[Update] Drukbezochte informatieavond Windmolenpark Reichswald

Op maandag 23 februari wordt er in Bürgerhaus Katharinenhof, Kranenburg (DE) een informatieavond over het windmolenpark van Reichswald gehouden.

Protest_Windmolens-DGB

De gemeente Kranenburg en ingenieursbureau ABO Wind presenteren dan hun plan voor een industriezone met 12 windturbines.

Steins: “Veel belangstelling”

Burgemeester Gunter Steins van Kranenburg verwacht dat er maandagavond minstens 180 burgers aanwezig zullen zijn. “Er is veel belangstelling voor dit onderwerp. Wij willen burgers de gelegenheid geven om vragen te stellen”, aldus Steins. Hij hoopt dat de inwoners tijdens de voorlichtingsavond een duidelijk beeld van het project krijgen.

“Stroom voor 88.000 mensen”

Er is nogal wat kritiek op de komst van het windmolenpark in Kranenburg. Vroegtijdige en duidelijke communicatie moet er voor zorgen dat er meer begrip voor het project komt. De windsnelheid bedraagt op de gekozen locatie, langs de Kartenspielerweg, zo`n 6,4 meter per seconde. De turbines kunnen volgens ABO Wind gezamenlijk 88.000 mensen van stroom voorzien. De gemeente Kranenburg en ABO Wind vinden dat om die reden een aantrekkelijke locatie.

Protest

De actiegroep Tegenwind/Gegenwind Reichswald ziet niets in het plan en roept tegenstanders dan ook massaal op om op 23 februari aanwezig te zijn. “Dit park langs de Karterspielerweg met 12 windmolens die 200 meter hoog zijn dreigt het uitzicht vanuit Groesbeek voorgoed te ontsieren. Per windturbine zal achtduizend vierkante meter bos gekapt worden, een oppervlak groter dan een voetbalveld. Het windturbinepark zal de natuur en recreatieve waarde van het Reichswald schaden. De bouwactiviteiten, het lawaai en de slagschaduwen van de draaiende wieken in het bos, zullen de vogels, het wild en toeristen verjagen”, aldus de groep.

Tegenstanders

Vanaf 18:30 uur verzamelt de actiegroep zich bij het Bürgerhaus. Tegenstanders kunnen voor meer info terecht op de Facebookpagina van Tegenwind/Gegenwind Reichswald of op de website van de groep: http://www.tegenwindreichswald.eu. Daarnaast is er onlangs een nieuwe, Duitstalige, flyer (.PDF-bestand) gemaakt.

Iedereen is maandag 23 februari vanaf 19:00 uur welkom in Bürgerhaus Katharinenhof. Locatie: Mühlenstrasse 7, 47559 Kranenburg.

Update 24-02-2015, 01:00 uur
De avond is goed bezocht. Zo`n 200 mensen waren aanwezig. Ook Groesbekers zijn tegen de komst van een windmolenpark in het Reichswald. “Het natuurgebied wordt er mee verpest”, aldus tegenstanders. De gemeente Groesbeek heeft volgens Sociaal Groesbeek-raadslid Hans Peters twee brieven gestuurd naar Kranenburg, maar nooit antwoord gekregen. Er zijn echter veel Duitse voorstanders voor dit project, waardoor de komst van de 12 windmolens slechts een kwestie van tijd lijkt te zijn.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 februari, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 18 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
bellefante

Laat toch waaien

G.Janssen

Schandalig! Wat heeft onze gemeente Groesbeek gedaan om protest aan te tekenen tegen deze plannen?
Of vinden zij het wel oke dat het mooie uitzicht vanuit ons dorp voorgoed ontsiert gaat worden. Zullen de toeristen ook mooi vinden (niet!!) En ik ook niet.
Ook wel slim van Kranenburg om dit net daar aan de grens neer te zetten, zelf nergens last van.

Ben eigenlijk wel benieuwd of de gemeente samen met andere gemeenten die er last van krijgen, nog stappen onderneemt.

karin

Misschien is de gemeente wel vóór dit plan en gelijk hebben ze naar mijn mening. duurzame energie is de toekomst. de enige reden dat mensen hier tegen zijn is omdat het te dichtbij hun eigen achtertuintje is. egoïsme, verder niets.

