Wijkhelden ruimen zwerfafval op in hele regio

Op maandag 8 december start Dar samen met gemeenten een zwerfafvalproject in bijna heel haar verzorgingsgebied. Vanaf dat moment houden honderden kinderen en volwassenen in de hele regio hun buurt schoon door het opruimen van zwerfafval.

Wijkheldenteam_DAR-DGB

Dar heeft het project een naam gegeven die zowel de kinderen als de volwassenen precies noemt wat ze zijn: echte Wijkhelden!

Wat doen Wijkhelden?

Wijkhelden houden samen hun buurt schoon. De kinderen in groepjes, volwassenen alleen of ook in groepjes. Door regelmatig een schoonmaakronde te lopen door de buurt, zorgen ze ervoor dat er zo weinig mogelijk zwerfafval ligt. Dit ziet er beter uit en verkleint de kans dat er nieuw afval wordt weggegooid in de openbare ruimte.

Een zakcentje voor de kinderen, materiaal en andere voordelen

Dar stelt materiaal beschikbaar voor de Wijkhelden zoals: knijpers, speciale afvalzakken en veiligheidshesjes. Bovendien zijn de Wijkhelden collectief als vrijwilliger verzekerd. Kinderen uit groep 3 t/m 8 krijgen van de gemeente een zakcentje voor hun werk en leren ondertussen hoe het is om actief en betrokken te zijn bij de samenleving. Voor volwassenen is het een eenvoudige manier om een waardevolle en direct zichtbare bijdrage te leveren aan een schone buurt. Wie zich wil aanmelden kan terecht op de nieuwe website: www.wijk-helden.nl.

De hele regio

De Wijkhelden zijn actief in bijna het hele verzorgingsgebied van Dar: Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen, Nijmegen en Ubbergen. Om de komst van de Wijkhelden breed bekend te maken komen er vanaf het voorjaar 2015 promotieteams naar evenementen in de verschillende wijken, buurten en dorpen.

Geschiedenis

De Wijkhelden zijn ontstaan in het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg. Hier ruimden groepjes kinderen in zogenaamde ‘Z-teams’ wekelijks zwerfafval op. Het succes bleef niet onopgemerkt en de gemeente Nijmegen omarmde het initiatief. De naam veranderde in BuurtRangers en voortaan konden kinderen uit alle stadsdelen meedoen. Niet veel later ontstond ook een volwassen variant van het project: Vrienden van de Wijk, waarbij veel ouderen regelmatig een schoonmaakronde door de wijk liepen. Zo groeide deze aanpak van zwerfafval uit tot een niet meer weg te denken factor in Nijmegen. De gemeente Nijmegen heeft de projecten BuurtRangers en Vrienden van de Wijk inmiddels officieel overgedragen aan Dar. Het project Wijkhelden is het resultaat van de samenvoeging van de twee projecten en de uitrol in de regio.

Meer informatie of vragen?

Meer informatie op www.wijk-helden.nl of www.dar.nl. Voor vragen kunnen inwoners contact opnemen met het klantencontactcentrum van Dar. Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via 024-3716000 of via [email protected]

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 december, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
De nachtboswachter

En laat de onderwijs krachten hierin ook les geven omgaan met het Milieu dan kan het er alleen beter op worden.

nachtboswachter,
de onderwijs krachten hadden jou wat meer les moeten geven. Had je misschien ook normaal in de maatschappij mee gekunnen.

De nachtboswachter

Ric ik laat een ieder in zijn waarden.ben jij wel eens een normaal mens tegen gekomen.ik red me prima heb genoeg werk te doen en blijf sociaal naar een ieder.schijnbaar zit je iets dwars gezien je gezegde dat zegt genoeg over je zelf.

lies

Boswachter ik ben het helemaal met je eens en ik vind niet dat je iemand moet beoordelen op wat hij geleerd heeft. Onderwijzer!!! Jammer dat je zo oordeel geeft als onderwijzer. Ik ken geen onderwijzers die hier op in gaan. Dat moet je toch ook geleerd hebben. Nachtboswachter je zet je prima in. En ook nog is voor de ouderen en jeugd.
Overigens ik heb wel gestudeerd MZ4

wpDiscuz