140 meter hoge windmeetmast in Reichswald

Er wordt binnenkort mogelijk een 140 meter hoge windmeetmast in het Reichswald geplaatst aan de zuidoostzijde van de Karterspielerweg. De bouw van de mast staat gepland voor februari/maart dit jaar.

Gegenwind Reichswald: "Deze foto geeft een beeld van de kaalslag in het bos, die nodig is voor het fundament van een windturbine".

Gegenwind Reichswald: “Deze foto geeft een beeld van de kaalslag in het bos, die nodig is voor het fundament van een windturbine”.

Meten

In de mast zal meetapparatuur gemonteerd worden die de windkarakteristieken gaan registreren. Deze metingen duren een jaar. De Duitse projectontwikkelaar ABO en Gemeente Kranenburg verwachten dat er genoeg wind staat om er geld mee te kunnen verdienen. De actiegroep Gegenwind Reichswald heeft geen goed woord over voor het project, dat een voorbereiding is op de bouw van een groot windmolenpark in het Reichswald.

Uitzicht

“Als het aan Burgemeester Steins van Kranenburg en de projectontwikkelaar ABO ligt is het windturbinepark in 2017 operationeel. Dit park langs de Karterspielerweg met 12 windmolens die 200 meter hoog zijn dreigt het uitzicht vanuit Groesbeek voorgoed te ontsieren. Na deze nog relatief kleine ingreep zal het voor de laatste keer nog een tijdje rustig blijven in het bos. In deze periode zal de ontwikkelaar onderzoek doen naar de Flora en Fauna om maar aan te kunnen tonen dat er geen beschermde soorten geschaad zullen worden”, aldus de initiatiefnemers van Gegenwind Reichswald.

Overige gevolgen

Mochten deze soorten niet worden aangetroffen dan zullen mogelijk niet lang daarna de voorbereidende werkzaamheden starten voor de bouw van de windturbines. “Per windturbine zal achtduizend vierkante meter bos gekapt worden, een oppervlak groter dan een voetbalveld. Deze kaalslag is permanent omdat voor onderhoud of een niet ondenkbare calamiteit, er groot materieel opgesteld moet kunnen worden. Ook de Kartenspielerweg zal hiervoor geschikt gemaakt worden. Dit betekent een aanzienlijke verbreding van de weg”, stelt het burgerinitiatief.

Maar dat is volgens de actiegroep nog niet alles. “Het windturbinepark zal de natuur en recreatieve waarde van het Reichswald schaden. De bouwactiviteiten, het lawaai en de slagschaduwen van de draaiende wieken in het bos, zullen de vogels, het wild en toeristen verjagen”.

VVD Gennep

VVD Gennep heeft deze week contact opgenomen met VVD Limburg en het ministerie van Economische Zaken. VVD Limburg heeft middels schriftelijke vragen laten weten dat zij wil dat de provincie Limburg in actie komt tegen het Duitse megawindmolenpark. Een dergelijk windmolenpark gaat volgens de VVD ten koste van recreatie en toerisme. VVD Limburg geeft aan dat burgers geen inspraak hebben bij de procedures, maar de provincie zelf wel.

Op de site www.tegenwindreichswald.nl worden de ontwikkelingen door de actiegroep gevolgd. Voor meer informatie kunt u daar terecht. De actiegroep is daarnaast ook op social media actief; Twitter en Facebook.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 februari, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 11 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
www.hanspeters.eu

Ik heb er vragen over gesteld in het presidium (fractievoorzitters) Ik wilde het standpunt van Groesbeek weten. De gemeente heeft twee maal,haar standpunt geschreven aan de gemeente Kranenburg en geen antwoord ontvangen. Zegt dit iets over het stand vaste van Kranenburg?

kloeke

Wist niet dat je zo hoog nog scheten kan meten…

henkie

Hans, het kan ook iets zeggen over de gem. Groesbeek, toch?

jantje.

Het zal in ieder geval de Burgermeester van Kranenburg worst wezen hoe Groesbeek e.a over die windmolens denken, want de Burgermeester Gunter Steins van Kranenburg is een groot voorstander van die windmolens, en ook niet gek want hij is tenslotte ook nog de Voorzitter van het stroombedrijf EVK die het windmolenpark in Kranenburg zal gaan beheren. En EVK zal dan ook vrijwel zeker de opdracht geven om die molens te plaatsen, want dit is eigenbelang en daarbij ook nog ”wij van omo adviseren omo”. Gr

http://www.ev-kranenburg.de/produkte/evk-profi-strom-natur/
De voorzitter, en het bedrijf.

Lambert

Nou Hans, als wij zaken hier aan deze kant van de grens doen die horizon-vervuilend zijn voor de Duitsers en ze zeggen er wat van, vinden we dan ook dat we met hun mening rekening moeten houden?
Gaan we nu ook wat vinden van die reflecterende panelen die op de Duitse daken liggen en die bij laagstaande zon erg irritant zijn?
Typisch Hollands overal wat van vinden, maar als het andersom is, dan worden we Wilderiaans…..!

kloeke

Die dingen komen er…kunnen wij niks aan doen.groesbeek moet er 20 langs de Duitse grens zetten,dan hebben ze wa…

De nachtboswachter

Ze doen maar en in het bos ook je krijgt toch geen gelijk zet maar alles vol.

Fred

Als ik lees dat de burgemeester van Kranenburg voorzitter is krijg ik een vieze smaak in de mond,hier zakt mij de broek van af.

karin

ik vind het echt schokkend hoe iedereen de mond vol heeft over duurzaamheid en dan iets als dit tegengaat. en echt niet om beestjes of bomen, gewoon omdat het te dichtbij is.

van mij mogen ze er één in mijn achtertuin zetten.

arie

Met cijfers nemen ze het niet zo nauw in Duitsland als het maar positief is. Je zou 88.000 inwoners van stroom kunnen voorzien. Dit klopt van geen meter.
Ze bouwen 60 megawatt. Per persoon gebruik je ongeveer 1500 khw per jaar. Dus het gaat om 40.000 inwoners en niet om 88.000 inwoners. Dit noemen ze misleidende voorlichting.

arie
“Start van onderzoek De plannen worden steeds serieuzer; er wordt een start gemaakt met de voorbereidingen, zoals verder onderzoek, ontwerp en het verkrijgen van goedkeuring van de hogere overheid in Düsseldorf. Kranenburg gaat aanvragen om aan de Kartenspielerweg een strook van 5 km lang en 400 meter breed te mogen bebouwen zodat hier een windturbinepark kan worden aangelegd. Het park bestaat uit 20 turbines van 200 meter hoog. Volgens de gemeente Kranenburg zal het hele onderzoekstraject zo’n drie jaar gaan duren.” citaat uit een vorig bericht. Ze blijven het rooskleurig voorstellen, maar dit is walgelijk. Per windturbine dus 100.000 m2… Lees meer »
wpDiscuz