande samengevoegd tot één nieuwe gemeente. En die nieuwe gemeente moet natuurlijk een nieuwe gemeenteraad krijgen. De raad telt vanaf 1 januari in totaal 23 raadsleden. Op dit moment hebben de drie raden samen 41 raadsleden, waarvan 17 in Groesbeek.

Verkiezingskrant

In de krant staat informatie over de verkiezingen, het referendum, de stemlocaties en stellen de deelnemende partijen zich aan u voor. Voor verkiezingsprogramma’s klikt u hier. Burgemeesters Harry Keereweer en Paul Wilbers roepen u op te gaan stemmen. “Op 19 november heeft u als kiezer een dubbele taak: zowel een stem uitbrengen voor de samenstelling van de raad als voor de nieuwe gemeentenaam. Beide zaken zijn belangrijk. De mooiste gemeente van Nederland verdient een actieve, belangstellende bevolking. Vandaar de oproep: ga stemmen!”

Referendum

In de krant staan ook zaken over het referendum. Het referendum over de gemeentenaam dat op 19 november wordt gehouden is raadgevend. Dit betekent dat het een advies aan de nieuwe gemeenteraad is. De nieuwe raad komt op 2 januari 2015 voor het eerst bijeen en bepaalt dan definitief de nieuwe gemeentenaam.

Deze definitieve naam zal pas vanaf 1 januari 2016 gaan gelden. De gemeentewet schrijft namelijk voor dat een nieuw gekozen gemeentenaam pas na een jaar ingevoerd mag worden. Omdat de nieuwe gemeente gedurende het jaar 2015 niet naamloos door het leven kan, is door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten dat de nieuwe gemeente, ongeacht de uitkomst van het referendum, tijdens het overgangsjaar 2015 ‘gemeente Groesbeek’ gaat heten. Als de raad op 2 januari kiest voor de naam ‘gemeente Groesbeek’, verandert er in januari 2016 dus niets aan de naam. Kiest de raad voor de naam ‘gemeente Berg en Dal’, dan gaat de gemeente vanaf 1 januari 2016 ‘gemeente Berg en Dal’ heten.

Let wel: voor een geldig referendum moet de opkomst 30% van het totaal aantal kiesgerechtigden zijn. Dat betekent dat iets meer dan 8300 mensen een geldige stem op de gemeentenaam moeten uitbrengen. Bijna 4200 stemmen (minstens) zijn er dan voor één gemeentenaam nodig om als winnaar uit de bus te komen.

Lees hier de verkiezingskrant MUG (.PDF-bestand).

Informatie over de MUG-verkiezingen en het referendum staat aan de rechterkant van deze site, onder het kopje “Gemeente verkiezingen”.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 november, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 9 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Lulpiep

Ik stem vur @hansie.eu

De nachtboswachter

Vraag me af of 17 raadsleden in Groesbeek het aan kunnen verwacht er weinig van in 2015.ja nu willen ze wel vooral de wethouders.en de voorstellen die ze hebben zijn uit een mooier kast gehaald voor de eerste jaren.als ik zie wat deze groter partijen aan gericht hebben de laatste jaren geloof ik er niet meer in dus stem allemaal de lokale partijen dan kun je ze wel terug pakken en hoop dat deze regering zal vallen.en reageer maar weer als of jullie het weer beter weten uit eindelijk krijg ik straks gelijk.

Muts

@De Nachtboswachter: Voordat je op ‘reageer’ drukt, moet je eerst zelf een keer je hele verhaal eens een keer doorlezen. Aan het bovenstaande kun je echt geen touw vastknopen.

handy

Verkeersveiligheid, hoe is het daarmee gesteld. Verkiezingsspandoeken okee maar juist op een locatie die bestempeld is als ‘zeer’ gevaarlijk kruispunt… en juist de partij die daar een rotonde wil hebben hangt daar ook???

Lulpiep

@de_nachtboswachter.. volgens mien ziede ge ok helemol nie zo slim… ge hed andere kwaliteiten.. Bosvernieling tegen halden..

Rens

Hoogste tijd voor nieuw beleid!

De nachtboswachter

Op je Muts getrapt.

Muts

@De nachtboswachter: Dat valt best wel mee. Meestal heb je wel een punt, maar dat manier waarop je het opschrijft is erg warrig en taalkundig een grote bende. Dat zwakt je commentaar behoorlijk af en zorgt ervoor dat niemand er iets van begrijpt.

De nachtboswachter

Nou ergens heb je wel een beetje gelijk maar vroeger moest je werken als je 14 was en als je dan zou letten op wat men allemaal taalkundig fout doet op deze site dan ben ik nog niet de domste.maar als je een goede Advocaat nodig hebt dan kun je ook bij mijn terecht.

wpDiscuz