Vrijwilligers en zorgverleners alerter op ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling is een serieus probleem. De schatting is dat elk jaar 1 op de 20 ouderen wordt mishandeld door partner, familie, huisvrienden of zorgverleners.

Ouderenmishandeling_Poster-DGB

Het project “Ouderen in veilige handen in Gelderland-Zuid” begint zijn vruchten af te werpen. Uit de tweede anonieme, digitale enquête onder vrijwilligers en zorgverleners blijkt dat men zich meer bewust is van ouderenmishandeling ten opzichte van de nulmeting begin 2014. Ook blijkt dat meer respondenten goed weten wat te doen bij signalen. Daarnaast laat de rapportage zien dat er vraag blijft naar voorlichting en deskundigheidsbevordering.

De vrijwilligers en zorgverleners die deelnamen aan het onderzoek hebben behoefte aan specifieke kennis over het herkennen, handelen bij signalen en bespreekbaar maken van ouderenmishandeling. Het taboe dat rust op dit gevoelige onderwerp is niet zomaar te doorbreken. Daarom blijft het project zich gedurende 2015 inzetten. De resultaten van de tussenmeting Barometer Ouderenmishandeling staan op de website Ouderen in veilige handen in Gelderland-Zuid. De tussenmeting vormt, samen met de nul- en de eindmeting, een drieluik waarmee het project de kennis en houding over ouderenmishandeling bij vrijwilligers en zorgverleners monitort. Meer info: www.ouderenmishandelinggelderlandzuid.nl.

Ouderenmishandeling_Poster2-DGB

Praat erover: Veilig Thuis Gelderland-Zuid

Denkt u dat iemand in uw omgeving lijdt onder ouderenmishandeling? Wordt u geslagen of bedreigd? Burgers én professionals kunnen terecht bij Veilig Thuis Gelderland-Zuid. Dit advies- en meldpunt voor alle vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling is 24/7 gratis bereikbaar via (0800) 2000. Onder ouderenmishandeling valt: lichamelijke en geestelijke mishandeling, seksueel misbruik, financiële uitbuiting en lichamelijke en geestelijke verwaarlozing.

Ouderen in veilige handen in Gelderland-Zuid

“Ouderen in veilige handen in Gelderland-Zuid” is een samenwerkingsverband van onder meer de GGD Gelderland-Zuid, Moviera, gemeenten, (thuis)zorginstellingen, welzijnsinstellingen en vrijwilligersorganisaties. Het project (2013 tot 2015) richt zich op het stoppen van ouderenmishandeling door signaleren, melden en behandelen. Maar ook op het voorkomen van nieuwe gevallen door preventie en het signaleren van risicovolle situaties. Het is van groot belang dat mensen die met ouderen werken situaties van overbelasting tijdig herkennen en voorkomen dat ze uit de hand lopen. Overbelasting, ontspoorde zorg en mishandeling bevinden zich op een geleidende schaal waarbij het zaak is op tijd in te grijpen. Ingrijpen kan door erover te praten of te melden.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 januari, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
De nachtboswachter

Klachtenlijn in zetten en mensen die de zaak onafhankelijk mogen controleren.

wpDiscuz