He Karin, wanneer kunnen we een windmolen in JOU tuin komen plaatsen?

www.hanspeters.eu
Ik ben er gisterenavond geweest en er waren zo’n 200 bezoekers. Ik heb in het vorige presidium gevraagd wat Groesbeek er van vindt en of dat er contact is geweest in deze met Kranenburg. Onze burgemeester zei toen dat er twee brieven verstuurd waren en dat er geen antwoord op is ontvangen. Toen Steins aangaf dat Kranenburg de omliggende gemeentes te informeren, heb ik gevraagd of er ook overleg was. Hij antwoordde ja dat hebben we regelmatig, toen heb ik hem gevraagd, waarom Groesbeek dan nog geen antwoorden had op haar brieven. Steins gaf aan dat hem geen brieven bekent… Lees meer »
kloeke

Gelijk een hele rits langs onze grens zetten op de horst pal tegen kranenburg……..das pas lachen…

Knilles

@Hans, je bent niet tegen windenergie maar wel tegen die turbines. Bekend met de term ‘NIMBY’?

bellefante

Lekker koeling in de zomer

De nachtboswachter

Allemaal dom gelul helemaal niet kijk eens hoeveel bos en natuur schoon er voor moet wijken en dan heb ik het nog niet eens over de vogels en vleermuisen die ten prooi vallen omdat een stel zakkenwassers geld zien dat voor hun meer waarden heeft.Ja en dan de wijzer hoe die burgermeester zich er uit praat.en hans zeg gewoon wij doen er niet aan mee.Koos albers zei ik verscheurden je brieven wat ben je weer soft.zo gaat het met alles.

fluitkelje

En maar boodschappen blijven doen daar,dan kunnen ze nog meer van die lelijke dingen bouwen van ons geld.

henk

Het zal der herr Steins goed voor de wind gaan. Hij zit er niet met een been tussen maar met alle twee. Er is ook nog aard energie, zonne energie dat zijn ook al van de blikvangers aan die kant en nu van die windmolens. Groesbeek diamant tussen de windmolens.

www.hanspeters.eu

Nachtboswachter, ten eerste ben ik Kranenburg te gast. Ten tweede, je was er niet dus weet niet wat ik gezegd heb. Ten derde wij leven in een andere gemeente, ik ben gemeenteraadslid in Groesbeek en niet in Kranenburg. Ten vierde we spreken ook nog eens, over een situatie in een ander land. Verder weet ik inderdaad wat dat betekent Knillis, echter 12 windmolens in zo’n schitterend natuurgebied, die 5 maal zo hoog zijn, als die toren in het Reichswald moet je niet willen, of het nu je achtertuin is of niet.

Henny Jansen
Het was een bijeenkomst op 23/2 waar voor- en tegenstanders op een respectvolle manier hun verhaal konden doen . De rede van voormalig boswachter dhr Krug maakte veel indruk, tientallen jaren is er gewerkt om het Reichswald te maken tot wat het nu is , een prachtig gebied voor flora, fauna , bewoners hier in de buurt en toeristen. Veel EU en Euregio geld is er ingestoken en aan de Nederlandse zijde is er veel gedaan om aansluiting te krijgen met de diverse natuurgebieden . Dhr Krug opperde dat een gemeente ook kan weigeren om een dergelijk park te realiseren.… Lees meer »
jantje.

Ze moeten die vuile corrupte eigen belang denkende Burgermeester Gunther Steins, oftewel de Voorzitter van het geldopstrijkende stroombedrijf EVK op zijn kop aan die testmast hangen tot hij een ons weegt, die smerige zweinhund. Gr

karin

@J: ik heb al eerder aangegeven dat ik dat geen probleem zou vinden. Ik vind het namelijk belangrijk genoeg dat we schone en duurzame energie gebruiken. Ik heb de ruimte niet, maar van mij had het zo gemogen

bosbes

Is het mogelijk dat de redactie van dit forum actiever gaat optreden tegen haatzaaiende reacties en oproepen tot geweld?! Het taalgebruik holt achteruit op deze website.

www.hanspeters.eu

Ik ben het met je eens bosbes

Heinz 1222

Ik snap niet waar groesbeek zich mee bemoeit, laat ze die molens toch plaatsen misschien krijgen wij er nog wel stroom van.Dit tegen houden heeft geen zin, of zit die melieu groep hier weer tussen net als bij de hetsteeg en het fietspad naar malden.
Waarom maken ze zich druk hierover. Had dit maar gedaan met de verkiezingen van de gemeente, dan was het Gemeente Groesbeek geworden en niet Berg en Dal.

wpDiscuz